ΕΝΗΜΕΡΩΤΙΚΟ ΔΕΛΤΙΟ ΕΚΚΕ • Κυκλοφόρησε το νέο newsletter του ΕΚΚΕ
ΕΚΔΟΣΗ ONLINE
EKKE newsletter

ΕΚΚΕ newsletter ΔΕΚΕΜΒΡΙΟΣ 2023



Έμφυλη βία κατά των γυναικών και άλλες μορφές διαπροσωπικής βίας στην Ελλάδα (GBV-EL)

Η πανευρωπαϊκή έρευνα της EUROSTAT με τίτλο «EU Survey on gender-based violence against women and other forms of inter-personal violence (EU-GBV)» ολοκληρώθηκε στην Ελλάδα. Τα πρώτα αποτελέσματα παρουσιάστηκαν στην ημερίδα της 22ης Νοεμβρίου 2023, με αφορμή και τη Διεθνή Ημέρα για την Εξάλειψη της Βίας κατά των Γυναικών (25η Νοεμβρίου). Σε αυτό το πανευρωπαϊκό εγχείρημα το Εθνικό Κέντρο Κοινωνικών Ερευνών (ΕΚΚΕ) είχε κομβικό ρόλο υλοποιώντας την έρευνα με τίτλο «Έμφυλες σχέσεις, ασφάλεια και ευη μερία των γυναικών» στην Ελλάδα.

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

Μνήμη Καλλισθένης Αβδελίδη

Η Καλλισθένη Αβδελίδη έχασε τη μάχη με τη ζωή το προηγούμενο Σάββατο. Η πολιτική κηδεία της έγινε την Τετάρτη 29/11 στις 13:00 στο Α’ Νεκροταφείο. Η (Ειρήνη-) Καλλισθένη Αβδελίδη απασχολήθηκε ερευνητικά στο Ινστιτούτο Κοινωνικών Ερευνών του Εθνικού Κέντρου Κοινωνικών Ερευνών στην Αθήνα μέχρι τη συνταξιοδότησή της το 2020 . Ήταν αρχιτέκτων D.P.L.G., με μεταπτυχιακή εξειδίκευση στις Ιστορικές και Τεχνικές Έρευνες στη Σύγχρονη Τέχνη και πολεοδόμος-χωροτάκτης με ερευνητική εξειδίκευση σε θέματα της κοινωνικής θεώρησης του αστικού σχεδιασμού/προγραμματισμού και της φυσικής μορφολογίας του πολεοδομημένου ιστού.

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

«Μένω; Φεύγω; Επιστρέφω; Κινητικότητα του εξειδικευμένου επιστημονικού δυναμικού: Προκλήσεις και ευκαιρίες για τα άτομα, την κοινωνία και την οικονομία»

Η διευθύντρια και πρόεδρος του ΔΣ του ΕΚΚΕ καθηγήτρια Βασιλική Γεωργιάδου συμμετείχε στο συνέδριο που διοργάνωσε το Εθνικό Κέντρο Τεκμηρίωσης και Ηλεκτρονικού Περιεχομένου (ΕΚΤ), υπό την αιγίδα του Υπουργείου Ψηφιακής Διακυβέρνησης, με τίτλο «Μένω; Φεύγω; Επιστρέφω; Κινητικότητα του εξειδικευμένου επιστημονικού δυναμικού: Προκλήσεις και ευκαιρίες για τα άτομα, την κοινωνία και την οικονομία». Το συνέδριο έλαβε χώρα στο Εθνικό Ίδρυμα Ερευνών στις 9 και 10 Νοεμβρίου. Εκ μέρους του ΕΚΚΕ παρουσιάστη καν ερευνητικά πορίσματα που αξιολογούν το αποτέλεσμα δημόσιων πολιτικών όσον αφορά την ανάσχεση του brain drain και τη δημιουργία προϋποθέσεων για το brain gain.

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

Παρουσίαση πλατφόρμας «Check4Facts/Science»

Μια πλατφόρμα fact checking, η «Check4Facts/Science», που λειτουργεί με τη στήριξη των μεγαλύτερων πανεπιστημιακών και ερευνητικών ιδρυμάτων της χώρας παρουσιάστηκε τη Δευτέρα 20 Νοεμβρίου ενώπιων δημοσιογράφων, επιστημόνων και εκπροσώπων της κοινωνίας των πολιτών, στο πλαίσιο συνέντευξης τύπου που παραχωρήθηκε στην Ε.Σ.Η.Ε.Α. Η συνεργατική αυτή επιστημονική πρωτοβουλία ανταποκρίνεται στην ανάγκη να υπάρξει ουσιαστική γνώση και διάλογος για τον έλεγχο της αξιοπιστίας του δημόσιου λόγου που εστιά ζει σε τέσσερις ιδιαίτερα σημαντικές θεματικές ενότητες: στην κλιματική αλλαγή, στην υγεία, στο προσφυγικό/μεταναστευτικό και στην εγκληματικότητα. Πρόκειται για τομείς που συχνά αποτελούν πεδίο ανάπτυξης ψευδών ειδήσεων και θεωριών συνωμοσίας.

