ΕΝΗΜΕΡΩΤΙΚΟ ΔΕΛΤΙΟ ΕΚΚΕ • EKKE Newsletter Απριλίου-Μαΐου 2023
ΕΚΔΟΣΗ ONLINE
EKKE newsletter

Κυκλοφόρησε το νέο newsletter του ΕΚΚΕ!



Έμφυλες Σχέσεις, Ασφάλεια και Ευημερία των Γυναικών

Η πανευρωπαϊκή έρευνα της EUROSTAT με τίτλο «EU Survey on gender-based violence against women and other forms of inter-personal violence (EU-GBV)» ολοκληρώθηκε. Η εν λόγω έρευνα στόχευε στη μελέτη του ζητήματος της έμφυλης, αλλά και άλλων μορφών διαπροσωπικής βίας με θύματα τις γυναίκες στα κράτη μέλη της Ευρωπαικής Ένωσης. Σε αυτό το πανευρωπαϊκό εγχείρημα, το Εθνικό Κέντρο Κοινωνικών Ερευνών (ΕΚΚΕ) είχε κομβικό ρόλο, καθώς υλοποίησε την έρευνα υπό τον τίτλο «Έμφυλες σχέσεις, ασφάλεια και ευημερία των γυναικών» στην Ελλάδα.

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

De-centring the Study of Migrant Returns and Readmission Policies in Europe and Beyond (GAPs)

Τον Μάρτιο του 2023 ξεκίνησε η υλοποίηση του ερευνητικού προγράμματος «De-centring the Study of Migrant Returns and Readmission Policies in Europe and Beyond» (GAPs), που χρηματοδοτείται από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή (HORIZON Europe) και αφοράτην πολύπλευρη μελέτη της μετανάστευσης επιστροφών (return migration). Το GAPs εξετάζει ταυτόχρονα τις πολιτικές, τις πρακτικές εφαρμογής και τις βιωμένες εμπειρίες της επιστροφής και επιδιώκει να αναδείξει τη δυναμική και τις ασυνέχειες στη διακυβέρνηση των επιστροφών μέσα από μια ποικιλία επιστημονικών μεθόδων.

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

Future migration to Europe

Στο πλαίσιο του ερευνητικού έργου HumMingBird, Horizon 2020, το οποίο στοχεύει στην καλύτερη κατανόηση της μεταβαλλόμενης φύσης των μεταναστευτικών ροών και τoυς παράγοντες που τις επηρεάζουν, διεξήχθη στις Βρυξέλλες στις 26-27 Απριλίου 2023 διήμερο συνέδριο με τίτλο "Future Migration to Europe". Συνδιοργανωτές του συνεδρίου, εκτός του HumMingBird, ήταν άλλα δύο συγγενή έργα Horizon 2020, το Future Migration Scenarios for Europe και το Quant Mig, το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο και η ΕΕ καθώς και το Interface Demography Research Group at VUB.

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

Παρουσίαση της Ερευνητικής Υποδομής SoDaNet στο Πάντειο Πανεπιστήμιο

Ο Α. Λιναρδής, διευθυντής ερευνών και η Δ. Κονδύλη, διευθύντρια ερευνών στο ΕΚΚΕ, παρουσίασαν την εθνική ερευνητική υποδομή των κοινωνικών επιστημών SoDaNet στο πλαίσιο του μαθήματος με τίτλο «Μεθοδολογία Έρευνας στην Πολιτική Επιστήμη», του τμήματος Πολιτικής Επιστήμης και Ιστορίας την Τετάρτη 24 Μαϊου 2023, στο Αμφιθέατρο 2 του Παντείου Πανεπιστημίου. Εδώ μπορείτε να δείτε τον σχετικό σύνδεσμο με αναλυτικές πληροφορίες.

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

Η CESSDA αναγνωρίζεται για τη συμβολή της στις καλές πρακτικές της Ανοικτής Επιστήμης

H ευρωπαϊκή ερευνητική υποδομή CESSDA ERIC αναγνωρίσθηκε επίσημα στον νέο οδηγό του προγράμματος Horizon Europe και στην πλατφόρμα δημοσίευσης Open Research Europe για τη συμβολή της στις πρακτικές της Ανοικτής Επιστήμης. Η συμβολή της ευρωπαϊκής ερευνητικής υποδομής CESSDA ERIC (Consortium of European Social Sciences Archives) στην προώθηση των καλών πρακτικών της Ανοικτής Επιστήμης αναγνωρίζεται πλέον στον νέο Οδηγό του Προγράμματος Horizon Europe, καθώς και στην πλατφόρμα ανοικτών δημοσιεύσεων Open Research Europe. Οι αναφορές αυτές αναδεικνύουν τη σημασία των αξιόπιστων αποθετηρίων στις πρακτικές της Ανοικτής Επιστήμης, ιδίως όσον αφορά τη διατήρηση και την προσβασιμότητα των ερευνητικών δεδομένων. Το ΕΚΚΕ συντονίζει την εθνική ερευνητική υποδομή των κοινωνικών επιστημών SoDaNet, την οποία εκπροσωπεί στη CESSDA ERIC και συμμετέχει ενεργά σε ευρύ φάσμα των ερευνητικών δραστηριοτήτων της CESSDA.

