ΕΝΗΜΕΡΩΤΙΚΟ ΔΕΛΤΙΟ ΕΚΚΕ • ΕΡΕΥΝΗΤΙΚΟ ΣΕΜΙΝΑΡΙΟ ΕΡΓΑΣΤΗΡΙΟΥ ΠΟΛΙΤΙΚΗΣ ΚΟΥΛΤΟΥΡΑΣ ΚΑΙ ΣΥΜΠΕΡΙΦΟΡΑΣ ΕΚΚΕ ΜΕ ΟΜΙΛΗΤΗ ΤΟΝ ΚΩΣΤΑ ΚΑΝΕΛΛΟΠΟΥΛΟ
ΕΚΔΟΣΗ ONLINE
Ενημέρωση από EKKE

Είναι ακόμη η έννοια του ευρωσκεπτικισμού αναλυτικά χρήσιμη;

Το Εργαστήριο Πολιτικής Κουλτούρας και Συμπεριφοράς του ΕΚΚΕ σας καλεί την Πέμπτη, 4 Απριλίου 2024, 12:00-14:00, στην 3η παρουσίαση που οργανώνει στο πλαίσιο του Ερευνητικού του Σεμιναρίου, με ομιλητή τον Δρ Κώστα Κανελλόπουλο, Ερευνητή στο ΙΠΕ/EKKE, και θέμα "Είναι ακόμη η έννοια του ευρωσκεπτικισμού αναλυτικά χρήσιμη; Στοιχεία από την πολιτικοποίηση της ευρωπαϊκής ενοποίησης στην Ελλάδα ". Η παρουσίαση θα γίνει στον χώρο του ΕΚΚΕ (Κρατίνου 9), στην Αίθουσα Εκδηλώσεων (8ος όροφος) και είναι ανοιχτή στο κοινό. Ιδιαίτερα ενθαρρύνονται να παρακολουθήσουν μεταπτυχιακοί φοιτητές/τριες και διδακτορικοί ερευνητές/τριες.

 Περίληψη

Στην Ελλάδα, η πολιτική συζήτηση για την ευρωπαϊκή ολοκλήρωση ήταν ιδιαίτερα συγκρουσιακή κατά τη διάρκεια των διαπραγματεύσεων για την ένταξη της χώρας στην ΕΟΚ, ενώ στη συνέχεια το ύφος της συζήτησης έγινε πιο ουδέτερο και/ή συναινετικό όταν η ένταξη έγινε πράξη. Τα πιο πρόσφατα χρόνια η Ελλάδα ήταν η χώρα της Ευρωζώνης που επλήγη περισσότερο από την οικονομική κρίση και βρέθηκε στην πρώτη γραμμή της προσφυγικής κρίσης, η οποία προκάλεσε μια άνευ προηγουμένου πολιτικοποίηση των υποθέσεων που σχετίζονται με την ΕΕ. Σύμφωνα με τη σχετική βιβλιογραφία, η πολιτικοποίηση της ΕΕ σε περιόδους κρίσης ευνοεί τον ευρωσκεπτικισμό. Στην Ελλάδα η πρόσφατη πολιτικοποίηση της ΕΕ προήλθε από την εμφάνιση νέων ακροδεξιών κομμάτων και κυρίως από τη δραματική άνοδο της ριζοσπαστικής αριστεράς στην εξουσία κατά την περίοδο των κρίσεων. Συνακόλουθα αυτή η πολιτικοποίηση της ευρωπαϊκής ενοποίησης συσχετίζεται με ανάλογη άνοδο των ευρωσκεπτικιστικών τάσεων στη χώρα. Σε αυτή την παρουσίαση, διερωτόμαστε αν και υπό ποιες συνθήκες η πολιτικοποίηση της ΕΕ σε περιόδους κρίσης ευνοεί τον ευρωσκεπτικισμό. Βασιζόμενοι σε νέα δεδομένα που προκύπτουν από το ερευνητικό πρόγραμμα EUROPOLITY, το οποίο εξετάζει την πολιτικοποίηση της ευρωπαϊκής ολοκλήρωσης στον ελληνικό δημόσιο λόγο σε μακροπρόθεσμη προοπτική από το 1974 έως το 2019, θα δείξουμε ότι η σχέση μεταξύ πολιτικοποίησης και ευρωσκεπτικισμού δεν είναι τόσο ευθύγραμμη αλλά και ότι η ίδια η έννοια του ευρωσκεπτικισμού φαίνεται να έχει, εν τέλει, περιορισμένη αναλυτική χρησιμότητα.

 

Σύντομο βιογραφικό σημείωμα του ομιλητή

Ο Κώστας Κανελλόπουλος είναι Ερευνητής στο Ινστιτούτο Πολιτικών Ερευνών του ΕΚΚΕ και Αντιπρόεδρος της Ελληνικής Εταιρείας Πολιτικής Επιστήμης. Η έρευνα του εστιάζει κυρίως στα κοινωνικά κινήματα και στη συγκρουσιακή πολιτική (contentious politics). Στα ερευνητικά του ενδιαφέροντα συμπεριλαμβάνονται επίσης η σύγχρονη διεθνική αλληλεγγύη, η μελέτη της πολιτικοποίησης της ευρωπαϊκής ενοποίησης και της πολιτικής εμπιστοσύνης στις ευρωπαϊκές δημοκρατίες.

 



ΕΚΚΕ
ΔΙΑΔΙΚΤΥΑΚΕΣ ΕΡΕΥΝΕΣ
ΔΕΔΟΜΕΝΑ ΚΑΙ ΑΠΟΘΕΤΗΡΙΑ
ΕΚΔΟΣΕΙΣ ΕΚΚΕ
ΕΠΙΘΕΩΡΗΣΗ ΚΟΙΝΩΝΙΚΩΝ ΕΡΕΥΝΩΝ


Αφαίρεση από τη λίστα