ΕΝΗΜΕΡΩΤΙΚΟ ΔΕΛΤΙΟ ΕΚΚΕ • ΕΚΚΕ newsletter Ιουνίου-Ιουλίου 2023
ΕΚΔΟΣΗ ONLINE
EKKE newsletter

Κυκλοφόρησε το νέο newsletter του ΕΚΚΕ!



Who votes for the far right in Greece? άρθρο των Βασιλικής Γεωργιάδου/Λαμπρινής Ρόρη στο blog του LSE

Τρία ακροδεξιά κόμματα εκπροσωπούνται πλέον στην Ελληνική Βουλή μετά τις πρόσφατες εκλογές της 25ης Ιουνίου 2023. Η Βασιλική Γεωργιάδου, καθηγήτρια πολιτικής επιστήμης του Παντείου Πανεπιστημίου, Διευθύντρια και Πρόεδρος του ΕΚΚΕ, και η Λαμπρινή Ρόρη, επίκουρη καθηγήτρια πολιτικής επιστήμης στο ΕΚΠΑ, γράφουν στο blog του London School of Economics διερευνώντας τι γνωρίζουμε για τους υποστηρικτές των τριών αυτών κομμάτων και σε ποια συμπεράσματα οδηγούμαστε για το μέλλον της Άκρας δεξιάς στην Ελλάδα. Διαβάστε το άρθρο τους.

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

Τα ερευνητικά κέντρα συναντούν την ηγεσία του ΥΠΑΝ

Την Τετάρτη, 19 Ιουλίου, πραγματοποιήθηκε συνάντηση με τη νέα ηγεσία του Υπουργείου Ανάπτυξης. Η σχετική πρόσκληση απευθύνθηκε προς όλα τα ερευνητικά κέντρα που εποπτεύονται από το Υπουργείο. Εκ μέρους του ΕΚΚΕ παρέστησαν η Διευθύντρια και Πρόεδρος του Δ.Σ. και οι Διευθυντές των Ινστιτούτων Πολιτικών και Κοινωνικών Ερευνών.

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

Νέο τεύχος της Επιθεώρησης Κοινωνικών Ερευνών

Δημοσιεύτηκε τον Ιούλιο του 2023 το τεύχος υπ’ αρ. 161 της «Επιθεώρησης Κοινωνικών Ερευνών», με άρθρα των Σαλώμης Μπουκάλα, Μιχάλη Πέτρου, Ευγενίας Σιαπέρα και Λαμπρινής Παπαδοπούλου, Γιώργου Δημητρίου, Ανδρέα Νοταρά, Margarita Komninou και βιβλιοκριτική του Μάνου Σπυριδάκη.

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

Ομότιμος Ερευνητής του ΕΚΚΕ ο καθηγητής Νίκος Δεμερτζής

Με απόφασή του που λήφθηκε στη συνεδρίαση της 28.06.2023 το Διοικητικό Συμβούλιο του ΕΚΚΕ απένειμε ομόφωνα και μετ’ ευαρεσκείας τον τίτλο του Ομότιμου Ερευνητή στον πρώην Διευθυντή και Πρόεδρο του ΔΣ του ΕΚΚΕ καθηγητή Νίκο Δεμερτζή.