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

Class, Trauma, Identity: Psychosocial Encounters

Στις 16 Απριλίου κυκλοφόρησε από τις εκδόσεις Routledge το βιβλίο του ερευνητή του Ινστιτούτου Κοινωνικών Ερευνών Γιώργου Μπιθυμήτρη, με τίτλο Class, Trauma, Identity: Psychosocial Encounters. Για μία σύντομη περιγραφή του βιβλίου και των επιμέρους κεφαλαίων, δείτε εδώ: https://www.routledge.com/Class-Trauma-Identity-Psychosocial-Encounters/Bithymitris/p/book/9780367725457). Το έργο αυτό πραγματεύεται την πολυσήμαντη σχέση της κοινωνικής τάξης με μηχανισμούς επεξεργασίας τραυματικών εμπειριών στις κοινωνίες της ύστερης νεωτερικότητας.

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

European Consortium for the Promotion of Political Science

Ο Κωνσταντίνος Κανελλόπουλος (Ερευνητής Γ', ΙΠΕ-ΕΚΚΕ) στο πλαίσιο ερευνητικής συνεργασίας με το Πάντειο Πανεπιστήμιο συμμετείχε στα ECPR Joint Sessions στο Workshop: «How Protests and Counterprotests interact: Mutual influences and their Context Conditions», που έλαβε χώρα στην Τουλούζη της Γαλλίας στις 25-28 Απριλίου 2023. Ο τίτλος της εισήγησής του ήταν «Critical event analysis of protest and counterprotest in the Greek anti-austerity campaign».

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

Φιλανθρωπία 2.0

Ο Κωνσταντίνος Κανελλόπουλος (Ερευνητής Γ', ΙΠΕ-ΕΚΚΕ) συμμετείχε στο συνέδριο «Φιλανθρωπία 2.0» του HIGGS ως συντονιστής του πάνελ «Good practices for measuring Social Impact», που έλαβε χώρα στην Αθήνα στις 11/5.

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

Οικογένεια και σύγχρονη ελληνική κοινωνία

Με μία μεγάλη ποιοτική και ποσοτική έρευνα με τίτλο «Οικογένεια και Σύγχρονη Ελληνική Κοινωνία» εγκαινιάζει η Υδρόγειος Ασφαλιστική τις δράσεις της για τη συμπλήρωση των 50 χρόνων λειτουργίας της στην ελληνική αγορά. Η έρευνα ανατέθηκε και θα υλοποιηθεί από το Εθνικό Κέντρο Κοινωνικών Ερευνών (ΕΚΚΕ), ως επιστημονικά υπεύθυνο ερευνητικό φορέα, σε συνεργασία με την εταιρεία MRB Hellas SA. Στόχος της έρευνας είναι να εμπλουτίσει τον δημόσιο και κοινωνικό διάλογο για το παρόν και το μέλλον της οικογένειας στην Ελλάδα, στη σημερινή συγκυρία γενικευμένης ρευστότητας και αβεβαιοτήτων που σηματοδοτούν αλλαγές για την καθημερινότητα των ανθρώπων, τους κοινωνικούς θεσμούς και τις κοινωνικές σχέσεις.

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

Συμφωνία συνεργασίας ΕΚΚΕ-Παντείου Πανεπιστημίου

Συμφωνία Συνεργασίας υπέγραψαν την Παρασκευή 12 Μαΐου, η πρύτανις του Παντείου Πανεπιστημίου Κοινωνικών και Πολιτικών Επιστημών καθηγήτρια Χριστίνα Κουλούρη και η διευθύντρια και πρόεδρος Δ.Σ. του Ε.Κ.Κ.Ε. καθηγήτρια Βασιλική Γεωργιάδου. Κατά την τελετή υπογραφής του Μνημονίου Συνεργασίας παρέστησαν η Αντιπρύτανις Διεθνών Σχέσεων και Συνεργασιών Αν. Καθηγήτρια Μαριάννα Ψύλλα και ο Αντιπρύτανης Οικονομικών, Προγραμματισμού και Ανάπτυξης Καθηγητής Χρίστος Παπαθεοδώρου.

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

Εκπαιδευτική επίσκεψη

Στις 8 Μαΐου 2023 πραγματοποιήθηκε εκπαιδευτική επίσκεψη στις εγκαταστάσεις του ΕΚΚΕ από φοιτήτριες/τες του 3ου και 4ου έτους του τμήματος Κοινωνιολογίας του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών κατόπιν πρωτοβουλίας της Διευθύντριας Ερευνών του ΕΚΚΕ Ιωάννας Τσίγκανου. Αφού περιηγήθηκαν στον χώρο της Βιβλιοθήκης, έγινε στη συνέχεια σύντομη παρουσίαση των δραστηριοτήτων του ΕΚΚΕ από την Ερευνήτρια Κ. Βεζυργιάννη και παρουσιάστηκε η ερευνητική υποδομή SODANETαπό τη Διευθύντρια Ερευνών Δ. Κονδύλη και το πρόγραμμα Socioscope από την Ερευνήτρια Μ. Κακεπάκη.

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

 
ΕΚΚΕ
ΔΙΑΔΙΚΤΥΑΚΕΣ ΕΡΕΥΝΕΣ
ΔΕΔΟΜΕΝΑ ΚΑΙ ΑΠΟΘΕΤΗΡΙΑ
ΕΚΔΟΣΕΙΣ ΕΚΚΕ
ΕΠΙΘΕΩΡΗΣΗ ΚΟΙΝΩΝΙΚΩΝ ΕΡΕΥΝΩΝ


Αφαίρεση από τη λίστα