ΕΝΗΜΕΡΩΤΙΚΟ ΔΕΛΤΙΟ ΕΚΚΕ • Newsletter EKKE 3/2024
ΕΚΔΟΣΗ ONLINE
EKKE newsletter

Newsletter EKKE 3/2024



Ξεκίνησε ο 11ος γύρος της Ευρωπαϊκής Κοινωνικής Έρευνας

Το χρονικό διάστημα από 2 Φεβρουαρίου 2024 έως και 3 Μαΐου 2024 διεξάγεται στην Ελλάδα ο 11ος γύρος της «Ευρωπαϊκής Κοινωνικής Έρευνας» (ΕUROPEAN SOCIAL SURVEY). Η έρευνα χρηματοδοτείται από την Ευρωπαϊκή Ένωση ως Ευρωπαϊκή Ερευνητική Υποδομή (ESS-ERIC), και γίνεται με σκοπό να ακουστεί η φωνή των πολιτών της Ευρώπης σε αυτούς/ές που αποφασίζουν για ζητήματα που αφορούν το άμεσο και απώτερο μέλλον της. Πραγματοποιείται ανά διετία, είναι η σημαντικότερη κοινωνική έρευνα που διεξάγεται σε ευρωπαϊκ ό επίπεδο και καταγράφει τις πολιτικές και κοινωνικές αντιλήψεις όσων διαμένουν στη χώρα σε συγκριτική βάση.

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

Πρόσκληση υποβολής πρότασης σε συνέδριο με τίτλο «Μισός αιώνας δημοκρατίας

Δημοσιεύθηκε πρόσκληση για υποβολή πρότασης στο συνέδριο με θέμα: «ΜΙΣΟΣ ΑΙΩΝΑΣ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑΣ. Συνέχειες- Κρίσεις – Προκλήσεις», που συνδιοργανώνεται από το Τμήμα Πολιτικής Επιστήμης και Ιστορίας - Παντείου Πανεπιστημίου του Πάντειον Πανεπιστήμιο, Πρύτανις - Panteion University, Rector και το Εθνικό Κέντρο Κοινωνικών Ερευνών - ΕΚΚΕ. Η υποβολή προτάσεων θα πρέπει να γίνει έως τις 19 Απριλίου στο email: metapolitefsi.50@gmail.com.

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

Επιστημονική Επιτροπή για την Εκπόνηση Εθνικής Στρατηγικής για την Πρόληψη και Αντιμετώπιση της Βίας και της Παραβατικότητας Ανηλίκων

Με απόφαση του Πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη συστήθηκε επιστημονική επιτροπή η οποία αναλαμβάνει την εκπόνηση Εθνικής Στρατηγικής Πρόληψης και Αντιμετώπισης της Βίας και της Παραβατικότητας Ανηλίκων. Σε αυτήν συμμετέχει μεταξύ άλλων και η Διευθύντρια και Πρόεδρος του ΔΣ του ΕΚΚΕ καθηγήτρια Βασιλική Γεωργιάδου.

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

Πρακτικά του 8ου Τακτικού Συνεδρίου της Ελληνικής Κοινωνιολογικής Εταιρείας, με θέμα «Κοινωνίες και κοινωνιολογίες στον 21ο αιώνα»

Εκδόθηκαν τα Πρακτικά του 8ου τακτικού συνεδρίου της Ελληνικής Κοινωνιολογικής Εταιρείας, με θέμα «Κοινωνίες και κοινωνιολογίες στον 21ο αιώνα», στα οποία συμμετέχουν ερευνητές, ερευνήτριες, ειδικοί λειτουργικοί επιστήμονες και επιστημονικό προσωπικό του ΕΚΚΕ. Τον τόμο των πρακτικών επιμελήθηκε ο Ν. Δεμερτζής με τη Ν. Χαραλάμπη.

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

Μεταπολίτευση: 50 Χρόνια Μετά

Η διευθύντρια και πρόεδρος του ΕΚΚΕ καθηγήτρια Βασιλική Γεωργιάδου συμμετείχε στο συνέδριο που συνδιοργανώθηκε από την εφημερίδα Καθημερινή, το LSE/Hellenic Observatory, το Μορφωτικό Ίδρυμα της Εθνικής Τράπεζας (ΜΙΕΤ) και το Φόρουμ των Δελφών με θέμα «Μεταπολίτευση: 50 Χρόνια Μετά» (29/2-2/3). Η συμμετοχή της αφορούσε στη συνεδρία με τίτλο «Οι πολιτικές εξελίξεις».

