ΕΝΗΜΕΡΩΤΙΚΟ ΔΕΛΤΙΟ ΕΚΚΕ • Newsletter ΕΚΚΕ 1/2024
ΕΚΔΟΣΗ ONLINE
EKKE newsletter

Newsletter ΕΚΚΕ 1/2024



Μνημόνιο συνεργασίας ΑΠΕ-ΜΠΕ και ΕΚΚΕ

Μνημόνιο συνεργασίας υπεγράφη στις 11 Δεκεμβρίου 2023 ανάμεσα στο Αθηναϊκό και Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων και το Εθνικό Κέντρο Κοινωνικών Ερευνών (ΕΚΚΕ), με στόχο την από κοινού αξιοποίηση των δυνατοτήτων των δύο φορέων.Το μνημόνιο υπεγράφη από τον πρόεδρο και γενικό διευθυντή του ΑΠΕ-ΜΠΕ, Αιμίλιο Περδικάρη, και τη διευθύντρια και πρόεδρο του διοικητικού συμβουλίου του ΕΚΚΕ, Βασιλική Γεωργιάδου, ενώ στην υπογραφή του μνημονίου συνεργασίας παρέστησαν από το ΕΚΚΕ οι κ.κ. Θεόδωρος Τσέκος, καθηγ ητής πανεπιστημίου Πελοποννήσου, διευθυντής ΙΠΕ/ΕΚΚΕ, Φίλιππος Βασιλόγιαννης, νομικός σύμβουλος ΕΚΚΕ, αναπληρωτής καθηγητής πανεπιστημίου Αθηνών και ο Δρ Χαράλαμπος Τσέκερης, ερευνητής ΙΚΕ. Με το μνημόνιο αυτό το ΕΚΚΕ θα αποτελέσει επιστημονικό εταίρο του ΑΠΕ-ΜΠΕ σε ζητήματα που αφορούν την επιστημονική τεκμηρίωση των ειδήσεων βάσει ερευνητικών ευρημάτων. Παράλληλα, θα συμβάλει στην επιμόρφωση του προσωπικού του ΑΠΕ-ΜΠΕ, με σεμινάρια ειδικών επιστημόνων και ερευνητών/ερευνητριών του, ενώ θα παρέ χει στοιχεία και πληροφορίες (μελέτες, έρευνες) που θα βοηθούν τους δημοσιογράφους του ΑΠΕ-ΜΠΕ στο έργο τους.

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

Πραγματοποιήθηκε η 22η «Εθνική Στρογγυλή Τράπεζα κατά των Διακρίσεων» από το «Αντιγόνη»

Με θέμα την καταγραφή του θεσμικού πλαισίου και των πρακτικών δομικού ρατσισμού λόγω εθνικής καταγωγής και τη διερεύνηση μεθόδων αποτελεσματικής επίλυσης του προβλήματος πραγματοποιήθηκε διαδικτυακά στις 12 Δεκεμβρίου η 22η «Εθνική Στρογγυλή Τράπεζα κατά των Διακρίσεων» του Κέντρου Τεκμηρίωσης και Πληροφόρησης για τον Ρατσισμό, την Οικολογία, την Ειρήνη και τη Μη Βία – Αντιγόνη. Ο Απόστολος Παπαδόπουλος, καθηγητής Γεωγραφικής και Κοινωνικής Ανάλυσης του Αγροτικού Χώρου στο τμήμα Γεωγραφίας του Χ αροκόπειου Πανεπιστημίου και διευθυντής του Ινστιτούτου Κοινωνικών Ερευνών (ΙΚΕ) του Εθνικού Κέντρου Κοινωνικών Ερευνών (ΕΚΚΕ) συντόνισε την πρώτη ενότητα της συζήτησης με θέμα την περιγραφή και τον εντοπισμό των κενών και των ελλείψεων που επιτρέπουν την ύπαρξη δομικού ρατσισμού στην Ελλάδα. Η εκδήλωση πραγματοποιήθηκε φέτος και με τη σύμπραξη του MigrationPolicyGroup και του Ιδρύματος Robert Bosch.

