ΕΝΗΜΕΡΩΤΙΚΟ ΔΕΛΤΙΟ ΕΚΚΕ • EKKE Newsletter Ιανουαρίου-Μαρτίου 2023
ΕΚΔΟΣΗ ONLINE
EKKE newsletter

Κυκλοφόρησε το νέο newsletter του ΕΚΚΕ!



Αλλαγή «φρουράς» στο ΕΚΚΕ

Στις 31 Ιανουαρίου πραγματοποιήθηκε η εκδήλωση κοπής της Πρωτοχρονιάτικης πίτας για το προσωπικό και τους/τις συνεργάτες/δες του Εθνικού Κέντρου Κοινωνικών Ερευνών σε κλίμα συγκίνησης και χαράς. Ήταν μία ξεχωριστή ημέρα καθώς συνέπεσε με την ολοκλήρωση της δεύτερης θητείας του επί σχεδόν μιας δεκαετία διευθυντή και πρόεδρου του ΔΣ, καθηγητή Νίκου Δεμερτζή και την υποδοχή της νέας διευθύντριας και προέδρου του ΔΣ του ΕΚΚΕ, καθηγήτριας Βασιλικής Γεωργιάδου.

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

Θεματικό σεμινάριο για την Ευρωπαϊκή Κοινωνική Έρευνα (ESS)

Πραγματοποιήθηκε στις 10 Ιανουαρίου θεματικό σεμινάριο με τίτλο «Η συμμετοχή της Ελλάδας στον 10ο γύρο της Ευρωπαϊκής Κοινωνικής Έρευνας(ESS). Στάσεις, προσανατολισμοί και αξίες για την πολιτική, την κοινωνία και τους άλλους». Παρουσιάστηκαν οι αναλύσεις βάσει των δεδομένων της έρευνας «EuSocSurvey- Έρευνα πεδίου για τη συλλογή δεδομένων στην Ελλάδα στο πλαίσιο του “10ου κύματος” της Ευρωπαϊκής Κοινωνικής Έρευνας» (χρηματοδότηση ΕΛ.ΙΔ.Ε.Κ.).

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

Επίσκεψη του ΓΓΕΚ Α. Κυριαζή στο ΕΚΚΕ

Επίσκεψη πραγματοποίησε στις 14 Φεβρουαρίου ο ΓΓΈΚ, καθηγητής Αθανάσιος Κυριαζής στο ΕΚΚΕ. Συναντήθηκε με την πρόεδρο, κ. Βασιλική Γεωργιάδου και τα μέλη του διοικητικού συμβουλίου του Κέντρου, τους κ.κ. Απόστολο Παπαδόπουλο, αντιπρόεδρο, Θεόδωρο Τσέκο, Νίκο Σαρρή και Ευάγγελο Καρανίκα. Ενημερώθηκε για το έργο και τις δράσεις του ΕΚΚΕ καθώς και για τα τρέχοντα ζητήματα και τις προκλήσεις που καλείται το Κέντρο να αντιμετωπίσει.

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

Widening Participation and Strengthening the European Research Area

Πραγματοποιήθηκε στις 22 Μαρτίου ενημερωτική συνάντηση σχετικά με το πρόγραμμα WIDERA (Widening Participation and Strengthening the European Research Area). Η σχετική πρωτοβουλία ανήει στην Πρόεδρο του ΕΚΚΕ καθηγήτρια Βασιλική Γεωργιάδου και συμμετείχε ως εισηγήτρια η Βασιλική Καλοδήμου, εκ μέρους του δικτύου διάχυσης τεχνολογίας πράξη, Εθνικό Σημείο Επαφής για το πρόγραμμα πλαίσιο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για την έρευνα και την καινοτομία «Ορίζοντας Ευρώπη» και Μονάδα του Ιδρύματος Τεχνολογίας και Έρευνας (ΙΤΕ).

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

Αξιοπιστία και παράδοξη ιδιωτικότητα στο Διαδίκτυο

Ο πρώην πρόεδρος του ΔΣ του ΕΚΚΕ καθηγητής Νίκος Δεμερτζής δημοσίευσε στην εφημερίδα «Καθημερινή» άρθρο με θέμα «Αξιοπιστία και παράδοξη ιδιωτικότητα στο Διαδίκτυο» στις 17 Ιανουαρίου 2023.

