ΕΝΗΜΕΡΩΤΙΚΟ ΔΕΛΤΙΟ ΕΚΚΕ • EKKE Newsletter Οκτωβρίου-Δεκεμβρίου 2022
ΕΚΔΟΣΗ ONLINE
EKKE newsletter

Κυκλοφόρησε το νέο newsletter του ΕΚΚΕ!



ΔΗΜΟΣΙΕΥΣΗ ΤΩΝ ΔΕΔΟΜΕΝΩΝ ΤΗΣ ΕΛΛΑΔΑΣ ΣΤΟ ΠΛΑΙΣΙΟ ΤΟΥ ΔΕΚΑΤΟΥ ΓΥΡΟΥ ΤΗΣ ΕΥΡΩΠΑΪΚΗΣ ΚΟΙΝΩΝΙΚΗΣ ΕΡΕΥΝΑΣ

Τα δεδομένα της Ελλάδας στο πλαίσιο υλοποίησης του 10ου γύρου της Ευρωπαϊκής Κοινωνικής Έρευνας είναι πλέον διαθέσιμα στο κοινό και την ερευνητική και ακαδημαϊκή κοινότητα στο portal δεδομένων της Ευρωπαϊκής Κοινωνικής Έρευνας https://ess-search.nsd.no/ Η συλλογή των δεδομένων στην Ελλάδα πραγματοποιήθηκε από τις 9/11/21 έως και τις 23/5/2022 και περιλαμβάνει 2799 συνεντεύξεις.

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

ΕΥΡΩΠΑΪΚΗ ΔΙΑΚΡΙΣΗ ΤΗΣ ΕΛΛΑΔΑΣ ΣΤΟ ΘΕΜΑ "ΝΕΟΙ ΚΑΙ ΕΥΡΩΠΗ" ΜΕ ΣΥΜΒΟΛΗ ΤΟΥ ΕΚΚΕ

Το ΕΚΚΕ συνέβαλε στη διάκριση της Ελλάδας στο Συμβούλιο Υπουργών Παιδείας και Νεολαίας της ΕΕ στις Βρυξέλλες για θέματα που αφορούν το Ευρωπαϊκό Έτος Νεολαίας 2022 μέσω της παροχής αξιόπιστων δεδομένων.Το ΙΠΕ, ΕΚΚΕ με την επιστημονική ευθύνη των ερευνητριών Κατερίνας Ηλιού και ΜανίναςΚακεπάκη διεξάγει δύο έρευνες στο πλαίσιο του έργου «Νέοι, Ευρώπη, Δημοκρατία».

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

ΟΓΔΟΟ ΤΑΚΤΙΚΟ ΣΥΝΕΔΡΙΟ ΤΗΣ ΕΛΛΗΝΙΚΗΣ ΚΟΙΝΩΝΙΟΛΟΓΙΚΗΣ ΕΤΑΙΡΕΙΑΣ (ΕΚΕ)

O καθηγητής Νίκος Δεμερτζής, Πρόεδρος του ΕΚΚΕ και της Ελληνικής Κοινωνιολογικής Εταιρείας (ΕΚΕ), κήρυξε την έναρξη του συνεδρίου που είχε τίτλο «Κοινωνίες και κοινωνιολογίες στον 21ο αιώνα» και αμέσως μετά εκφώνησε την κεντρική ομιλία με τίτλο «Κοινωνικο-οικονομικές και θυμικές συνιστώσες του δημοκρατικού ελλείμματος». Συμμετείχε επίσης με εισήγησή του με τίτλο «Πολιτικά συναισθήματα». Στο συνέδριο, το οποίο διεξήχθη στην Αθήνα στο διάστημα 13-15 Οκτωβρίου 2022, έλαβαν ακόμα μέρος οι ερευνητές και ερευνήτριες του ΕΚΚΕ Νίκος Σαρρής, Αμαλία Φραγκίσκου, Άγγελος Τραμουντάνης, Απόστολος Λιναρδής, Δήμητρα Κονδύλη και Χριστίνα Βαρουξή.