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

Οι μαθητές προτιμούν τη συζήτηση, όχι την κατάληψη

Οι κύριες ερευνήτριες του ΙΠΕ ΕΚΚΕ Κατερίνα Ηλιού και Μανίνα Κακεπάκη παραχώρησαν συνέντευξη στη δημοσιογράφο Ιωάννα Φωτιάδη (ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ), σχολιάζοντας βασικά αποτελέσματα έρευνας που υλοποιήθηκε σε μαθητές Β΄ και Γ΄ Λυκείου, το χρονικό διάστημα Νοέμβριος 2022-Ιανουάριος 2023 σε 122 ΓΕΛ και ΕΠΑΛ στην Ελλάδα. Η έρευνα με τίτλο «Αντίληψη της δημοκρατικότητας στη λήψη αποφάσεων στο σχολείο» υλοποιήθηκε υπό την επιστημονική ευθύνη των εν λόγω ερευνητριών του ΕΚΚΕ σε συνεργασία με τη Γενική Γραμματεί α Επαγγελματικής Εκπαίδευσης, Διά βίου Μάθησης και Νεολαίας. Το έργο χρηματοδοτήθηκε από την Ε.Ε. και εντάχθηκε στις δραστηριότητες συμμετοχής της Ελλάδας για το Ευρωπαϊκό Έτος Νεολαίας 2022.

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

Νέα κυκλοφορία - «Μέθοδοι συλλογής δεδομένων με τη χρήση ηλεκτρονικού ερωτηματολογίου και μεθοδολογία έρευνας - Διαχείριση διαδικτυακών, διά ζώσης και τηλεφωνικών ερευνών και δεδομένων με το Limesurvey και το SPSS»

Κυκλοφόρησε από τις «Ανοικτές Ακαδημαϊκές Εκδόσεις» Κάλλιπος το βιβλίο των Λιναρδή Α., Μαραβελάκη Π. & Φραγκούλη Γ. με τίτλο: «Μέθοδοι συλλογής δεδομένων με τη χρήση ηλεκτρονικού ερωτηματολογίου και μεθοδολογία έρευνας - Διαχείριση διαδικτυακών, διά ζώσης και τηλεφωνικών ερευνών και δεδομένων με το Limesurvey και το SPSS».Στόχος του βιβλίου είναι η αποτύπωση των αυστηρών μεθοδολογικών διαδικασιών, οι οποίες απαιτούνται για τη διεξαγωγή ποσοτικών ερευνών μεγάλης και μεσαίας κλίμακας με τη χρήση η λεκτρονικού δομημένου ερωτηματολογίου και ηλεκτρονικής διαχείρισης περιπτώσεων και με τη χρήση δειγματοληπτικών πιθανοτικών μεθόδων για διά ζώσης, τηλεφωνικές και διαδικτυακές έρευνες.

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

Andreas Reckwitz, Το Τέλος των Ψευδαισθήσεων

Κυκλοφόρησε τον Δεκέμβριο του 2023 από τις εκδόσεις Αλεξάνδρεια το βιβλίο του Andreas Reckwitz Το Τέλος των Ψευδαισθήσεων σε μετάφραση της Ευαγγελίας Τόμπορη. Ο ερευνητής του ΕΚΚΕ Γιώργος Μπιθυμήτρης επιμελήθηκε και προλόγισε τη συγκεκριμένη έκδοση, η ιδέα της οποίας προέκυψε το 2022, κατά την επίσκεψη του συγγραφέα στην Ελλάδα, μετά από πρόσκληση που του απηύθυνε το Ινστιτούτο Κοινωνικών Ερευνών του ΕΚΚΕ (ΙΚΕ/ΕΚΚΕ). Διαβάστε περισσότερα για την έκδοση και τον συγγραφέα στο δελτίο τύπου των εκδό σεων Αλεξάνδρεια.

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

Podcast για «το μέλλον της ενέργειας»

Μέσα σε μια συγκυρία όπου το ενεργειακό τοπίο αλλάζει ριζικά, οι καταναλωτές πιέζονται από τους υπέρογκους λογαριασμούς και η συζήτηση για τα θέματα της ενέργειας βρίσκεται στο επίκεντρο δημόσιων πολιτικών, ο δημοσιογράφος Ρωμανός Γκότζος, με την υποστήριξη του Γραφείου του Ιδρύματος Χάινριχ Μπελ στην Ελλάδα και σε παραγωγή της Cinergies Co-Op δημιούργησαν μια σειρά podcastμε γενικό τίτλο «Το μέλλον της ενέργειας. Πέντε podcastsγια την ενεργειακή μετάβαση στην Ελλάδα». Η ΦερενίκηΒαταβάλη, ΕΛΕ Β΄ βαθμίδας στοΕΚΚΕ, συμμετέχει στο Επεισόδιο #2: «Ενεργειακή φτώχεια» και στο Επεισόδιο #3: «Κτίρια και εξοικονόμηση» της σειράς αυτής.

