ΕΝΗΜΕΡΩΤΙΚΟ ΔΕΛΤΙΟ ΕΚΚΕ • Εργαστήριο Πολιτικής Κουλτούρας και Συμπεριφοράς του ΕΚΚΕ
ΕΚΔΟΣΗ ONLINE
Ενημέρωση από EKKE

Το Εργαστήριο Πολιτικής Κουλτούρας και Συμπεριφοράς του ΕΚΚΕ σας καλεί στην 5η παρουσίαση στο πλαίσιο του Ερευνητικού του Σεμιναρίου για την τρέχουσα ακαδημαϊκή χρονιά, με τίτλο «Το παράδοξο της εμπιστοσύνης σε μια κοινωνία 'χαμηλής εμπιστοσύνης': το παράδειγμα της Ελλάδας». Εισηγήτρια και εισηγητής: Φροσύνη Χαριτοπούλου και Στάθης Καλύβας.

Περίληψη εισήγησης

Τα χαμηλά επίπεδα διαπροσωπικής εμπιστοσύνης επηρεάζουν μια σειρά από δείκτες μεγάλης οικονομικής, κοινωνικής και πολιτικής σημασίας. Ως προέκταση αυτού, άνθρωποι και κράτη χαρακτηρίζονται ως υψηλής ή χαμηλής εμπιστοσύνης οδηγώντας σε κοινωικο-πολιτικές συζητήσεις που σκοπεύουν στην χάραξη πολιτικής. Υποστηρίζουμε ότι η καθιερωμένη εμπειρική προσέγγιση της εμπιστοσύνης παρουσιάζει δύο προβλήματα. Το πρώτο σχετίζεται με την εγκυρότητα (validity) ενώ το δεύτερο με την αξιοπιστία (reliability) της μέτρησης της εμπιστοσύνης και είναι άμεσα συνδεδεμένο με την αδυναμία αναγνώρισης της εγγενούς διαφοράς μεταξύ στάσεων (attitudes) και συμπεριφορών (behaviours). Για να αποδείξουμε τα παραπάνω, βασιζόμαστε σε δεδομένα που προέρχονται από τέσσερεις διαφορετικές εμπειρικές μεθόδους (έρευνες κοινής γνώμης, εις-βάθος συνεντεύξεις, εθνογραφικές παρατηρήσεις, και πειράματα) και εστιάζουμε στην Ελλάδα, μια χώρα η οποία σύμφωνα με δεδομένα από έρευνες κοινής γνώμης είναι μια κοινωνία με τα χαμηλότερα επίπεδα εμπιστοσύνης στην Ευρώπη. Τα αποτελέσματα της παρούσας έρευνας αποτελούν σημαντική προσθήκη στη διεθνή βιβλιογραφία των πολιτικών, κοινωνικών, και οικονομικών επιστημών θέτοντας και αναλύοντας τον τρόπο με τον οποίο μετράμε, ερμηνεύουμε και θεωρητικοποιούμε την έννοια της εμπιστοσύνης.
Σύντομα βιογραφικά σημειώματα:
Η Ευφροσύνη Χαριτοπούλου είναι πολιτική κοινωνιολόγος και Hannah Seeger Davis Postdoctoral Fellow στο Πανεπιστήμιο του Princeton. Είναι κάτοχος DPhil στην Κοινωνιολογία από το Nuffield College και το Πανεπιστήμιο της Οξφόρδης. Οι διδακτορικές της σπουδές χρηματοδοτήθηκαν από το Nuffield College του Πανεπιστημίου της Οξφόρδης, το Ίδρυμα Α. Σ. Ωνάση, καθώς και το Ίδρυμα Α. Γ. Λεβέντη.


Ο Στάθης Καλύβας είναι Gladstone Professor of Government στο Department of Politics and International Relations του University of Oxford και Fellow του All Souls College. Είναι μέλος της Βρετανικής Ακαδημίας. Κατείχε από το 2003 την έδρα του καθηγητή πολιτικών επιστημών Arnold Wolfers στο πανεπιστήμιο Yale των ΗΠΑ, όπου επίσης διηύθυνε το ερευνητικό πρόγραμμα Τάξη, Σύγκρουση και Βία (Order, Conflict, and Violence).



ΕΚΚΕ
ΔΙΑΔΙΚΤΥΑΚΕΣ ΕΡΕΥΝΕΣ
ΔΕΔΟΜΕΝΑ ΚΑΙ ΑΠΟΘΕΤΗΡΙΑ
ΕΚΔΟΣΕΙΣ ΕΚΚΕ
ΕΠΙΘΕΩΡΗΣΗ ΚΟΙΝΩΝΙΚΩΝ ΕΡΕΥΝΩΝ


Αφαίρεση από τη λίστα