ΕΝΗΜΕΡΩΤΙΚΟ ΔΕΛΤΙΟ ΕΚΚΕ • Το Εργατικό Κόμμα και το Brexit: μια χαμένη λαϊκίστικη συγκυρία
ΕΚΔΟΣΗ ONLINE
Ενημέρωση από EKKE

Το Εργατικό Κόμμα και το Brexit: μια χαμένη λαϊκίστικη συγκυρία

Το Εργαστήριο Πολιτικής Κουλτούρας και Συμπεριφοράς του ΕΚΚΕ σας καλεί την Πέμπτη, 16 Μαΐου 2024, 12:00-14:00, στην 5η παρουσίαση που οργανώνει στο πλαίσιο του Ερευνητικού του Σεμιναρίου, με ομιλήτρια την Μαρίνα Πρεντουλή, Ομότιμη Καθηγήτρια του Πανεπιστήμιου Ανατολικής  Αγγλίας (UEA), και θέμα "Το Εργατικό Κόμμα και το Brexit: μια χαμένη λαϊκίστικη συγκυρία". Η παρουσίαση θα γίνει στον χώρο του ΕΚΚΕ (Κρατίνου 9), στην Αίθουσα Εκδηλώσεων (8ος όροφος) και είναι ανοιχτή στο κοινό. Ιδιαίτερα ενθαρρύνονται να παρακολουθήσουν μεταπτυχιακοί φοιτητές/τριες και διδακτορικοί ερευνητές/τριες.

 


Περίληψη

Κατά τη διάρκεια της ηγεσίας του Τζέρεμι Κόρμπιν στο Βρετανικό Εργατικό Κόμμα, ο λαϊκισμός έγινε μια εσωκομματική στρατηγική που οδήγησε σε έναν «κομματικό λαό» έτοιμο να σταθεί ενάντια στις κομματικές «ελίτ» και τη στροφή προς τον νεοφιλελευθερισμό που οι αυτές αντιπροσώπευαν. Ενώ αυτό αποδείχθηκε σημαντικό για την κυριαρχία της Αριστεράς μέσα στο κόμμα, το Brexit προέκυψε ως εμπόδιο στις επόμενες εθνικές εκλογές. Μια λαϊκιστική στρατηγική των Εργατικών θα μπορούσε να είχε μετατοπίσει τα πολιτικά όρια, αρθρώνοντας την κρίση της πολιτικής εκπροσώπησης γύρω από την νεοφιλελεύθερη πολιτική του Ηνωμένου Βασιλείου. Κεντρικό στοιχείο αυτής της αποτυχίας είναι τα υπάρχοντα κομματικά πλαίσια που αντιλαμβάνονται την ΕΕ ως προς την οικονομική της απόδοση και μόνο, κρύβοντας μια μακροχρόνια καχυποψία εναντίον της Ένωσης. Ακολουθώντας την μεθοδολογία της ανάλυσης λόγου, η παρουσίαση ερευνά τα κομβικά σημεία που στάθηκαν εμπόδιο σε μια τέτοια στρατηγική: τον ορισμό της «εθνικής κυριαρχίας», την αδυναμία της στρατηγικής του κόμματος να επαναπροσδιορίσει τον χρονικό χάρτη της αποχώρισης και την επιμονή στον προσδιορισμό της ταυτότητας των ψηφοφόρων του κόμματος με βάση μια ταξική ανάλυση που δεν ανταποκρίνεται στην σημερινή πολιτική πραγματικότητα.  

 Σύντομο βιογραφικό σημείωμα της ομιλήτριας

Η Μαρίνα Πρεντουλή είναι ομότιμη καθηγήτρια του Πανεπιστήμιου Ανατολικής  Αγγλίας (UEA). Ολοκλήρωσε το διδακτορικό της στο Πανεπιστήμιο του Έσσεξ υπό την επίβλεψη του Ερνέστο Λακλάου. Είναι συγγραφέας του βιβλίου Left Populism in Europe: Lessons from Jeremy Corbyn to Podemos (Pluto, 2021).



ΕΚΚΕ
ΔΙΑΔΙΚΤΥΑΚΕΣ ΕΡΕΥΝΕΣ
ΔΕΔΟΜΕΝΑ ΚΑΙ ΑΠΟΘΕΤΗΡΙΑ
ΕΚΔΟΣΕΙΣ ΕΚΚΕ
ΕΠΙΘΕΩΡΗΣΗ ΚΟΙΝΩΝΙΚΩΝ ΕΡΕΥΝΩΝ


Αφαίρεση από τη λίστα