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

Workshop «Voices in Transit: Human Stories from Migration Routes to Europe»

Πραγματοποιήθηκε στο Χαροκόπειο Πανεπιστήμιο, στις 23 και 24/11/2023 το workshopμε τίτλο «Voices in Transit: Human Stories from Migration Routesto Europe”. Oργανώθηκε στο πλαίσιο υλοποίησης του προγράμματος The Hummingbird Project, στο οποίο το ΕΚΚΕ είναι εταίρος. To workshop εστίασε στις πλούσιες, ποικίλες και συχνά οδυνηρές αφηγήσεις των μεταναστών, διερευνώντας τα κίνητρα, τις προσδοκίες και τις εμπειρίες τους κατά τη διάρκεια του ταξιδιού τους καθ' οδόν προς την Ευρώπη. Συντονιστής είναι το KATHOLIEKE UNIVERSITEIT LEUVEN και συμμετέχουν 16 ερευνητικά ινστιτούτα και πανεπιστήμια.

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

Μνημόνιο Συνεργασίας ΕΚΚΕ-ΚΕΓ

Στις 6 Νοεμβρίου 2023 υπογράφηκε «Μνημόνιο Συνεργασίας» ανάμεσα στο Κέντρο Ελληνικής Γλώσσας και το Εθνικό Κέντρο Κοινωνικών Ερευνών. Το Μνημόνιο συνυπέγραψαν εκ μέρους του ΚΕΓ ο Πρόεδρος του ΔΣ και Γεν. Διευθυντής κ. Θεόδωρος Παπαγγελής, ακαδημαϊκός, και εκ μέρους του ΕΚΚΕ η Διευθύντρια και Πρόεδρος του ΔΣ του Καθηγήτρια Βασιλική Γεωργιάδου. To ΚΕΓ και το ΕΚΚΕ, με βάση τις νομοθετημένες αρμοδιότητές τους, συμμετέχουν στο προτεινόμενο σχήμα συνεργασίας συμβάλλοντας στην ανάπτυξη ελεύθερης πρόσβ ασης πολύγλωσσου ψηφιακού λεξικού κοινωνικών και ανθρωπιστικών επιστημών, με στόχο την τεκμηριωμένη βιβλιογραφικά και την έγκυρη υποστήριξη της ελληνικής επιστημονικής γλώσσας στα επιστημονικά πεδία των ανθρωπιστικών και κοινωνικών επιστημών.

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

Building capacity for evidence-informed policymaking in governance and public administration in a post-pandemic Europe

Στις 7-9 Νοεμβρίου, πραγματοποιήθηκε στην Αθήνα ένα τριήμερο διαλόγων στο πλαίσιο του έργου «Building capacity for evidence-informed policymaking in governance and public administration in a post-pandemic Europe», το οποίο πραγματοποιείται υπό την αιγίδα του JRC και του OECD. Στο πλαίσιο των συναντήσεων των εταίρων της Ελλάδας με εκπροσώπους του JRC αλλά και πολλούς φορείς της δημόσιας διοίκησης συζητήθηκαν θέματα που αφορούν την άσκηση τεκμηριωμένων δημόσιων πολιτικών και την υποστήριξη που μ πορεί να προκύψει από τη δομημένη συνεργασία μεταξύ ερευνητικών και διοικητικών φορέων. Στους διαλόγους συζητήθηκαν θέματα έρευνας και πολιτικής πρακτικής στα πεδία του περιβάλλοντος, της οικονομίας, της κοινωνικής πολιτικής. Το ΕΚΚΕ είναι ένας από τους φορείς που εκπροσωπούν την Ελλάδα στο πρόγραμμα καλύπτοντας τα θέματα της κοινωνικής και πολιτικής έρευνας και συμβάλλοντας στην ανάπτυξη ενός δικτύου για την ορθή και έγκαιρη αξιοποίηση των ερευνητικών ευρημάτων και συμπερασμάτων στον ορθολογικό σχεδιασμό, την εκτέλεση, παρακολούθηση και αξιολόγηση των ασκούμενων πολιτικών.

