ΕΝΗΜΕΡΩΤΙΚΟ ΔΕΛΤΙΟ ΕΚΚΕ • Newsletter EKKE 4/2024
ΕΚΔΟΣΗ ONLINE
EKKE newsletter

Newsletter EKKE 4/2024



Ένας χρόνος podcast EKKE

Τον Απρίλιο του 2024 το ΕΚΚΕ συμπληρώνει έναν χρόνο στην παραγωγή πρωτότυπων ηχητικών αρχείων (podcast), που καλύπτουν ευρύ φάσμα θεματικών από τον χώρο των κοινωνικών και πολιτικών επιστημών. Eρευνητικά αποτελέσματα και θεωρία, αφιερώματα στην ιστορία του Κέντρου και θέματα επίκαιρου προβληματισμού που εκτείνονται από τις εκλογές και την ακροδεξιά, μέχρι τη δημογραφία, το φύλο και τη μετανάστευση – ο πλούτος των θεμάτων που συζητούνται στα podcast του ΕΚΚΕ από ερευνήτριες και ερευνητές, διακεκρ ιμένα μέλη της επιστημονικής κοινότητας της χώρας μας, είναι ανεξάντλητος. Ακούστε μας στο κανάλι του ΕΚΚΕ στο youtube https://www.youtube.com/@ekke1995 και στο spotify https://podcasters.spotify.com/pod/show/ekkeGR και βρείτε μας στα google podcast

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

Προγραμματική συμφωνία ΥΠΕΣ-ΕΚΚΕ

Υπεγράφη η προγραμματική συμφωνία μεταξύ του Υπουργείου Εσωτερικών και του ΕΚΚΕ. Εκ μέρους του Υπουργείου Εσωτερικών υπέγραψε η Γεωργία Βαλατσού, Υπηρεσιακή Γραμματέας και εκ μέρους του ΕΚΚΕ η Διευθύντρια και Πρόεδρος του ΔΣ Βασιλική Γεωργιάδου. Το αντικείμενο της προγραμματικής συμφωνίας εμπίπτει στο πλαίσιο των αρμοδιοτήτων και καταστατικών σκοπών των δύο συμπραττόμενων φορέων και εξυπηρετεί σκοπούς δημοσίου συμφέροντος.

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

Legal and Policy Infrastructures of Returns in Greece – Country Dossier (WP2)

Δημοσιεύτηκε η πρώτη έκθεση του ερευνητικού προγράμματος «De-centring the Study of Migrant Returns and Readmission Policies in Europe and Beyond» (GAPs) εκ μέρους της ερευνητικής ομάδας του ΕΚΚΕ. Η έκθεση έχει τίτλο «LegalandPolicyInfrastructuresofReturnsinGreece – CountryDossier (WP2)»και εξετάζει το νομικό και θεσμικό πλαίσιο διακυβέρνησης των επιστροφών των μεταναστών/-στριών, όπως ισχύει στην Ελλάδα. Επίσης, μέλη της ερευνητικής ομάδας του ΕΚΚΕ δημοσίευσαν άρθρο στο blog του προγράμματος GAP s, με τίτλο «Materialsmatter! PreliminaryResearchFindingsonReturnMigrationInfrastructuresinGreece».

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

Research Handbook on Populism

Κυκλοφόρησε στα τέλη Μαρτίου του 2024 ο συλλογικός τόμος Research Handbook on Populism, σε συνεπιμέλεια του ερευνητή του ΕΚΚΕ Γιώργου Κατσαμπέκη. Η εισαγωγή του τόμου είναι ελεύθερα προσβάσιμη και μπορείτε να την διαβάσετε/κατεβάσετε στην ιστοσελίδα του εκδοτικού οίκου Edward Elgar.

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

Το τοπίο των ερευνητικών υποδομών για τις ανθρωπιστικές και κοινωνικές επιστήμες στην Ελλάδα

Η ερευνήτρια του ΕΚΚΕ Δήμητρα Κονδύλη συμμετείχε στη στρογγυλή τράπεζα με θέμα «Το τοπίο των ερευνητικών υποδομών για τις ανθρωπιστικές και κοινωνικές επιστήμες στην Ελλάδα», στην καταληκτήρια εκδήλωση της εμβληματικής δράσης ΕΛΙΔΕΚ «Το αναδυόμενο τοπίο ψηφιακής εργασίας στις ανθρωπιστικές επιστήμες στο πλαίσιο των ευρωπαϊκών υποδομών DARIAH και CLARIN» ή, εν συντομία, Ψηφιακό Τοπίο (έργο αρ. 7982), που υλοποίησαν από κοινού το Ερευνητικό Κέντρο «Αθηνά» και η Ακαδημία Αθηνών την Τετάρτη 13 Μαρτ ίου 2024, 10:00-14:00, στην ανατολική αίθουσα του Μεγάρου της Ακαδημίας Αθηνών.

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

Διεθνικός λαϊκισμός και ριζοσπαστική πολιτική: Η περίπτωση του DiEM25

Πραγματοποιήθηκε στις 14 Μαρτίου 2024 η δεύτερη παρουσίαση στο πλαίσιο του Ερευνητικού Σεμιναρίου του Εργαστηρίου Πολιτικής Κουλτούρας και Συμπεριφοράς του ΕΚΚΕ, με θέμα «Διεθνικός λαϊκισμός και ριζοσπαστική πολιτική: Η περίπτωση του DiEM25» και ομιλητή τον Δρ Πάνο Παναγιώτου, Μεταδιδακτορικό Ερευνητή στο Πανεπιστήμιο Ώρχους.

