ΕΝΗΜΕΡΩΤΙΚΟ ΔΕΛΤΙΟ ΕΚΚΕ • NEWSLETTER EKKE 8/2024
ΕΚΔΟΣΗ ONLINE
EKKE newsletter

NEWSLETTER EKKE 8/2024



Μειοδοτικός διαγωνισμός για την αγορά κτιρίου του ΕΚΚΕ

Η διακήρυξη του μειοδοτικού διαγωνισμού για την αγορά κτιρίου του ΕΚΚΕ είναι ήδη πραγματικότητα. Μπορείτε τόσο στην ιστοσελίδα μας https://www.ekke.gr/announcement-front/diakirixi-gia-tin-agora-ktiriakon-egkatastaseon-tou-ethnikou-kentrou-kinonikon-ereunon-ekke όσο και στην ιστοσελίδα του ΤΑΙΠΕΔ https://hradf.com/dimosios-meiodotikos-diagonismos-gia-tin-agora-ktiriakon-egkatastaseon-toy-ethnikoy-kentroy-koinonikon-ereynon-ekke/ να διαβάσετε τη διακήρυξη, το τεύχος και την περίληψη. Το ΕΚΚΕ θα αποκτήσει επιτέλους τη δική του στέγη που θα καλύψει τις ανάγκες του ανθρώπινου δυναμικού του αλλά και των πολλών επόμενων γενεών κοινωνικών ερευνητών και ερευνητριών που θα ακολουθήσουν. Ειλικρινείς ευχαριστίες οφείλονται σε όλους/-ες, διοικητικό και ερευνητικό προσωπικό και προηγούμενες διοικήσεις που επί χρόνια εργάστηκαν για να φθάσουμε σε αυτό το σημείο, το οποίο διανοίγει προοπτικές για το μέλλον.

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

Το SkillsPULSE ξεκινά!

Στις 10 Ιουλίου 2024 πραγματοποιήθηκε διαδικτυακά η πρώτη συνάντηση εταίρων στο πλαίσιο του έργου SkillsPULSE. Το SkillsPULSE (Skills - Predicting, Understanding, and Locating Shortages in Europe) είναι ένα 3ετές (Ιουν '24-Ιουν '27) πρόγραμμα Horizon Europe, το οποίο συντονίζεται από το Fondazione Giacomo Brodolini (Ιταλία), με 7 εταίρους από 7 ευρωπαϊκές χώρες: University of Tartu (Εσθονία), University of Lodz (Πολωνία), Economic and Social Research Institute ESRI (Ιρλανδία), Εθνικό Κέντρο Κοινωνικών Ερευνών (Ελλάδα), University of Pisa (Ιταλία), University of Jyväskylä (Φινλανδία) και University of Warwick (Ηνωμένο Βασίλειο). Στην εναρκτήρια συνάντηση του έργου το ΕΚΚΕ εκπροσωπήθηκε από την ερευνήτρια Δήμητρα Κονδύλη, ενώ στη συνάντηση συμμετείχε και ο υπεύθυνος του Ειδικού Λογαριασμού Κονδυλίων Έρευνας, Χρήστος Παπαλυμπέρης. Τα επόμενα τρία χρόνια, οι εταίροι του SkillsPULSE θα συνεργαστούν για να παρέχουν μια ανασκόπηση των ελλείψεων και των κενών δεξιοτήτων και να επινοήσουν ένα μέσο μέτρησης της επίπτωσής τους, καθώς και του βαθμού στον οποίο είναι πιθανό ελλείψεις και κενά δεξιοτήτων να προκύψουν στο μέλλον ως συνέπεια βασικών αλλαγών στην οικονομία, ιδίως ως αποτέλεσμα της ψηφιοποίησης. Εκ μέρους του ΕΚΚΕ, Επιστημονικά υπεύθυνος του έργου είναι ο ερευνητής Γιώργος Μπιθυμήτρης.

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

Η Βασιλική Γεωργιάδου γράφει για την Άκρα Δεξιά στη Μεταπολίτευση

Στον συλλογικό τόμο-ένθετο της εφημερίδας Το Βήμα με τίτλο «50 Χρόνια Δημοκρατία: Τι άλλαξε-Πόσο αλλάξαμε», που επιμελήθηκαν οι Β. Παναγιωτόπουλος, Γ. Βούλγαρης και Σ. Ριζάς, η διευθύντρια και πρόεδρος ΔΣ του ΕΚΚΕ καθηγήτρια Βασιλική Γεωργιάδου γράφει για την Άκρα Δεξιά στη Μεταπολίτευση. Αναφέρεται, μεταξύ άλλων, στις αδύναμες πολιτικές ευκαιρίες κατά την πρώτη περίοδο και το Zeitgeist της μετάβασης που «φρέναρε» την ακροδεξιά• την ενίσχυσή της, στη συνέχεια, την σύνθετη και πολυσήμαντη σχέση παραδοσιακής δεξιάς και ακροδεξιάς, την σημασία της οργανωμένης κοινωνικής κινητοποίησης της ΧΑ και τη δημιουργία των «κάστρων» της, που λειτουργούν ως προωθητές του μορφώματος στην επικράτεια καθώς και για τις διάσπαρτες στον πολιτικό χώρο δεξαμενές της ακροδεξιάς κατά την ύστερη Μεταπολίτευση.