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

Ευρωπαϊκό έτος νεολαίας

Οι κύριες ερευνήτριες του ΕΚΚΕ/ΙΠΕ Κατερίνα Ηλιού και Μανίνα Κακεπάκη συμμετείχαν με δυο παρουσιάσεις των ερευνητικών αποτελεσμάτων του έργου «Νέοι και Ευρώπη: Πως αντιλαμβάνονται οι νέοι την Ευρώπη και την ταυτότητά τους μέσα σε αυτή – Στόχοι βιώσιμης ανάπτυξης και νέοι» στην τελική εκδήλωση για το Ευρωπαϊκό Έτος νεολαίας στη Θεσσαλονίκη στις 21 Φεβρουαρίου 2023 που διοργάνωσε η Γενική Γραμματεία Επαγγελματικής Εκπαίδευσης, Δια βίου Μάθησης & Νεολαίας.

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

Media contestation and public mobilization during the Covid-19 crisis in Greece

Οι Άγγελος Λουκάκης (μεταδιδακτορικός ερευνητής ΙΚΕ-ΕΚΚΕ / ΕΥ έργου ΕΛΙΔΕΚ) και ο Κωνσταντίνος Κανελλόπουλος (Ερευνητής Γ', ΙΠΕ-ΕΚΚΕ) στο πλαίσιο ερευνητικής συνεργασίας με τη Scuola Normale Superiore συμμετείχαν στο International Workshop: «Post-truth politics and the resilience of the public sphere in Europe», που έλαβε χώρα στη Φλωρεντία της Ιταλίας στις 16-17 Μαρτίου 2023. Ο τίτλος της εισήγησής τους ήταν «Media contestation and public mobilization during the Covid-19 crisis in Greece».

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

Οι μεγάλες επενδύσεις πέρα από την οικονομία: πολιτικά διλήμματα και κοινωνικές πρακτικές

Στις 13 Μαρτίου πραγματοποιήθηκε διαδικτυακή ημερίδα στο πλαίσιο του ερευνητικού προγράμματος SOCINVEST (https://socinvest.weebly.com/, χρηματοδότηση ΕΛΙΔΕΚ, επιστημονικός υπεύθυνος: Ν. Σουλιώτης). Ο τίτλος της ημερίδας ήταν «Οι μεγάλες επενδύσεις πέρα από την οικονομία: πολιτικά διλήμματα και κοινωνικές πρακτικές». Συζητήθηκαν θέματα όπως η από-παγκοσμιοποίηση και η σχέση της κοινωνίας πολιτών με τις μεγάλες επενδύσεις. Συμμετείχαν ερευνητές, δημοσιογράφοι, πολιτικοί και μέλη φορέων της κοινωνίας πολιτών. Κεντρικός ομιλητής ήταν ο FrédéricLebaron, καθηγητής κοινωνιολογίας, Ecole Normale Supérieure Paris-Saclay.

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

Cultural consumption and social stratification in Athens: A synthesis of findings across cultural fields and some remarks on the significance of popular culture

Εκδόθηκε νέο «Κείμενο Εργασίας» στη σχετική σειρά του ΕΚΚΕ με τίτλο «Cultural consumption and social stratification in Athens: A synthes is offindings across cultural fields and some remarks on the significance of popula rculture» και συγγραφείς τους Δ. Εμμανουήλ, Ρ. Καυταντζόγλου και Ν. Σουλιώτη. Συνοψίζει τα ευρήματα εμπειρικής έρευνας, η οποία διεξήχθη στην Αθήνα το 2013 από το ΕΚΚΕ με υπεύθυνο τον Δημήτρη Εμμανουήλ, σχετικά με την πολιτιστική κατανάλωση στα πεδία της μουσικής, του κινηματογράφου, του θεάτρου και του χορού και τη σχέση της με την κοινωνική διαστρωμάτωση.