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

Η θεματική ατζέντα των δύο εκλογικών αναμετρήσεων

Αναλύοντας τον προεκλογικό λόγο των δύο τελευταίων εκλογικών αναμετρήσεων και το μετεκλογικό περιβάλλον με τη χρήση τεχνητής νοημοσύνης, το IMEdD LAB κάλεσε εννέα ειδικούς να αποκωδικοποιήσουν τα δεδομένα της έρευνάς του. Μεταξύ αυτών, η Βασιλική Γεωργιάδου γράφει για τη θεματική ατζέντα των δύο εκλογικών αναμετρήσεων επισημαίνοντας εκείνα τα θέματα πολιτικής που αναδείχθηκαν αλλά και εκείνα που αποσιωπήθηκαν, τα οποία είναι προπάντων εκείνα που διχάζουν τους εκλογείς. Με δεδομένο ότι το γενικότερο συναισθηματικό κλίμα των πρόσφατων εκλογών παρέμεινε αρκετά επίπεδο και απέφυγε τα βαριά αρνητικά φορτία, θεματικές που πολώνουν έμειναν στο περιθώριο των προεκλογικών τοποθετήσεων. Στην ανάλυση επισημαίνονται οι δυσκολίες διαχείρισης από την παρούσα Βουλή αυτών των διακυβευμάτων με δεδομένο τον μεγάλο αριθμό των κομμάτων που κάθονται στα κοινοβουλευτικά έδρανα αλλά και τον υψηλό αριθμό των κομματικών σχηματισμών ένθεν κακείθεν του ιδεολογικο-πολιτικού κέντρου, γεγονός που προϊδεάζει για διεύρυνση των συναισθηματικών εντάσεων και της πόλωσης εντός και εκτός της παρούσας Βουλής.

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

Μικρές ερευνητικές διαδρομές στη συλλογική μνήμη. Αναδομήσεις και αναθεωρήσεις

Στο απέραντο τοπίο της συλλογικής μνήμης οι διαδρομές που χαράσσουν οι ερευνητές είναι μικρές και περατές, διανοίγουν όμως προοπτικές για νέες έρευνες. Το βιβλίο των Μ. Θανοπούλου, Χ. Ζάχου και Ι. Τσίγκανου που κυκλοφόρησε πρόσφατα με τίτλο «Μικρές ερευνητικές διαδρομές στη συλλογική μνήμη. Αναδομήσεις και αναθεωρήσεις» περιέχει κείμενα που συμπυκνώνουν τις διαφορετικές θεωρήσεις που οι συγγραφείς υιοθέτησαν κατά την προσέγγιση της συλλογικής μνήμης στο πλαίσιο της συνεργασίας τους στο Εθνικό Κέντρο Κοινωνικών Ερευνών (ΕΚΚΕ).

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

Mainstreaming Authoritarianism: άρθρο του Γιώργου Κατσαμπέκη στο « The Political Quarterly»

Δημοσιεύτηκε στο περιοδικό The Political Quarterly, με τίτλο «Mainstreaming Authoritarianism» άρθρο ανοιχτής πρόσβασης (χάρη στη συμφωνία του Συνδέσμου Ελληνικών Ακαδημαϊκών Βιβλιοθηκών με τον Wiley) του ερευνητή του ΕΚΚΕ Γιώργου Κατσαμπέκη.

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

ΧΩΡΟ _ΣΚΕΨΕΙΣ

Κυκλοφόρησε πρόσφατα από τις εκδόσεις του Εθνικού Κέντρου Κοινωνικών Ερευνών το βιβλίο της Ελίζας Παναγιωτάτου, Ομότιμης Καθηγήτριας Πολεοδομίας Χωροταξίας στο EMΠ και πρώην Διευθύντριας και Προέδρου ΔΣ του ΕΚΚΕ, με τίτλο ΧΩΡΟ _ΣΚΕΨΕΙΣ. Το βιβλίο επικεντρώνεται σε μακρόχρονη ατομική και συλλογική εξελικτική διαδρομή συνδιαμόρφωσης θεωρητικού προσανατολισμού και εμπειρικής εμβάθυνσης στις ιδιαίτερες μορφολογίες της χωρο-κοινωνικής και χωρο-λειτουργικής διάρθρωσης.

