ΕΝΗΜΕΡΩΤΙΚΟ ΔΕΛΤΙΟ ΕΚΚΕ • NEWSLETTER EKKE 6/2024
ΕΚΔΟΣΗ ONLINE
EKKE newsletter

NEWSLETTER EKKE 6/2024



Μνημόνιο Συνεργασίας ΕΚΚΕ-Ειδική Γραμματεία Μακροπρόθεσμου Σχεδιασμού

Μνημόνιο συνεργασίας συνήφθη μεταξύ του ΕΚΚΕ και της Ειδικής Γραμματείας Μακροπρόθεσμου Σχεδιασμού για την εδραίωση και ενίσχυση της συνεργασίας στο πλαίσιο της αποστολής και των στόχων που υλοποιούν. Το μνημόνιο υπεγράφη από τη διευθύντρια και πρόεδρο του ΔΣ καθηγήτρια Βασιλική Γεωργιάδου και τον ειδικό γραμματέα μακροπρόθεσμου σχεδιασμού Γιάννη Μαστρογεωργίου. Για την επίτευξη των από κοινού στόχων των φορέων συμφωνήθηκε πλαίσιο συνεργασίας με ιδιαίτερη εστίαση στην εφαρμογή μεθόδων στρατηγικής προόρασης (strategicforesight) για τις προκλήσεις που αναδύονται από τη ραγδαία πρόοδο της τεχνολογίας, με αιχμή την τεχνητή νοημοσύνη (AI).

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

Ολοκλήρωση θητείας Θεόδωρου Τσέκου

Ολοκληρώθηκε η θητεία του καθηγητή δημόσιας διοίκησης Θεόδωρου Τσέκου ως διευθυντή του Ινστιτούτου Πολιτικών Ερευνών και ως μέλους του ΔΣ του ΕΚΚΕ. Ο Θεόδωρος Τσέκοςευχαρίστησε όλα τα μέλη του επιστημονικού και διοικητικού προσωπικού του Κέντρου, με τα οποία είχε την ευκαιρία να συνεργαστεί τα τέσσερα τελευταία χρόνια, για τις ουσιαστικές τους προσπάθειες και την αποτελεσματικότητά τους στο κοινό τους έργο.Η διευθύντρια και πρόεδρος του ΔΣ του ΕΚΚΕ καθηγήτρια Βασιλική Γεωργιάδου ευχαρίστησε τον Θεόδωρο Τσέκο για την αγαστή συνεργασία και για τη συμβολή του ως διευθυντή του ΙΠΕ και μέλους του Δ.Σ. του ΕΚΚΕ στην υλοποίηση των κοινών στόχων τους και εξέφρασε τις ειλικρινείς ευχές της για καλή επιτυχία στη συνέχιση της ακαδημαϊκής και ερευνητικής του πορείας.

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

Συνεχίζονται τα podcast του ΕΚΚΕ για τη Μεταπολίτευση

Συνεχίζονται τα καθημερινά podcast του ΕΚΚΕ που είναι αφιερωμένα στη Μεταπολίτευση και τα 50 χρόνια της Ελληνικής Δημοκρατίας, 1974-2024. Τα podcast, στα οποία συμμετέχουν μέλη της πανεπιστημιακής και ερευνητικής κοινότητας της χώρας, ξεκίνησαν στις 10 Απριλίου και θα ολοκληρωθούν μέσα στον Ιούνιο. Αναρτώνται καθημερινά, στις 12 το μεσημέρι, στο youtube και το spotify.

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

Το Εργατικό Κόμμα και το Brexit: μια χαμένη λαϊκίστικη συγκυρία

Στις 16 Μαΐου πραγματοποιήθηκε η 5η παρουσίαση που το Εργαστήριο Πολιτικής Κουλτούρας και Πολιτικής Συμπεριφοράς του ΕΚΚΕ οργανώνει στο πλαίσιο του ερευνητικού του σεμιναρίου, με ομιλήτρια την Μαρίνα Πρεντουλή, ομότιμη καθηγήτρια του Πανεπιστήμιου Ανατολικής Αγγλίας (UEA), και θέμα «Το Εργατικό Κόμμα και το Brexit: μια χαμένη λαϊκίστικη συγκυρία».