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

Organized Political Violence in Greece, 2003-2019: Comparing the Far Right and the Far Left

Στο συνέδριο του The Council for European Studies (CES) που έλαβε χώρα στη Λυόν (3-5 Ιουλίου), η Βασιλική Γεωργιάδου και η Λαμπρινή Ρόρη παρουσίασαν μια εισήγηση με θέμα «Organized Political Violence in Greece, 2003-2019: Comparing the Far Right and the Far Left».

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

Μigration and Ethnicity in Health

Η διευθύντρια ερευνών ΕΚΚΕ Θεώνη Σταθοπούλου προέδρευσε σε δύο συνεδρίες με θέμα «Μigration and Ethnicity in Health»στο 20ο διεθνές συνέδριο της European Society of Health and Medical Sociology, που διοργάνωσε το Πανεπιστήμιο της Αμβέρσας στο Βέλγιο, στις 3-5 Ιουλίου 2024, με θέμα: Intersectionality & Inclusion in Health.Περισσότερες πληροφορίες μπορείτε να δείτε εδώ: https://www.uantwerpen.be/en/conferences/20th-biennial-eshms-conference-2024/. Στο πλαίσιο του ίδιου συνεδρίου συμμετείχε με την παρουσίαση υπό τον τίτλο: «Studentsintransit: Resilience and psychosocial well-being among refugee adolescents in Greece», στο πλαίσιο του έργου RaRE - Understanding Risk and Resilience in the educational Performance of Refugee Children and Youth, το οποίο χρηματοδοτείται από το ΕΛΙΔΕΚ.

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

Migration as a Social Construction: A Reflexive Turn

Τα μέλη της ερευνητικής ομάδας του προγράμματος που υλοποιείται στο ΕΚΚΕ με τίτλο «GAPs: De-centring the Study of Migrant Returns and Readmission Policies in Europe and Beyond» (Horizon Europe) Γιώργος Κανδύλης, Εύα Παπατζανή, Πέννυ Κουτρολίκου και Πάνος Χατζηπροκοπίου, συμμετείχαν με παρουσίασηστο 21ο ετήσιο συνέδριο IMISCOE, με τίτλο «Migration as a Social Construction: A Reflexive Turn». Το συνέδριο πραγματοποιήθηκε στη Λισαβόνα από τις 2 έως τις 5 Ιουλίου 2024. Η παρουσίασή τους με τίτλο «Researching irregularisation as a process: Ethical and methodological considerations» παρουσιάστηκε στο πλαίσιοτου Workshop «The ethics of researching irregular migration», που οργανώθηκε από τους Abert Kraler (University for Continuing Education - Danube University Krems) & Martin Ruhs (European University Institute).

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

Ανοιχτό κάλεσμα για υποβολή προτάσεων - Ερευνητικό Σεμινάριο του Εργαστηρίου Πολιτικής Κουλτούρας & Συμπεριφοράς

Το ερευνητικό σεμινάριο του Εργαστηρίου Πολιτικής Κουλτούρας και Συμπεριφοράς του ΕΚΚΕ αποσκοπεί στην δημιουργία ενός χώρου ανοιχτού ερευνητικού διαλόγου, διάχυσης αποτελεσμάτων και δοκιμής καινοτόμων ιδεών και μελετών που είναι σε εξέλιξη, συμβάλλοντας στην δικτύωση των ερευνητριών/-τών του ΕΚΚΕ με ανθρώπους που δραστηριοποιούνται σε ιδρύματαΑνώτατης Εκπαίδευσης και Έρευνας της Ελλάδας και του εξωτερικού.Σε αυτό το πλαίσιο, όσες/-οι ενδιαφέρονται να παρουσιάσουν την δουλειά τους στο σεμινάριο, καλούνται να στείλουν έναν προτεινόμενο τίτλο και περίληψη (200 λέξεων) για την εισήγησή τουςόπως και ένα σύντομο βιογραφικό σημείωμα (μίας σελίδας το πολύ), έως τις 9 Σεπτεμβρίου 2024. Τοθέμα (του θα πρέπει να έχει τη μορφή «ΕΡΕΥΝΗΤΙΚΟ ΣΕΜΙΝΑΡΙΟ ΙΠΕ/ΕΚΚΕ - Ονοματεπώνυμο αποστολέα».