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

Εκδήλωση τιμής για δύο επιστήμονες από το Λαύριο

Το Σάββατο 16 Δεκεμβρίου 2023, στο Τεχνολογικό Πολιτιστικό Πάρκο Λαυρίου, επιστήμονες διαφορετικών κλάδων τίμησαν την επιστημονική διαδρομή δύο εκλεκτών μελών της οικογένειας της Λαυρεωτικής: του Σπύρου Γεωργάτου, καθηγητή Μοριακής Βιολογίας στο τμήμα Ιατρικής του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων και της Αναστασίας Πολίτου, καθηγήτριας Βιολογικής Χημείας στο τμήμα Ιατρικής του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων. Την εκδήλωση διοργάνωσαν ο Επιμορφωτικός & Εκδρομικός Όμιλος Λαυρίου, που έκλεισε πέρσι 70 χρόνια ζωής, και το Τεχνολογικό Πολιτιστικό Πάρκο Λαυρίου, με την υποστήριξη του Δήμου Λαυρεωτικής, του ΝΠΔΔ Θορικός και της Εταιρείας Μελετών Λαυρεωτικής. Στην εκδήλωση εκφωνήθηκαν πέντε ομιλίες-παρουσιάσεις επιστημόνων που με τον έναν ή τον άλλον τρόπο έχουν συνδέσει τη ζωή ή/και την έρευνά τους με τα φυσικά, ιστορικά και πολιτισμικά τοπία της Λαυρεωτικής. Στο πάνελ συμμετείχε ο ερευνητής του ΕΚΚΕ Γιώργος Μπιθυμήτρης, ο οποίος παρουσίασε κάποιες πρώτες σκέψεις πάνω στα αποτελέσματα της έρευνάς του για το σ ύγχρονο Λαύριο.

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

Νέα Podcast και η βιντεοσκόπηση της εκδήλωσης για τον Ηλία Νικολακόπουλο

Στις 20 Δεκεμβρίου 2023 αναρτήθηκε στο κανάλι youtube του ΕΚΚΕ το πλήρες βιντεοσκοπημένο περιεχόμενο της εκδήλωσης που διοργανώθηκε στη μνήμη του Ηλία Νικολακόπουλου από το ΕΚΚΕ στις 22 Σεπτεμβρίου 2023 στο Μουσείο της Ακρόπολης. Μπορείτε να την παρακολουθήσετε εδώ: https://www.youtube.com/watch?v=NpORoFF0oBg&t=1021s Μέσα στον Δεκέμβριο αναρτήθηκαν στο youtube, στο spotify και στο google podcast (για Andoid & iOS) δύο νέα podcast παραγωγής του ΕΚΚΕ από τη σειρά «Τα podcast του ΕΚΚΕ/ Η κοινωνική έρευνα στην Ελλάδα». Πρόκειται για το δεύτερο μέρος της συζήτησης του Κωνσταντίνου Τσουκαλά, ομότιμου καθηγητή Κοινωνιολογίας του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών που διετέλεσε Επιστημονικός Διευθυντής του Εθνικού Κέντρου Κοινωνικών Ερευνών την περίοδο 1981-1989 και Πρόεδρος του ΔΣ του ΕΚΚΕ από το 1993 έως το 1995, με τη Μαγδαληνή Τσεβρένη. Πρόκειται, επίσης, και για τη συζήτηση της ΕλίζαςΠαναγιωτάτου, ομότιμης καθηγήτριας Πολεοδομίας και Χωροταξίας στο ΕΜΠ, που διετέλεσε Διευθύν τρια του Εθνικού Κέντρου Κοινωνικών Ερευνών και Πρόεδρος του Διοικητικού του Συμβουλίου από 1999 έως και το 2002, με την Μαρία Τοπάλη. Μπορείτε να τα ακούσετε εδώ https://podcasters.spotify.com/pod/show/ekkegr/episodes/--e2d9dqc, εδώ https://www.youtube.com/@ekke1995 και εδώ https://podcasts.google.com/feed/aHR0cHM6Ly9hbmNob3IuZm0vcy9lMjVmM2ZlYy9wb2RjYXN0L3Jzcw

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

ΕΚΚΕ
ΔΙΑΔΙΚΤΥΑΚΕΣ ΕΡΕΥΝΕΣ
ΔΕΔΟΜΕΝΑ ΚΑΙ ΑΠΟΘΕΤΗΡΙΑ
ΕΚΔΟΣΕΙΣ ΕΚΚΕ
ΕΠΙΘΕΩΡΗΣΗ ΚΟΙΝΩΝΙΚΩΝ ΕΡΕΥΝΩΝ


Αφαίρεση από τη λίστα