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

Άλλο ένα podcast για τον Αντρέας Ρέκβιτς

Στην ενότητα των podcast του ΕΚΚΕ «Διαβάζοντας στο ΕΚΚΕ» αναρτήθηκε και το δεύτερο μέρος της συζήτησης με τον ερευνητή του ΕΚΚΕ Γιώργο Μπιθυμήτρη για το βιβλίο του Αντρέας Ρέκβιτς με τίτλο «Το τέλος των ψευδαισθήσεων» (εκδόσεις Αλεξάνδρεια, μετάφραση: Ε. Τομπόρη). Ο Γιώργος Μπιθυμήτρης είναι ο επιμελητής της ελληνικής έκδοσης.

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

Quis Custodiet Ipsos Custodes? Managing Immigrant and Refugees’ Biometric Data in the Age of Artificial Intelligence

Κείμενο γνώμης του ειδικού λειτουργικού επιστήμονα του ΕΚΚΕ Άγγελου Τραμουντάνη με τίτλο «Quis Custodiet Ipsos Custodes? Managing Immigrant and Refugees’ Biometric Data in the Age of Artificial Intelligence» δημοσιεύθηκε στην ιστοσελίδα του προγράμματος GAPs. Το κείμενο πραγματεύεται τις επιπτώσεις από τη χρήση βιομετρικών δεδομένων και τεχνολογιών τεχνητής νοημοσύνης στη διακυβέρνηση της μετανάστευσης. Το πρόγραμμα GAPs (Decentring the Study of Migrant Returns and Readmission Policies in Europe and Beyond) χρηματοδοτείται στο πλαίσιο του Horizon Europe. Το ΕΚΚΕ συμμετέχει ως εταίρος, με συντονισμό του Γιώργου Κανδύλη και της Εύας Παπατζανή.

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

ΕΛΙΔΕΚ POCO - COVID

Στις 17/5 στο πλαίσιο του προγράμματος ΕΛΙΔΕΚ POCO COVID διοργανώθηκε στο ΕΚΚΕ δημόσια εκδήλωση παρουσίασης του ερευνητικού έργου POCO -COVID, χρηματοδοτούμενο από το ΕΛΙΔΕΚ με επιστημονικό υπεύθυνο τον Άγγελο Λουκάκη, και φορέα υποδοχής το Ινστιτούτο Κοινωνικών Ερευνών του ΕΚΚΕ.

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

Προτάσεις: ακούστε αυτό το podcast!

Στα podcasts του Institute de France (https://www.canalacademies.com) υπάρχουν πάνω από 7.000 ηχητικά αρχεία. Επιλέγουμε εδώ ένα πρόσφατο podcast με τίτλο «Intelligence artificielle et intelligence humaine» (Ανθρώπινη και τεχνητή νοημοσύνη). Μιλά ο Daniel Andler, μέλος της Ακαδημίας Πολιτικών Επιστημών και Ηθικής στη Γαλλία. Τι εννοούμε όταν λέμε τεχνητή νοημοσύνη; Η σχέση μηχανής και σκέψης ίσως τελικά να μην είναι ένα σχήμα αδύνατο, άλλωστε οι υπολογιστές εκτελούν εργασίες που απαιτούν ανθρώπινη νοημοσύνη.

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

ΕΚΚΕ
ΔΙΑΔΙΚΤΥΑΚΕΣ ΕΡΕΥΝΕΣ
ΔΕΔΟΜΕΝΑ ΚΑΙ ΑΠΟΘΕΤΗΡΙΑ
ΕΚΔΟΣΕΙΣ ΕΚΚΕ
ΕΠΙΘΕΩΡΗΣΗ ΚΟΙΝΩΝΙΚΩΝ ΕΡΕΥΝΩΝ


Αφαίρεση από τη λίστα