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

ΕΚΔΟΣΗ ΣΥΛΛΟΓΙΚΟΥ ΤΟΜΟΥ ΓΙΑ ΤΙΣ ΕΛΛΗΝΙΚΕΣ ΚΟΙΝΟΒΟΥΛΕΥΤΙΚΕΣ ΕΛΙΤ

Εκδόθηκε και είναι προσβάσιμος διαδικτυακά ο συλλογικός τόμος «Parliamentary Elites in Transition. Political Representation in Greece», από τον εκδοτικό οίκο Palgrave Macmillan σε συν-επιμέλεια της Κύριας Ερευνήτριας του Ινστιτούτου Πολιτικών Ερευνών του ΕΚΚΕ Μανίνας Κακεπάκη και της Επίκουρης Καθηγήτριας του Παντείου Πανεπιστημίου, Φανής Κουντούρη.

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΗ ΤΟΥ ΠΟΛΙΤΙΚΟΥ ΠΟΡΤΡΑΙΤΟΥ (2ος ΤΟΜΟΣ)

Με την ευκαιρία της έκδοσης του δεύτερου τόμου της σειράς του Πολιτικού Πορτραίτου της Ελλάδας διοργανώθηκε στις 11 Οκτωβρίου 2022 στο Πνευματικό Κέντρο του Δήμου Αθηναίων εκδήλωση με θέμα «Κοινωνία, πολιτικό σύστημα, έμφυλα ζητήματα στην Ελλάδα σήμερα». Ομιλητές ήταν οι καθηγητές Νίκος Δεμερτζής, Πρόεδρος ΔΣ ΕΚΚΕ και Παναγής Παναγιωτόπουλος, ΕΚΠΑ, και Δημήτρης Π. Σωτηρόπουλος, Πανεπιστήμιο Πελοποννήσου. Το «Πορτραίτο» παρουσίασε ο ερευνητής του ΕΚΚΕ Νίκος Σαρρής ενώ τη συζήτηση συντόνισε ο διευθυντής του ΙΠΕ/ΕΚΚΕ καθηγητής Θεόδωρος Τσέκος. Μπορείτε να δείτε μαγνητοσκοπημένη την παρουσίαση εδώ: https://www.facebook.com/ekke.gr/videos/1548111675603037/

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

ΠΑΤΡΟΤΗΤΑ, ΟΥΣΙΟΕΞΑΡΤΗΣΗ ΚΑΙ ΠΟΙΝΙΚΟΣ ΕΓΚΛΕΙΣΜΟΣ. ΜΙΑ ΕΜΠΕΙΡΙΚΗ ΔΙΕΡΕΥΝΗΣΗ

Κυκλοφόρησε από το ΕΚΚΕ το ηλεκτρονικό βιβλίο με τίτλο «Πατρότητα, ουσιοεξάρτηση και ποινικός εγκλεισμός. Μια εμπειρική διερεύνηση», σε επιμέλεια Ανδρομάχης Χατζηγιάννη και Ιωάννας Τσίγκανου. Συγγραφική ομάδα: Ανδρομάχη Χατζηγιάννη, Ιωάννα Τσίγκανου, Κατερίνα Ηλιού, Ιωάννα Μαντούκα, Έμμυ Φρονίμου.

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

ΤΑ ΙΔΡΥΜΑΤΑ ΠΑΙΔΙΚΗΣ ΠΡΟΣΤΑΣΙΑΣ ΣΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ. ΠΡΟΚΛΗΣΕΙΣ ΚΑΙ ΠΡΟΟΠΤΙΚΕΣ.

Κυκλοφόρησε σε έντυπη και ηλεκτρονική μορφή το βιβλίο των Διονύση Μπαλούρδου, Μαρίας Πετράκη και Νίκου Σαρρή με τίτλο «Τα ιδρύματα παιδικής προστασίας στην Ελλάδα: Προκλήσεις και προοπτικές.»

