ΕΝΗΜΕΡΩΤΙΚΟ ΔΕΛΤΙΟ ΕΚΚΕ • NEWSLETTER EKKE 7/2024
ΕΚΔΟΣΗ ONLINE
EKKE newsletter

NEWSLETTER EKKE 7/2024



Ημερίδα EKKE-Παντείου «Aπό τη Δικτατορία στη Δημοκρατία: Η περίοδος της μετάβασης»

Ημερίδα με τίτλο «από τη Δικτατορία στη Δημοκρατία: Η περίοδος της μετάβασης» συνδιοργανώθηκε από το ΕΚΚΕ και το Πάντειο Πανεπιστήμιο την Πέμπτη 13 Ιουνίου στο Πάντειο Πανεπιστήμιο (αίθουσα Σάκη Καράγιωργα). Έλαβαν χώρα δυο κύκλοι συζητήσεων, για τη θεσμική-πολιτική αφενός, για την κοινωνική-πολιτισμική διάσταση της επίμαχης περιόδου αφετέρου. Συντόνισαν η διευθύντρια και πρόεδρος του ΔΣ του ΕΚΚΕ καθηγήτρια Βασιλική Γεωργιάδου και η πρύτανης του Παντείου Πανεπιστημίου καθηγήτρια Χριστίνα Κουλούρ η, αντίστοιχα. Περισσότερες πληροφορίες για την εκδήλωση είναι διαθέσιμες στην ιστοσελίδα του έργου

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

ΕΕΠΕ-ΕΚΚΕ: Επιστημονική ημερίδα για την παρουσίαση και ανάλυση του αποτελέσματος των Ευρωεκλογών

Η Ελληνική Εταιρία Πολιτικής Επιστήμης (ΕΕΠΕ) και το ΕΚΚΕ συνδιοργάνωσαν επιστημονική ημερίδα για την παρουσίαση και την ανάλυση του αποτελέσματος των Ευρωεκλογών. Η ημερίδα συμπεριέλαβε δύο πάνελ: Στο πρώτο συμμετείχαν επικεφαλής εταιριών και ινστιτούτων ανάλυσης τάσεων και συμπεριφοράς της κοινής γνώμης και συντονίστηκε από την διευθύντρια και πρόεδρο του ΔΣ του ΕΚΚΕ και μέλος του ΔΣ της ΕΕΠΕ Βασιλική Γεωργιάδου• στο δεύτερο συμμετείχαν πολιτικοί επιστήμονες και συντονίστηκε από τον ερευνητή τ ου ΕΚΚΕ και αντιπρόεδρο της ΕΕΠΕ Κώστα Κανελλόπουλο.

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

50 χρόνια ελληνικής δημοκρατίας: ολοκληρώθηκε το δίμηνο αφιέρωμα των podcast του ΕΚΚΕ

Κοινωνικοί και πολιτικοί επιστήμονες, ερευνητές/ριες και ιστορικοί από όλη την Ελλάδα έθεσαν, από τη δική τους οπτική ο καθένας και η καθεμία, τα κρίσιμα ζητήματα που καθορίζουν την Ελληνική Δημοκρατία στη σημερινή συγκυρία, είτε αποκλειστικά με το βλέμμα στραμμένο στην επέτειο των 50 ετών, είτε και κοιτώντας προς το μέλλον. Ξεχώρισαν ως καίρια ζητήματα η σχέση της χώρας μας με την ΕΕ, ο επαναπροσδιορισμός και ο εμπλουτισμός των δημοκρατικών αρχών και αξιών, η ανάγκη για τη δημοκρατική ενίσχυση και διεύρυνση του πολιτεύματός μας. Τα 53 podcast του αφιερώματος παραμένουν διαθέσιμα στα κανάλια του spotify και του youtube του ΕΚΚΕ, ενώ σύντομα προβλέπονται νέες δράσεις στο πλαίσιο του αφιερώματος. Ευχαριστούμε θερμά όσες/ους συμμετείχαν σε αυτό το εγχείρημα, δίνοντας το στίγμα του σύγχρονου προβληματισμού για το πολίτευμα αλλά και για τη θεωρητική κατανόηση της έννοιας της δημοκρατίας. Μείνετε συντονισμένες/οι!

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

Επιστημονικό συνέδριο με τίτλο «Οι κοινωνικές και ανθρωπιστικές επιστήμες στον 21ο αιώνα»

Το Πανεπιστήμιο Κρήτης, σε συνεργασία με το Πάντειο Πανεπιστήμιο Κοινωνικών και Πολιτικών Επιστημών, το Εθνικό Κέντρο Κοινωνικών Ερευνών και το Εθνικό και Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών, διοργάνωσαν επιστημονικό συνέδριο με τίτλο «Οι κοινωνικές και ανθρωπιστικές επιστήμες στον 21ο αιώνα». Το συνέδριο πραγματοποιήθηκε στην Πανεπιστημιούπολη Γάλλου στο Ρέθυμνο, στις 21-22 Μαΐου 2024 και σκοπός του ήταν η ανάδειξη του ρόλου και της σημασίας των κοινωνικών και ανθρωπιστικών επιστημών στη σύγχρον η εποχή, καθώς και η ανάλυση κρίσιμων πτυχών - διαστάσεων των συγκεκριμένων επιστημών απέναντι στις σύγχρονες προκλήσεις. Εκ μέρους του ΕΚΚΕ μετείχαν η διευθύντρια και πρόεδρος του Δ.Σ. Βασιλική Γεωργιάδου και οι ερευνητές/ριες Δήμητρα Κονδύλη και Νίκος Σουλιώτης.