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

Αναδοχή-τεκνοθεσία. Κοινωνικά ζητήματα, προκλήσεις και αναγκαίες μεταρρυθμίσεις

Ο ερευνητής του ΙΠΕ/ΕΚΚΕ Νίκος Σαρρής συμμετείχε σε ημερίδα του Εθνικού Κέντρου Κοινωνικής Αλληλεγγύης με θέμα«ΑΝΑΔΟΧΗ- ΤΕΚΝΟΘΕΣΙΑ. ΚΟΙΝΩΝΙΚΑ ΖΗΤΗΜΑΤΑ, ΠΡΟΚΛΗΣΕΙΣ ΚΑΙ ΑΝΑΓΚΑΙΕΣ ΜΕΤΑΡΡΥΘΜΙΣΕΙΣ», η οποίαδιεξήχθη στις 7 Μαρτίου 2024 στην Αθήνα. Σκοπός της ημερίδας ήταν να αναδειχθείη αναγκαιότητα της αποϊδρυματοποίησης των παιδιών με την αναδοχή και την τεκνοθεσία, καθώς και να συζητηθούν τα ευαίσθητα κοινωνικά ζητήματα, όπως η τεκνοθεσία από τις νέες μορφές οικογένειας με γνώμονα το βέλτιστο συμφέ ρον των παιδιών, αναγκαίο σύστοιχο της Διεθνούς Σύμβασης για τα Δικαιώματα των Παιδιών.

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

Διαδικτυακό Workshop παρουσίασης κειμένου εργασίας του ΙΜΕ ΓΣΕΒΕΕ

Στις 6 Μαρτίου 2024 πραγματοποιήθηκε διαδικτυακά η παρουσίαση της μελέτης με τίτλο «Μοντέλα συνδικαλισμού εργοδοτών σε κοινωνίες της ύστερης νεωτερικότητας: θεωρητικές προσεγγίσεις και πολιτικές», η οποία εκπονήθηκε από τον ερευνητή του ΕΚΚΕ Γιώργο Μπιθυμήτρη. Η μελέτη πραγματοποιήθηκε στο πλαίσιο του ερευνητικού μηχανισμού (υποέργο 2) του έργου της «Θεσμικής Ενδυνάμωσης» (ΕΠΑΝΑΔ 2014 – 2020).

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

Ποια είναι η (Κεντρο)Αριστερά σήμερα;

Ο ερευνητής του ΕΚΚΕ Γιώργος Κατσαμπέκης συμμετείχε στις 6 Μαρτίου 2024 ως ομιλητής στην εκδήλωση που διοργάνωσε το ΕΝΑ- Ινστιτούτο Εναλλακτικών Πολιτικών με θέμα «Ποια είναι η (Κεντρο)Αριστερά σήμερα;» Η εκδήλωση επικεντρώθηκε στην έρευνα ανίχνευσης στάσεων και αντιλήψεων «Το αριστερό ημισφαίριο στην ελληνική κοινωνία» που διενήργησε το ΕΝΑ σε συνεργασία με την εταιρεία ερευνών Prorata.

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

Γιατί φτάσαμε στην κανονικοποίηση των άκρων

Ο ερευνητής του ΕΚΚΕ Γιώργος Κατσαμπέκης δημοσίευσε άρθρο με τίτλο «Γιατί φτάσαμε στην κανονικοποίηση των άκρων», στην εφημερίδα Το Βήμα της Κυριακής που κυκλοφόρησε στις 17 Μαρτίου 2024.

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

Αθλητισμός και κοινωνικές επιστήμες

Στη συντακτική επιτροπή του περιοδικού Αθλητισμός και Κοινωνικές Επιστήμες / Greek Journal of Sport and Social Sciences, που εκδίδεται από το Τμήμα Κοινωνιολογίας του Πανεπιστημίου Κρήτης, τον Τομέα Νεοελληνικής Κοινωνίας του Παντείου Πανεπιστημίου και το Ελληνικό Ανοικτό Πανεπιστήμιο, συμμετέχει από τον Φεβρουάριο του 2024 η Κατερίνα Σάββα, ειδική τεχνική επιστήμονας στο ΕΚΚΕ. Στο τρέχον τεύχος του περιοδικού συμβάλλει, επίσης, ως συγγραφέας του κειμένου με τίτλο «Αντιλήψεις για το σώμα και τον εαυτό στο άθλημα της μοτοσυκλέτας. Μελέτη περίπτωσης των αθλητών του Enduro».

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

 
ΕΚΚΕ
ΔΙΑΔΙΚΤΥΑΚΕΣ ΕΡΕΥΝΕΣ
ΔΕΔΟΜΕΝΑ ΚΑΙ ΑΠΟΘΕΤΗΡΙΑ
ΕΚΔΟΣΕΙΣ ΕΚΚΕ
ΕΠΙΘΕΩΡΗΣΗ ΚΟΙΝΩΝΙΚΩΝ ΕΡΕΥΝΩΝ


Αφαίρεση από τη λίστα