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

Στρατολόγηση» νέων από εξτρεμιστικές ομάδες ή πολιτικά κόμματα μέσω του ποδοσφαίρου

Aπό 1/6/2022 και μέχρι 30/9/2024 το ΙΠΕ/ΕΚΚΕ υλοποιεί ερευνητικό έργο με τίτλο «Combating youth DIcalizAtion: Building communities of toLEranCe combining fooTball with media and digital literacy», συνοπτικά DIALECT2, το οποίο αποτελεί συνέχεια και επέκταση προηγούμενου ερευνητικού έργου του ΙΠΕ/ΕΚΚΕ, καθώς περιλαμβάνει εξειδικευμένα ερευνητικά ερωτήματα που αφορούν τη «στρατολόγηση» νέων από εξτρεμιστικές ομάδες ή πολιτικά κόμματα μέσω του ποδοσφαίρου και ιδιαίτερα των νέων με ψηφιακές και μηντιακές δεξιότητες.

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

Εκπαίδευση των παιδιών με προσφυγικό υπόβαθρο

Στο πλαίσιο του προγράμματος «RaRE-Understanding Risk and Resilience in the Educational Performance of Refugee Children and Youth» το ΕΚΚΕ συμμετείχε, μετά από πρόσκληση του Ινστιτούτου Εκπαιδευτικής Πολιτικής και του Υπουργείου Παιδείας, στη συνάντηση που διοργάνωσε το Υπουργείο, η UNICEF και το Ινστιτούτο Εκπαιδευτικής Πολιτικής στις 19/6/2023, στο 30ο Δημοτικό Σχολείο Αθηνών, με θέμα την εκπαίδευση των παιδιών με προσφυγικό υπόβαθρο. Το πρόγραμμα RaRE υλοποιείται από το Εθνικό Κέντρο Κοινωνικών Ερευνών (ΕΚΚΕ), με επιστημονικά υπεύθυνη τη Θεώνη Σταθοπούλου, Διευθύντρια Ερευνών του ΕΚΚΕ, σε συνεργασία με το Harvard Program in Refugee Trauma (HPRT), της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου Harvard και υποστηρίζεται από το Ελληνικό Ίδρυμα Έρευνας και Καινοτομίας (ΕΛ.ΙΔ.Ε.Κ.) στο πλαίσιο της Δράσης «2η Προκήρυξη ερευνητικών έργων ΕΛ.ΙΔ.Ε.Κ. για την ενίσχυση των μελών ΔΕΠ και Ερευνητών/τριών» (Αριθμός Έργου: 4350).

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

Συμμετοχή του ερευνητή Ν. Σαρρή στο 20ο Παγκόσμιο Συνέδριο της International Sociological Association

Ο ερευνητής του ΙΠΕ του ΕΚΚΕ Νίκος Σαρρής συμμετείχε με εισήγηση στο 20ο Παγκόσμιο Συνέδριο της International Sociological Association που διεξήχθη στη Μελβούρνη της Αυστραλίας από 25 Ιουνίου έως 1 Ιουλίου 2023 με θέμα «Resurgent Authoritarianism: Sociology of New Entanglements of Religions, Politics and Economies» . Ο τίτλος της εισήγησής του ήταν «Poverty and Social Exclusion as a main indicator of the EU 2030 Target: Current Situation and Perspectives in EU Member-States».

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

Η εμπιστοσύνη στους αντιπροσωπευτικούς θεσμούς ως δείκτης ποιότητας της δημοκρατίας

Ο ερευνητής του ΙΠΕ του ΕΚΚΕ Νίκος Σαρρής δημοσίευσε ενόψει των εκλογών του 2023 άρθρο με τίτλο «Η εμπιστοσύνη στους αντιπροσωπευτικούς θεσμούς ως δείκτης ποιότητας της δημοκρατίας», στο Greek Politics Journal, VolumeXV, Elections 2023.