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

Γυναικεία εκπροσώπηση στα ελληνικά ΜΜΕ ενόψει των Ευρωεκλογών του 2004

Τα ευρήματα που παρουσιάζονται σε αυτό το άρθρο βασίζονται στο ερευνητικό έργο του ΕΚΚΕ, «Gender (in)equality in Greek media & politics» (GenderINmediaGR), το οποίο βρίσκεται σε εξέλιξη, και χρηματοδοτείται από το ίδρυμα Heinrich Böll (Θεσσαλονίκη). Ενώ λοιπόν είναι αντιπροσωπευτικά του χρονικού πλαισίου 10-27 Μαΐου, δεν είναι οριστικά, αφού ενδέχεται να υπάρξουν αλλαγές/αποκλίσεις καθώς προχωρά η έρευνα και το δείγμα εμπλουτίζεται με περισσότερα δεδομένα, καλύπτοντας ένα ευρύ φάσμα μέσων ενημέρ ωσης και ένα ακόμα μεγαλύτερο χρονικό διάστημα. Ο Γιώργος Κατσαμπέκης και η Μανίνα Κακεπάκη είναι ερευνητές στο Εθνικό Κέντρο Κοινωνικών Ερευνών (ΕΚΚΕ).Η Σοφία Καναούτη είναι επιστημονική συνεργάτιδα στο ΕΚΚΕ και εργάζεται στο πρόγραμμα GenderINmediaGR.

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

Ημερίδα της Παγκόσμιας Συνδικαλιστικής Ομοσπονδίας με θέμα «Δημοκρατικά δικαιώματα και συνδικαλιστικές ελευθερίες»

Στο πλαίσιο του 112ης συνάντησης του International Labour Conference – ILO, η Παγκόσμια Συνδικαλιστική Ομοσπονδία (ΠΣΟ) διοργάνωσε ημερίδα με θέμα «Δημοκρατικά δικαιώματα και συνδικαλιστικές ελευθερίες». Στην ημερίδα προσκλήθηκε ο Ερευνητής του Ινστιτούτου Κοινωνικών Ερευνών του Εθνικού Κέντρου Κοινωνικών Ερευνών, Γιώργος Μπιθυμήτρης, ο οποίος μίλησε για την σχέση δημοκρατίας, καπιταλισμού και συνδικαλιστικών δικαιωμάτων. Στην ημερίδα μίλησε επίσης ο Γραμματέας της ΠΣΟ Πάμπης Κυρίτσης, καθώς κα ι το μέλος του Προεδρικού Συμβουλίου της Ομοσπονδίας, Janaka Adikari. Τον λόγο πήραν επίσης, οι εκπρόσωποι συνδικάτων από δεκάδες χώρες της Ασίας, της Κεντρικής και Νότιας Αμερικής, της Αφρικής και της Ευρώπης.

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

Διάλεξη του Απόστολου Λιναρδή στη Λάρισα

Μετά την παρουσίαση του βιβλίου του με τίτλο: «Μέθοδοι συλλογής δεδομένων με τη χρήση ηλεκτρονικού ερωτηματολογίου και μεθοδολογία έρευνας - Διαχείριση διαδικτυακών, διά ζώσης και τηλεφωνικών ερευνών και δεδομένων με το Limesurvey και το SPSS» σε διάλεξη στον Βόλο που εντασσόταν στο πρόγραμμα μαθημάτων του μεταπτυχιακού προγράμματος σπουδών “Εφαρμοσμένη Οικονομική” του Τμήματος Οικονομικών Επιστημών, του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας, ο Διευθυντής Ερευνών ΙΚΕ/ΕΚΚΕ δρ. Απόστολος Λιναρδής συνέχισε τις π αρουσιάσεις στο Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας, όπου κατόπιν πρόσκλησης παρουσίασε εκ νέου το βιβλίο του στο Τμήμα Διοίκησης Επιχειρήσεων καθώς και στα Προγράμματα Μεταπτυχιακών Σπουδών «Ευέλικτες Μέθοδοι Διοίκησης», «Διοίκηση Επιχειρήσεων (ΜΒΑ)» και «Επιχειρηματικότητα». Η διάλεξη έλαβε χώρα την Τετάρτη 22 Μαΐου 2024 και ώρα 17:00 στο κτίριο του Τμήματος Διοίκησης Επιχειρήσεων στο Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας στη Λάρισα.