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

Είκοσι χρόνια Ευρωπαϊκή Κοινωνική Έρευνα

H Θεώνη Σταθοπούλου ήταν μέλος της οργανωτικής επιτροπής του 5ου διεθνούς συνεδρίου για τα 20 χρόνια της Ευρωπαϊκής Κοινωνικής Έρευνας, που διεξήχθη στη Λισαβόνα ICS – University of Lisbon , το διάστημα 8-10 Ιουλίου2024 https://europeansocialsurvey.org/about/5th-international-ess-conference. Στο πλαίσιο του ίδιου συνεδρίου συμμετείχε ως διοργανώτρια συνεδρίας υπό τον τίτλο: «Exploring variations within and between South European and other ESS Countries», σε συνεργασία με την Alice Ramos και τον Στέλιο Στυλιανού. Παρουσίασε δύο εργασίες υπό τον τίτλο: Social change and continuity in Greece over the last 20 years και «Trust in science and conspiracy beliefs. Understanding the causes of vaccine hesitancy and compliance», σε συνεργασία με την καθηγήτρια Jutta Lindert, Emden Leer, Germany.

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

Arrival Infrastructures: Segregation of Displaced Migrants and Processes of Urban Change in Athens

Ο ερευνητής του ΕΚΚΕ Σταύρος- Νικηφόρος Σπυρέλλης συνδημοσίευσε στο περιοδικό Geographies άρθρο με θέμα «Arrival Infrastructures: Segregation of Displaced Migrants and Processes of Urban Change in Athens».

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

Measuring Deprivation and Micro-Segregation in Greek Integrated Sustainable Urban Development Strategies: Time to Apply a Common Method?

Με θέμα «Measuring Deprivation and Micro-Segregation in Greek Integrated Sustainable Urban Development Strategies: Time to Apply a Common Method?» δημοσιεύθηκε στο περιοδικό Land άρθρο των N. Karadimitriou και S. Spyrellis.

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

Exploring Spatial Proximity and Social Exclusion through Two Case Studies of Roma Settlements in Greece

Ο πρώην πρόεδρος του ΕΚΚΕ ομότιμος καθηγητής Θ. Μαλούτας και ο ερευνητής Σ.Ν. Σπυρέλης συνδημοσίευσαν μαζί και με άλλες/-ους επιστήμονες-ερευνήτριες/ές μελέτη με θέμα «Exploring Spatial Proximity and Social Exclusion through Two Case Studies of Roma Settlements in Greece» στο περιοδικό Land.

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

Housing Practices of Albanian Immigrants in Athens: An “in-between” Socio-Spatial Condition

Ο ερευνητής του ΕΚΚΕ Σ.Ν. Σπυρέλλης συνδημοσίευσε άρθρο με θέμα«Housing Practices of Albanian Immigrants in Athens: An “in-between” Socio-Spatial Condition» στο περιοδικό Land

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

How does official status affect access to humanitarian and state support and wellbeing? The case study of Greece

Ο Άγγελος Τραμουντάνης, ειδικός λειτουργικός επιστήμονας του ΕΚΚΕ, από κοινού με τον διευθυντή ερευνών του Κέντρου Απόστολο Λιναρδή και τους Jessica Hagen-Zanker και Simon Levine από το ODI, συμμετείχαν στο 21ο ετήσιο διεθνές συνέδριο του IMISCOE, του μεγαλύτερου διεπιστημονικού δικτύου μελετητών του φαινομένου της μετανάστευσης. Στην εισήγηση τους με τίτλο «How does official status affect access to humanitarian and state support and wellbeing? The case study of Greece», παρουσίασαν ευρήματα αναφορικά με τις επιπτώσεις που έχει η μετάβαση ατόμων από το καθεστώς του αιτούντος άσυλο σε αυτό του πρόσφυγα στην Ελλάδα.

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

 
ΕΚΚΕ
ΔΙΑΔΙΚΤΥΑΚΕΣ ΕΡΕΥΝΕΣ
ΔΕΔΟΜΕΝΑ ΚΑΙ ΑΠΟΘΕΤΗΡΙΑ
ΕΚΔΟΣΕΙΣ ΕΚΚΕ
ΕΠΙΘΕΩΡΗΣΗ ΚΟΙΝΩΝΙΚΩΝ ΕΡΕΥΝΩΝ


Αφαίρεση από τη λίστα