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

Διαβουλευτικό σεμινάριο «Λόμπινγκ Πολιτών και Δημοκρατία στην Ευρώπη»

Την Παρασκευή 30 Ιουνίου 2023, στον κατάμεστο χώρο του #Aspalathos/Ασπάλαθος επί της Χαριλάου Τρικούπη, πραγματοποιήθηκε το διαβουλευτικό σεμινάριο με τίτλο «Λόμπινγκ Πολιτών και Δημοκρατία στην Ευρώπη» στο πλαίσιο του ευρωπαϊκού προγράμματος Jean Monnet Module «Λόμπινγκ Πολιτών και Αλλαγή Πολιτικής στην Ευρώπη», που χρηματοδοτείται από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή. Συμμετείχε, μεταξύ άλλων, ο ερευνητής του ΕΚΚΕ Γιώργος Μπιθυμήτρης. Οι θεματικές του σεμιναρίου κινήθηκαν γύρω από τα σύγχρονα φαινόμενα πολιτικής πίεσης στον ευρωπαϊκό καπιταλισμό, τον ρόλο του σύγχρονου ακτιβισμού και τις μορφές συλλογικής δράσης στην Ελλάδα και την Ευρώπη.

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

Aπόδοση ιθαγένειας στην Ελλάδα

Ο ερευνητής του EΚΚΕ Άγγελος Τραμουντάνης δημοσίευσε κείμενο εργασίας με τίτλο «Aπόδοση ιθαγένειας στην Ελλάδα: αναζητώντας τον διάβολο στις (διοικητικές) λεπτομέρειες», στο ΕΝΑ - Ινστιτούτο Εναλλακτικών Πολιτικών. Το κείμενο επικεντρώνεται στο ρόλο που διαδραματίζουν τα εισοδηματικά κριτήρια ως μηχανισμός για την αξιολόγηση της ένταξης των υποψηφίων, και στη μέθοδο εξέτασης που επιλέχθηκε για τις αιτήσεις για την ιθαγένεια. Η δημοσίευση είναι διαθέσιμη σε ελληνικά (εδώ) και αγγλικά (εδώ).

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

Οικογένεια και Σύγχρονη Ελληνική Κοινωνία

Με μία μεγάλη ποιοτική και ποσοτική έρευνα με τίτλο «Οικογένεια και Σύγχρονη Ελληνική Κοινωνία» εγκαινιάζει η Υδρόγειος Ασφαλιστική τις δράσεις της για τη συμπλήρωση των 50 χρόνων λειτουργίας της στην ελληνική αγορά. Η έρευνα ανατέθηκε και θα υλοποιηθεί από το Εθνικό Κέντρο Κοινωνικών Ερευνών (ΕΚΚΕ), ως επιστημονικά υπεύθυνο ερευνητικό φορέα, σε συνεργασία με την εταιρεία MRB Hellas SA. Στόχος της έρευνας είναι να εμπλουτίσει τον δημόσιο και κοινωνικό διάλογο για το παρόν και το μέλλον της οικογένειας στην Ελλάδα, στη σημερινή συγκυρία γενικευμένης ρευστότητας και αβεβαιοτήτων που σηματοδοτούν αλλαγές για την καθημερινότητα των ανθρώπων, τους κοινωνικούς θεσμούς και τις κοινωνικές σχέσεις.

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

Για την Παγκόσμια Ημέρα Πληθυσμού

Στο 45'30'' της εκπομπής της 11.7.23 με τίτλο «Μια ημέρα στην Αθήνα», στο δημοτικό ραδιόφωνο 983, ο ερευνητής του ΕΚΚΕ Παύλος Μπαλτάς μίλησε για την Παγκόσμια Μέρα Πληθυσμού, τη γήρανση, τη μείωση της γονιμότητας, το δημογραφικό πρόβλημα.

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

ΕΚΚΕ
ΔΙΑΔΙΚΤΥΑΚΕΣ ΕΡΕΥΝΕΣ
ΔΕΔΟΜΕΝΑ ΚΑΙ ΑΠΟΘΕΤΗΡΙΑ
ΕΚΔΟΣΕΙΣ ΕΚΚΕ
ΕΠΙΘΕΩΡΗΣΗ ΚΟΙΝΩΝΙΚΩΝ ΕΡΕΥΝΩΝ


Αφαίρεση από τη λίστα