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

Νέο podcast: Αντίληψη της δημοκρατικότητας στη λήψη αποφάσεων για το σχολείο

Στο τελευταίο podcast του ΕΚΚΕ που αναρτήθηκε στα τέλη Φεβρουαρίου η ερευνήτρια του Κέντρου Κατερίνα Ηλιού παρουσιάζει και σχολιάζει τα ευρήματα έρευνας με βάση τη σχετική έκθεση, που δημοσιεύτηκε το φθινόπωρο του 2023 από το ΕΚΚΕ και τη Γενική Γραμματεία Επαγγελματικής Εκπαίδευσης, Κατάρτισης, Διά βίου μάθησης και Νεολαίας του Υπουργείου Παιδείας και Θρησκευμάτων (ΥΠΑΙΘ). Μπορείτε να το ακούσετε στο youtube https://www.youtube.com/watch?v=JKjCMiO4bhQ&t=818s και στο spotify https://podcasters.s potify.com/pod/show/ekkeGR

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

What is authoritarian institutionalism? A comparative perspective

Το Εργαστήριο Πολιτικής Κουλτούρας και Συμπεριφοράς του ΕΚΚΕ εγκαινίασε το νέο του Ερευνητικό Σεμινάριο με την παρουσίαση του Seongcheol Kim, μεταδιδακτορικού ερευνητή στο Πανεπιστήμιο της Βρέμης, με θέμα «What is authoritarian institutionalism? A comparative perspective». Η παρουσίαση έγινε στις 22 Φεβρουαρίου στον χώρο του ΕΚΚΕ (Κρατίνου 9), στην Αίθουσα Εκδηλώσεων (8ος όροφος), στα αγγλικά, και ήταν ανοιχτή στο κοινό.

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

Δημοσίευση κοινωνιολογικής μελέτης ΙΜΕ-ΓΣΕΒΕΕ

O ερευνητής του ΕΚΚΕ Γιώργος Μπιθυμήτρης δημοσίευσε μελέτη με τίτλο «Μοντέλα συνδικαλισμού εργοδοτών σε κοινωνίες της ύστερης νεωτερικότητας: θεωρητικές προσεγγίσεις και πολιτικές προεκτάσεις», η οποία υλοποιήθηκε στο πλαίσιο συνεργασίας με το Ινστιτούτο Μικρών Επιχειρήσεων της Γενικής Συνομοσπονδίας Επαγγελματιών Βιοτεχνών Εμπόρων Ελλάδας (ΓΣΕΒΕΕ).

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

Η Νέα Γενιά στο Καλειδοσκόπιο: Συλλογικές δράσεις, Συναισθήματα και Εκλογική Συμπεριφορά στην Ελλάδα του 2023

Συλλογικός τόμος με θέμα «Η Νέα Γενιά στο Καλειδοσκόπιο: Συλλογικές δράσεις, Συναισθήματα και Εκλογική Συμπεριφορά στην Ελλάδα του 2023» και δύο συμμετοχές από το ερευνητικό δυναμικό του ΕΚΚΕ, των Μ. Κακεπάκη και Κ. Κανελλόπουλου, κυκλοφόρησε πρόσφατα.

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

Δημοσίευμα της Καθημερινής για το πρόγραμμα JustReDI

Σε εκτενές δημοσίευμα της εφημερίδας Καθημερινή ο επιστημονικός υπεύθυνος του προγράμματος JustReDI καθηγητής Νίκος Δεμερτζής και ο συντονιστής του έργου ερευνητής του ΕΚΚΕ Γιώργος Παπαδούδης παρουσιάζουν τα βασικά σημεία του προγράμματος.

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

A Decade of Greek Immigration and Asylum Policy (2015-2024): A Balancing Act of EU Participation, Humanitarian Obligations, and Security Concerns

Αναρτήθηκε στις 27 Φεβρουαρίου, κατόπιν πρόσκλησης, άρθρο του ειδικού λειτουργικού επιστήμονα του ΕΚΚΕ Άγγελου Τραμουντάνη με τίτλο: “A Decade of Greek Immigration and Asylum Policy (2015-2024): A Balancing Act of EU Participation, Humanitarian Obligations, and Security Concerns” Το άρθρο δημοσιεύθηκε στο Brown Journal of World Affairs (BJWA) (Vol 30 No 1), το οποίο εκδίδεται από το Πανεπιστήμιο Brown στις ΗΠΑ.

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

 
ΕΚΚΕ
ΔΙΑΔΙΚΤΥΑΚΕΣ ΕΡΕΥΝΕΣ
ΔΕΔΟΜΕΝΑ ΚΑΙ ΑΠΟΘΕΤΗΡΙΑ
ΕΚΔΟΣΕΙΣ ΕΚΚΕ
ΕΠΙΘΕΩΡΗΣΗ ΚΟΙΝΩΝΙΚΩΝ ΕΡΕΥΝΩΝ


Αφαίρεση από τη λίστα