ΕΝΗΜΕΡΩΤΙΚΟ ΔΕΛΤΙΟ ΕΚΚΕ • ΣΥΜΜΕΤΟΧΗ ΣΤΗΝ ΕΥΡΩΠΑΪΚΗ ΚΟΙΝΩΝΙΚΗ ΕΡΕΥΝΑ (ESS-ERIC)
ΕΚΔΟΣΗ ONLINE
EKKE Δελτίο τύπου

ΣΥΜΜΕΤΟΧΗ ΣΤΗΝ ΕΥΡΩΠΑΪΚΗ ΚΟΙΝΩΝΙΚΗ ΕΡΕΥΝΑ (ESS-ERIC)

Το χρονικό διάστημα από 2 Φεβρουαρίου 2024 έως και 3 Μαΐου 2024 θα διεξαχθεί στην Ελλάδα ο 11ος γύρος της «Ευρωπαϊκής Κοινωνικής Έρευνας» (ΕUROPEAN SOCIAL SURVEY). Η Έρευνα χρηματοδοτείται από την Ευρωπαϊκή Ένωση ως Ευρωπαϊκή Ερευνητική Υποδομή (ESS-ERIC), και γίνεται με σκοπό να ακουστεί η φωνή των πολιτών της Ευρώπης σε αυτούς που αποφασίζουν για ζητήματα που αφορούν το άμεσο και απώτερο μέλλον της. Πραγματοποιείται ανά διετία, είναι η σημαντικότερη κοινωνική έρευνα που διεξάγεται σε ευρωπαϊκό επίπεδο και καταγράφει τις πολιτικές και κοινωνικές αντιλήψεις όσων διαμένουν στη χώρα σε συγκριτική βάση.

Η συμμετοχή της Ελλάδας στην Ευρωπαϊκή Ερευνητική Υποδομή ESS-ERIC και στον 11ο γύρο της έρευνας χρηματοδοτείται από το ΕΛΛΗΝΙΚΟ ΙΔΡΥΜΑ ΕΡΕΥΝΑΣ ΚΑΙ ΚΑΙΝΟΤΟΜΙΑΣ (ΕΛΙΔΕΚ). Την επιστημονική ευθύνη και υλοποίηση της έρευνας έχει αναλάβει και πάλι το ΕΘΝΙΚΟ ΚΕΝΤΡΟ ΚΟΙΝΩΝΙΚΩΝ ΕΡΕΥΝΩΝ (ΕΚΚΕ), το οποίο  εποπτεύεται από τη Γενική Γραμματεία Έρευνας και Καινοτομίας του Υπουργείου Ανάπτυξης και Επενδύσεων. Η έρευνα πεδίου πραγματοποιείται από τις εταιρείες QED και Abacus. Η συνεργασία αυτή βοηθάει να αντιμετωπιστούν οι εξαιρετικά απαιτητικές προδιαγραφές της έρευνας, οι οποίες σχεδιάστηκαν επί σειρά ετών από ευρωπαίους πολιτικούς επιστήμονες, κοινωνιολόγους και στατιστικούς, για λογαριασμό του κεντρικού επιστημονικού θεσμού της Ευρωπαϊκής Ένωσης, του Ευρωπαϊκού Επιστημονικού Ιδρύματος (European Science Foundation).

Στο 11ο  κατά σειρά γύρο συμμετέχουν άλλες 32 ευρωπαϊκές χώρες και οι Έλληνες και οι Ελληνίδες θα έχουν τη δυνατότητα να εκφράσουν τη γνώμη τους σε μια σειρά από κρίσιμα θέματα όπως η χρήση των ΜΜΕ, η εμπιστοσύνη στην κοινωνία και την πολιτική, η αποτελεσματικότητα της διακυβέρνησης, η υποκειμενική ευημερία, ο κοινωνικός αποκλεισμός, η θρησκεία, η πρόσληψη των διακρίσεων, κ.α.

Η έρευνα αφορά περισσότερες από 2.500 ΑΥΣΤΗΡΑ ΑΝΩΝΥΜΕΣ ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΕΙΣ σε όλη την επικράτεια, σε νοικοκυριά που έχουν επιλεγεί μέσω ΤΥΧΑΙΑΣ ΔΕΙΓΜΑΤΟΛΗΨΙΑΣ. Το μέλος κάθε νοικοκυριού που θα επιλεγεί ως ερωτώμενος/η θα είναι ένα από τους 2.500 κατοίκους της Ελλάδας που θα εκπροσωπήσουν τη χώρα σε αυτή την έρευνα.  Τα άτομα που επιλέγονται σε όλη τη χώρα δεν μπορούν να αντικατασταθούν με κάποια άλλα.

Οι υπεύθυνοι από το Εθνικό Κέντρο Κοινωνικών Ερευνών επισημαίνουν τη σημασία που έχει η έρευνα για την εκπροσώπηση της Ελλάδας και καλούν όσους-/ες επιλεγούν να ανταποκριθούν σε αυτήν απαντώντας στα ερωτήματα που θα τους θέσει ο/η πιστοποιημένος/η ερευνητής/τρια που θα χτυπήσει την πόρτα τους. Αφιερώνοντας ο καθένας και η καθεμία μια ώρα από τον πολύτιμο χρόνο του/της θα βοηθήσει τη χώρα μας να συγκεντρώσει τους 2.500 κατοίκους της Ελλάδας που θα την εκπροσωπήσουν στην «Ευρωπαϊκή Κοινωνική Έρευνα». 

Πληροφορίες:

·         Επίσημη ιστοσελίδα της Ευρωπαϊκής Κοινωνικής Έρευνας: www.europeansocialsurvey.org

·         Επίσημη ιστοσελίδα του Εθνικού Κέντρου Κοινωνικών Ερευνών: www.ekke.gr

·         Επίσημη ιστοσελίδα του Ελληνικού Ιδρύματος Έρευνας και Καινοτομίας: https://www.elidek.gr/

·         QED: https://qed.gr

·         Abacus: https://abacus-research.gr   


Εθνική ομάδα-Εθνικό Κέντρο Κοινωνικών Ερευνών:

·         Εθνική Συντονίστρια: Δρ. Μανίνα Κακεπάκη (Κύρια Ερευνήτρια ΕΚΚΕ). Επικοινωνία: 2107491613 mkakepaki@ekke.gr



ΕΚΚΕ
ΔΙΑΔΙΚΤΥΑΚΕΣ ΕΡΕΥΝΕΣ
ΔΕΔΟΜΕΝΑ ΚΑΙ ΑΠΟΘΕΤΗΡΙΑ
ΕΚΔΟΣΕΙΣ ΕΚΚΕ
ΕΠΙΘΕΩΡΗΣΗ ΚΟΙΝΩΝΙΚΩΝ ΕΡΕΥΝΩΝ


Αφαίρεση από τη λίστα