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

Blogging national identity

Ενώ παλαιότερα κυριάρχησε η αντίληψη πως η εθνική ταυτότητα διαμορφώνεται αποκλειστικά «από τα πάνω», από τους δημόσιους λόγους του κράτους, της πολιτικής, της εκπαίδευσης κλπ., τα τελευταία χρόνια κερδίζει έδαφος μία προσέγγιση που εξετάζει την ταυτότητα «από τα κάτω», όπως δηλαδή την εκφράζουν τα μέλη του έθνους. Σε αυτή την κατεύθυνση κινήθηκε η έρευνα «Έθνος και Εθνική Ταυτότητα στην Ελλάδα» (2019-2021)της Διευθύντριας Ερευνών του ΙΠΕ/ΕΚΚΕ Χαράς Στρατουδάκη.

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

Δημοσιεύθηκε το τεύχος 160 της Επιθεώρησης Κοινωνικών Ερευνών

Δημοσιεύτηκε τον Ιανουάριο του 2023 το τεύχος Νο 160 της Επιθεώρησης Κοινωνικών Ερευνών με άρθρα των Παυσανία Καραθανάση, Emmanouil Tsatsanis και Ana Maria Belchior, Λαμπρινής Παπαδοπούλου, Εύας Τσουπαροπούλου και Αναστασίας Χαραλάμπη και τρεις βιβλιοκριτικές των George Gotsis και Αγγελικής Γαζή.

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

Εκδήλωση με θέμα τον αυταρχισμό

Ο ερευνητής του EKKE, Γιώργος Κατσαμπέκης συμμετείχε ως ομιλητής σε εκδήλωση με θέμα τον «Αυταρχισμό», η οποία έλαβε χώρα στις 15 Μαρτίου 2023 στο Eteron – Ινστιτούτο για την Έρευνα και την Κοινωνική Αλλαγή. Η εκδήλωση έγινε στο πλαίσιο ενός νέου Κύκλου Συζητήσεων για τα σύγχρονα πολιτικά φαινόμενα, του οποίου την επιστημονική επιμέλεια έχει ο Γιώργος Κατσαμπέκης. Στις 29 Μαρτίου 2023 πραγματοποιήθηκε, με μεγάλη επιτυχία, η δεύτερη εκδήλωση του Κύκλου, με εστίαση στον «Λαϊκισμό».

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

Advancing a discursive understanding of (mainstream) authoritarianism: preliminary insights from the Greek case

Ο ερευνητής του EKKE Γιώργος Κατσαμπέκης συμμετείχε με εισήγηση στο διεθνές συνέδριο Discourse Theory Ways Forward, 2nd edition, που πραγματοποιήθηκε στις Βρυξέλλες στις 23 και 24 Μαρτίου 2023. Ο τίτλος της εισήγησής του ήταν «Advancing a discursive understanding of (mainstream) authoritarianism: preliminary insights from the Greek case».

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

Αποστολή ανθρωπιστικής βοήθειας στους σεισμόπληκτους της Τουρκίας

Τα μέλη του Συλλόγου Προσωπικού του ΕΚΚΕ ανέλαβαν την πρωτοβουλία να συλλέξουν είδη πρώτης ανάγκης, με σκοπό να συνδράμουν στην προσπάθεια που έχει ξεκινήσει από εργατικά συνδικάτα και συλλόγους για αποστολή ανθρωπιστικής βοήθειας για τα θύματα του καταστροφικού σεισμού σε Τουρκία και Συρία.Πράγματι συλλέξαμε 7 κούτες ανθρωπιστικής βοήθειας, οι οποίες, μαζί με την υπόλοιπη ανθρωπιστική βοήθεια που συλλέχθηκε από σωματεία εργαζομένων της Αττικής, τοποθετήθηκαν σε φορτηγό και αναχώρησαν για την Τουρκία στις 15 Φεβρουαρίου.

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

ΕΚΚΕ
ΔΙΑΔΙΚΤΥΑΚΕΣ ΕΡΕΥΝΕΣ
ΔΕΔΟΜΕΝΑ ΚΑΙ ΑΠΟΘΕΤΗΡΙΑ
ΕΚΔΟΣΕΙΣ ΕΚΚΕ
ΕΠΙΘΕΩΡΗΣΗ ΚΟΙΝΩΝΙΚΩΝ ΕΡΕΥΝΩΝ


Αφαίρεση από τη λίστα