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

International Symposium «Sociological Perspectives and Dynamics in Southern Europe»

Η Ελληνική Κοινωνιολογική Εταιρεία (Hellenic Sociological Society) διοργάνωσε διεθνές συμπόσιο υπό τον τίτλο «Sociological Perspectives and Dynamics in Southern Europe». Το Συμπόσιο πραγματοποιήθηκε στις 2-3/11/2023 και φιλοξενήθηκε στις εγκαταστάσεις του Χαροκοπείου Πανεπιστημίου (Κτίριο Βιβλιοθήκης, Αίθουσα Τελετών). Στην εκδήλωση απηύθυνε χαιρετισμό η Πρόεδρος του ΕΚΚΕ, Καθηγήτρια Βασιλική Γεωργιάδου και συμμετείχε με εισηγήσεις το ερευνητικό δυναμικό του Ινστιτούτου Κοινωνικών Ερευνών. Η εκδ ήλωση υποστηρίχθηκε από την International Sociological Association (ISA), το Εθνικό Κέντρο Κοινωνικών Ερευνών (EKKE), το Χαροκόπειο Πανεπιστήμιο (Χαροκόπειο Πανεπιστήμιο) και την Ευρωπαϊκή Κοινωνιολογική Εταιρεία (ESA).

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

Νέα έντυπη έκδοση με τίτλο «Προσελκύοντας τους ισχυρούς. Δρώντες, θεσμοί και πολιτικές των ξένων επενδύσεων στην Ελλάδα»

Ένα νέο βιβλίο ελεύθερης πρόσβασης, που εξετάζει την πολιτική μυθολογία σύμφωνα με την οποία οι πολιτικοί ηγέτες οφείλουν να αξιολογούνται με βάση την ικανότητά τους να προσελκύουν επενδυτές, κυκλοφόρησε και σε έντυπη μορφή από το ΕΚΚΕ. Τα ερωτήματα που διερευνώνται είναι: Ποια είναι τα χαρακτηριστικά όσων διευκολύνουν και όσων επιχειρούν να θέσουν περιορισμούς στις μεγάλες επενδύσεις; Πώς τα διαφορετικά «στρατόπεδα» δρώντων χρησιμοποιούν τους θεσμούς και την επιστημονική γνώση; Ποιες αξίες επικ αλούνται για τη νομιμοποίηση των θέσεών τους; Οι συγγραφείς Νίκος Σουλιώτης, Γεράσιμος Κάρουλας, Μαργαρίτα Κομνηνού και Αλέξανδρος Αφουξενίδης επιχειρούν να απαντήσουν μέσα από κοινωνιολογικές αναλύσεις όπου διασταυρώνονται καριέρες, δίκτυα και στρατηγικές πολιτικών προσώπων, τεχνοκρατών, επιχειρηματιών, γραφειοκρατών, συνδικαλιστών και μελών οργανώσεων και κινημάτων

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

Ομιλία της Βασιλικής Γεωργιάδου για το Πολυτεχνείο

Η Διευθύντρια και Πρόεδρος του ΔΣ του ΕΚΚΕ καθηγήτρια Βασιλική Γεωργιάδου συμμετείχε ως κεντρική ομιλήτρια στο επιστημονικό συνέδριο που διοργανώθηκε από το Πάντειο Πανεπιστήμιο και το Κέντρο Έρευνας Νεότερης Ιστορίας (2-4 Νοεμβρίου) με θέμα «Το Πολυτεχνείο ως Δημόσια Ιστορία». Τίτλος της ομιλίας ήταν «Το Πολυτεχνείο ως καταλύτης εξελίξεων στο χώρο της άκρας δεξιάς και ο αντίκτυπος του Νοεμβρίου ’73 στη φίλα προσκείμενη στο καθεστώς των συνταγματαρχών νεολαία».

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

Η Επιθεώρηση Κοινωνικών Ερευνών σε νέες βιβλιογραφικές βάσεις δεδομένων

Ανανεώθηκε η συμπερίληψη της Επιθεώρησης Κοινωνικών Ερευνών στη βιβλιογραφική βάση Scopus του Elsevier. Επίσης η ΕΚΕ συμπεριλήφθηκε στις βάσεις Embase και Compendex.