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

ΔΙΑΔΙΚΤΥΑΚΗ ΕΚΔΗΛΩΣΗ ΤΟΥ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΟΣ MILE ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΑΓΚΟΣΜΙΑ ΗΜΕΡΑ ΜΕΤΑΝΑΣΤΩΝ

Στο πλαίσιο του προγράμματος MILE – Migrant Integration through Locally Designed Experiences πραγματοποιήθηκε στις 22 Δεκεμβρίου 2022, Παγκόσμια Ημέρα Μεταναστών, ανοιχτή διαδικτυακή εκδήλωση που αφορούσε το τοπίο των ευρωπαϊκών και των τοπικών πολιτικών ένταξης και συμμετοχής των μεταναστών και των μεταναστριών. Η εκδήλωση στάθηκε ιδιαίτερα στα ζητήματα του συστήματος λήψης αποφάσεων στο ευρωπαϊκό επίπεδο και στις προκλήσεις που τίθενται στην τοπική κλίμακα των Δήμων.

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

ΙΔΡΥΜΑΤΑ ΠΑΙΔΙΚΗΣ ΠΡΟΣΤΑΣΙΑΣ

Ο ερευνητής του ΕΚΚΕ Ν. Σαρρής συμμετείχε με αυτή την αφορμή στην εκπομπή του πρώτου προγράμματος «Σε Δι@δραση» με την Αρετή Μπίτα την Παρασκευή 25 Νοεμβρίου, ώρα 10:00-11:00 για την παρουσίαση των αποτελεσμάτων της έρευνας για τα Ιδρύματα Παιδικής Προστασίας στην Ελλάδα.

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

TOWARDS THE FORMATION OF GENUINE EUROPEAN PARTIES? EXAMINING AND COMPARING THE CASE OF DIEM25 AND VOLT EUROPA

Δημοσιεύτηκε στο περιοδικό Partecipazionee Conflitto άρθρο του Γιώργου Κατσαμπέκη (Ερευνητή στο ΙΠΕ-ΕΚΚΕ) με τον Πάνο Παναγιώτου (διδάσκοντα στο Πανεπιστήμιο του Λάφμπορο) με τίτλο «Towards the Formation of Genuine European Parties? Examining and Comparing the Cases of DiEM25 and Volt Europa». Το άρθρο είναι ανοιχτής πρόσβασης και είναι διαθέσιμο στον παρακάτω σύνδεσμο

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

PATHWAYS TO INTEGRATION AND DIS-INTEGRATION

Ο ερευνητής του ΕΚΚΕ Άγγελος Τραμουντάνης συμμετείχε με το κεφάλαιο «Pathways to Integration and Dis-integration: An Assessment of the Greek Immigration Policy for the Inclusion of Immigrants, Applicants and Beneficiaries of International Protection», στον συλλογικό τόμο «Challenging Mobilities in and to the EU during Times of Crises: The Case of Greece» (επιμέλειαMaria Kousis, Aspasia Chatzidaki, Konstantinos Kafetsios).

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

ΕΝΣΩΜΑΤΩΣΗ ΠΡΟΣΦΥΓΩΝ ΣΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ: ΙΣΤΟΡΙΚΟ ΠΛΑΙΣΙΟ ΚΑΙ ΕΠΙΚΑΙΡΕΣ ΠΡΟΚΛΗΣΕΙΣ

Ο ερευνητής του ΕΚΚΕ Άγγελος Τραμουντάνης συμμετείχε στην ημερίδα με τίτλο «Human Rights Hub: Συμπερίληψη προσφύγων και μεταναστών στην Ελληνική κοινωνία». Διοργανώθηκε από την οργάνωση Νέοι Ευρωπαίοι Ελλάδας (JEF Greece) στις 10 Δεκεμβρίου 2022. Η παρουσίασή του με τίτλο «Ενσωμάτωση προσφύγων στην Ελλάδα: ιστορικό πλαίσιο και επίκαιρες προκλήσεις» επικεντρώθηκε στην ιστορική αποτίμηση της ενσωμάτωσης του προσφυγικού πληθυσμού στη χώρα, καθώς και στις παρούσες και μελλοντικές προκλήσεις του ζητήματος.