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

Serving the Needs of Others: Religious NGOs' Aid to Refugees in Greece (2015-Present)

Ο ειδικός λειτουργικός επιστήμονας του ΙΚΕ/ΕΚΚΕ Άγγελος Τραμουντάνης συμμετείχε με εισήγησή του με θέμα «Serving the Needs of Others: Religious NGOs' Aid to Refugees in Greece (2015-Present)», σε workshop που πραγματοποιήθηκε στις 24 Μαΐου 2024 στο Πανεπιστήμιο του Fribourg στην Ελβετία. Στην εισήγησή του πραγματοποίησε μια συγκριτική ανάλυση των πολιτικών αφηγημάτων για την υποδοχή και μεταχείριση των Ουκρανών προσφύγων, σε σύγκριση με τους πρόσφυγες και αιτούντες άσυλο από την προσφυγική κρίση του 2015-2016. Επιπλέον, εξέτασε τον τρόπο με τον οποίο θρησκευτικές ΜΚΟ στην Ελλάδα έχουν παράσχει βοήθεια στους πρόσφυγες κατά τα προηγούμενη έτη. Το workshop πραγματοποιήθηκε στο πλαίσιο της Δράσης COST COREnet “Connecting Theory and Practical Issues of Migration and Religious Diversity”.

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

Συμμετοχή στην 9η διημερίδα Ιστορίας Περιβάλλοντος

Στις 5 και 6 Ιουνίου 2024 πραγματοποιήθηκε στον Ταύρο η 9η διημερίδα Ιστορίας Περιβάλλοντος, με τίτλο «Οι πνεύμονες της γης», που συνδιοργανώθηκε από το Πολιτιστικό Ίδρυμα Ομίλου Πειραιώς (ΠΙΟΠ), το Ινστιτούτο Ιστορικών Ερευνών του ΕΙΕ, το Τμήμα Ιστορίας και Αρχαιολογίας του ΕΚΠΑ, τον Πανελλήνιο Σύλλογο Αρχιτεκτόνων Τοπίου (ΠΣΑΤ) και την Ελληνική Εταιρεία Περιβαλλοντικής Ιστορίας (ΕλΕΠΙ). Στη διημερίδα συμμετείχαν η Φερενίκη Βαταβάλη, ο Γιώργος Κανδύλης και η Πέννυ Κουτρολίκου με την εισήγηση «Π εδίον Άρεως: ηγεμονικές προσεγγίσεις για το αστικό πράσινο της Αθήνας». Η παρουσίασή τους επικεντρώθηκε σε δύο κρίσιμες περιόδους της ιστορίας του Πεδίου του Άρεως, εκείνη του μεσοπολέμου και εκείνη των δύο πρώτων δεκαετιών του 21ου αιώνα. Αναλύοντας λόγους και σχέδια ειδικών, πολιτικών στελεχών και δημοσιογράφων, επιχείρησαν να αναδείξουν πώς η διαμόρφωση συναινέσεων για την επιθυμητή φυσιογνωμία του τόπου προχωρά μέσα από αντιπαραθέσεις που αφορούν όχι μόνο το αστικό πράσινο καθαυτό, αλλά κα ι ευρύτερα τον χώρο της πόλης, τον ρόλο της στον εθνικό χώρο και το ίδιο το περιεχόμενο της εθνικής ταυτότητας.

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

Παρουσίαση του συλλογικού τόμου ΚΡΙΣΗ(ΣΕΙΣ) ΚΑΙ ΚΟΣΜΟΙ ΤΗΣ ΕΡΓΑΣΙΑΣ σε επιμέλεια Γεωργίας Πετράκη

Ο ερευνητής του ΕΚΚΕ Γιώργος Μπιθυμήτρης συμμετείχε στην παρουσίαση του βιβλίου με τίτλο «Κρίση(σεις) και κόσμοι της εργασίας», που κυκλοφόρησε σε επιμέλεια Γεωργίας Πετράκη στις 31 Μαΐου στο Πάντειο Πανεπιστήμιο. Το βιβλίο εκδόθηκε από τις εκδόσεις «πεδίο» ενώ η εκδήλωση συνδιοργανώθηκε από το Εργαστήριο Κοινωνικής Πολιτικής, το Εργαστήριο Σπουδών Φύλου και το Εργαστήριο Συγκρουσιακής Πολιτικής του Παντείου Πανεπιστημίου.

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

Προτάσεις: ακούστε αυτό το podcast!

The result of a well-done exploratory study is a hypothesis. That’s the formulation of the hypothesis. And it also results in having, giving you the information, you need to design a good study for that hypothesis. Questions like, what populations should I sample? How should I sample it? What measures should I take? How should I design this study? Should it be cross-sectional, longitudinal, etc, all of those types of questions. The answers should be based on what you’ve learned in the exploratio n phase of the study.

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

 
ΕΚΚΕ
ΔΙΑΔΙΚΤΥΑΚΕΣ ΕΡΕΥΝΕΣ
ΔΕΔΟΜΕΝΑ ΚΑΙ ΑΠΟΘΕΤΗΡΙΑ
ΕΚΔΟΣΕΙΣ ΕΚΚΕ
ΕΠΙΘΕΩΡΗΣΗ ΚΟΙΝΩΝΙΚΩΝ ΕΡΕΥΝΩΝ


Αφαίρεση από τη λίστα