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

«Η παραγωγή του αστικού χώρου ως κοινωνικό και πολιτικό διακύβευμα»

Με εισαγωγή και η επιμέλεια της ερευνήτριας του ΕΚΚΕ Φερενίκης Βαταβάλη και των Γιώργου Πατρίκιου, Λουκά Τριάντη και Ευαγγελίας Χατζηκωνσταντίνου δημοσιεύτηκε το βιβλίο της Μαρίας Μαντουβάλου, ομότιμης καθηγήτριας της Σχολής Αρχιτεκτόνων ΕΜΠ, με τίτλο «Η παραγωγή του αστικού χώρου ως κοινωνικό και πολιτικό διακύβευμα. Αφηγήσεις από την Ελλάδα της μεταπολεμικής ανάπτυξης» (εκδόσεις AngelusNovus). Το βιβλίο περιλαμβάνει δεκαέξι κείμενα που έχει γράψει η Μ.Μαντουβάλου μόνη ή σε συνεργασία με τις Μα ρία Μαυρίδου, Ντίνα Βαΐου, τη Λουίζα Μάρθα και Ευαγγελία Μπαλλά. Τα κείμενα αυτά ξεδιπλώνουν όψεις των διαδικασιών αστιικοποίησης στην Ελλάδα και των συναρτώμενων με αυτές κοινωνικών σχέσεων, εμβαθύνοντας επιλεκτικά σε διαφορετικές συγκυρίες.

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

Η Ελλάδα στο φάσμα του αυταρχισμού;

Ο ερευνητής του ΕΚΚΕ Γιώργος Κατσαμπέκης δημοσίευσε στην ιστοσελίδα του ETERON – Ινστιτούτο για την Έρευνα και την Κοινωνική Αλλαγή άρθρο με τον τίτλο «Η Ελλάδα στο φάσμα του αυταρχισμού;». Το άρθρο αντλεί από την σχετική βιβλιογραφία και τις ετήσιες διεθνείς εκθέσεις για την δημοκρατία, την κοινωνία πολιτών, το κράτος δικαίου και την ελευθερία του τύπου, επισκοπεί τις εξελίξεις σε μια σειρά σημαντικών τομέων άσκησης πολιτικής, και διατυπώνει ορισμένα συμπεράσματα σχετικά με τον κίνδυνο της δημο κρατικής διάβρωσης στη σημερινή Ελλάδα.

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

Συνέντευξη του Παύλου Μπαλτά στην TAZ για το δημογραφικό

Συνέντευξη στην γερμανική εφημερίδα ΤΑΖ (taz.de die Tageszeitung) για το δημογραφικό στην Ελλάδα έδωσε ο ερευνητής του ΕΚΚΕ Παύλος Μπαλτάς. Μπορείτε να τη διαβάσετε εδώ https://taz.de/!5971325/ ενώ επίσης υπάρχει και σχετική αναφορά στο ελληνικό site της DW (link).

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

Ομιλίες της Ελληνικής Εταιρίας Εθνολογίας στο ΕΚΚΕ

Ξεκίνησαν ξανά οι ομιλίες της Ελληνικής Εταιρίας Εθνολογίας, οι οποίες προς το παρόν θα γίνονται υπό τη μορφή ελεύθερων διαλέξεων μελών και φίλων της Εταιρείας με μηνιαία συχνότητα και η ημερομηνία θα ανακοινώνεται εγκαίρως για τον καλύτερο προγραμματισμό σας. Η πρώτη διάλεξη της φθινοπωρινής περιόδου πραγματοποιήθηκε την Τετάρτη 15 Νοεμβρίου και ώρα 7 μ.μ., με ομιλήτρια τη Χριστίνα Πετροπούλου, διδάσκουσα στο Τμήμα Κοινωνικής Ανθρωπολογίας του Παντείου Πανεπιστημίου με τίτλο: Γλώσσα, θρησκεία, μύθος. Διεργασίες «ελληνοποίησης» ενός ελληνόφωνου χωριού της Καλαβρίας (Γκαλλιτσιανό). Οι ομιλίες θα πραγματοποιούνται στην αίθουσα εκδηλώσεων του Εθνικού Κέντρου Κοινωνικών Ερευνών (ΕΚΚΕ), οδός Κρατίνου 9 και Αθηνάς,πλατεία Κοτζιά (παραπλέυρως του Δημαρχείου Αθηνών). Η ώρα έναρξης θα είναι η 7η μ.μ. ακριβώς με ελεύθερη είσοδο.

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

 
ΕΚΚΕ
ΔΙΑΔΙΚΤΥΑΚΕΣ ΕΡΕΥΝΕΣ
ΔΕΔΟΜΕΝΑ ΚΑΙ ΑΠΟΘΕΤΗΡΙΑ
ΕΚΔΟΣΕΙΣ ΕΚΚΕ
ΕΠΙΘΕΩΡΗΣΗ ΚΟΙΝΩΝΙΚΩΝ ΕΡΕΥΝΩΝ


Αφαίρεση από τη λίστα