ΕΝΗΜΕΡΩΤΙΚΟ ΔΕΛΤΙΟ ΕΚΚΕ • Διεθνικός λαϊκισμός και ριζοσπαστική πολιτική: Η περίπτωση του DiEM25
ΕΚΔΟΣΗ ONLINE
Ενημέρωση από EKKE

Διεθνικός λαϊκισμός και ριζοσπαστική πολιτική: Η περίπτωση του DiEM25

Το Εργαστήριο Πολιτικής Κουλτούρας και Συμπεριφοράς του ΕΚΚΕ σας καλεί την Πέμπτη 14 Μαρτίου, 12-14:00, στην 2η παρουσίαση που οργανώνει στο πλαίσιο του Ερευνητικού του Σεμιναρίου, με ομιλητή τον Δρ Πάνο Παναγιώτου, Μεταδιδακτορικό Ερευνητή στο Πανεπιστήμιο Ώρχους, και θέμα "Διεθνικός λαϊκισμός και ριζοσπαστική πολιτική: Η περίπτωση του DiEM25". Η παρουσίαση θα γίνει στον χώρο του ΕΚΚΕ (Κρατίνου 9), στην Αίθουσα Εκδηλώσεων (8ος όροφος) και είναι ανοιχτή στο κοινό. Ιδιαίτερα ενθαρρύνονται να παρακολουθήσουν μεταπτυχιακοί φοιτητές/τριες και διδακτορικοί ερευνητές/τριες. 

Περίληψη: Παρά το έντονο ενδιαφέρον των μέσων ενημέρωσης και της ακαδημαϊκής κοινότητας για τον λαϊκισμό, η έννοια του διεθνικού λαϊκισμού συγκεκριμένα παραμένει μάλλον ανεξερεύνητη. Η παρουσίαση αυτή θα επιχειρήσει να καλύψει αυτό το κενό, συμβάλλοντας στην κατανόηση της έννοιας και εστιάζοντας στα ιδιαίτερα χαρακτηριστικά της. Υιοθετώντας μια λογο-αναλυτική σκοπιά, στη λογική της παράδοσης της Σχολής του Έσσεξ, θα ορίσουμε τον λαϊκισμό ως μια μορφή λόγου που δεν περιορίζεται σε συγκεκριμένα περιεχόμενα. Θα υποστηριχθεί, έτσι, ότι ο λαϊκισμός δεν είναι απαραίτητα συνδεδεμένος με το εθνικό επίπεδο, ανοίγοντας το δρόμο στη θεωρητικοποίησή του στη διεθνική (transnational) διάσταση. Προς αυτή την κατεύθυνση, η παρουσίαση θα εισάγει ένα θεωρητικό και μεθοδολογικό πλαίσιο για τη μελέτη του λαϊκισμού πέρα από το έθνος-κράτος, ενώ θα επισκοπηθούν περιπτώσεις στις οποίες έχει αποδοθεί ο χαρακτηρισμός "διεθνής" ή "διεθνικός" λαϊκισμός: από το "Ροζ Κύμα" (Pink Tide) της Λατινικής Αμερικής και τα κινήματα Occupy και Indignados σε Ευρωπαϊκό Νότο και ΗΠΑ, ως τον "πράσινο λαϊκισμό" της Greta Thunberg. Έπειτα, η παρουσίαση θα εστιάσει στην περίπτωση του DiEM25, του πανευρωπαϊκού κινήματος-κόμματος που ίδρυσε ο Γιάνης Βαρουφάκης το 2016 ως μια παραδειγματική περίπτωση διεθνικού λαϊκισμού, η μελέτη της οποίας μας επιτρέπει να αναλογιστούμε τις δυνατότητες αλλά και τα όρια της "απόδρασης" της πολιτικής από το έθνος-κράτος. 

Σύντομο βιογραφικό σημείωμα του ομιλητή: O Πάνος Παναγιώτου είναι μεταδιδακτορικός ερευνητής του τμήματος Διεθνών Σπουδών του Πανεπιστημίου του Ώρχους στη Δανία. Η έρευνα του εστιάζει στον διεθνικό λαϊκισμό, ενώ στα ερευνητικά του ενδιαφέροντα συμπεριλαμβάνονται η θεωρία του λόγου, ο εθνικισμός, τα διεθνικά κοινωνικά κινήματα και οι σύγχρονες θεωρίες δημοκρατίας.

 



ΕΚΚΕ
ΔΙΑΔΙΚΤΥΑΚΕΣ ΕΡΕΥΝΕΣ
ΔΕΔΟΜΕΝΑ ΚΑΙ ΑΠΟΘΕΤΗΡΙΑ
ΕΚΔΟΣΕΙΣ ΕΚΚΕ
ΕΠΙΘΕΩΡΗΣΗ ΚΟΙΝΩΝΙΚΩΝ ΕΡΕΥΝΩΝ


Αφαίρεση από τη λίστα