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

Η ΠΡΟΚΛΗΣΗ ΤΗΣ ΚΑΝΟΝΙΚΟΠΟΙΗΣΗΣ ΤΟΥ ΑΥΤΑΡΧΙΣΜΟΥ

Στις 21 Νοεμβρίου 2022, ο ερευνητής του ΙΠΕ/ΕΚΚΕ Γιώργος Κατσαμπέκης ήταν προσκεκλημένος ομιλητής στο Διεπιστημονικό Σεμινάριο της Σχολής Κοινωνικών Επιστημών (ΣΚΕ) του Πανεπιστημίου Κρήτης. Η ομιλία του είχε τίτλο «Η πρόκληση της κανονικοποίησης του αυταρχισμού». Η περίληψη της ομιλίας, όπως και πληροφορίες για το Σεμινάριο της ΣΚΕ, το οποίο για το ακαδημαϊκό έτος 2022-2023 εστιάζει στην θεματική «Η κρίση της δημοκρατίας» στον ακόλουθο σύνδεσμο:

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

ZOMBIE MONUMENTS

Στις 8 Δεκεμβρίου 2022, ο Ερευνητής του ΙΠΕ Γιώργος Κατσαμπέκης μίλησε στο μεταπτυχιακό σεμινάριο «Zombie Monuments» στην Σχολή Αρχιτεκτόνων Μηχανικών με θέμα «Η θεωρία του Λόγου και η έννοια του Μνημείου». Το σεμινάριο, με συντονιστή τον επίκουρο καθηγητή Θεόδωρο Ζαφειρόπουλο, προσφέρεται ως κατ’ επιλογήν μάθημα στο πλαίσιο του Διατμηματικού Προγράμματος Μεταπτυχιακών Σπουδών (ΔΠΜΣ) του ΕΜΠ "Έρευνα στην Αρχιτεκτονική: Σχεδιασμός − Χώρος – Πολιτισμός". Πληροφορίες στον ακόλουθο σύνδεσμο:

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΕΣ ΔΡΑΣΤΗΡΙΟΤΗΤΕΣ

Στις 7 Δεκεμβρίου 2022 ο Ερευνητής του ΙΠΕ Νίκος Σαρρής, συντονιστής της Επιτροπής Εκπαιδευτικών Δραστηριοτήτων του ΕΚΚΕ, συμμετείχε, κατόπιν προσκλήσεως, στην Ημέρα Σταδιοδρομίας των Αρσακείων-Τοσιτσείων Λυκείων Εκάλης. Η παρουσίαση του είχε τίτλο «Η επιστήμη της Κοινωνιολογίας και οι δυνατότητες επαγγελματικής απασχόλησης που παρέχει». Στις 19 Δεκεμβρίου 2022 μαθητές του Ομίλου Στατιστικής του 5ουΠρότυπου Γυμνασίου Χαλκίδας πραγματοποίησαν εκπαιδευτική επίσκεψη στα γραφεία του ΕΚΚΕ. Μετά από σύντομο χαιρετισμό του Προέδρου του ΕΚΚΕ καθηγητή Ν. Δεμερτζή έγινε παρουσίαση από τον Διευθυντή Ερευνών Απόστολο Λιναρδή με θέμα: «Η αξιοποίηση της Στατιστικής στις Κοινωνικές Επιστήμες».

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

 
ΕΚΚΕ
ΔΙΑΔΙΚΤΥΑΚΕΣ ΕΡΕΥΝΕΣ
ΔΕΔΟΜΕΝΑ ΚΑΙ ΑΠΟΘΕΤΗΡΙΑ
ΕΚΔΟΣΕΙΣ ΕΚΚΕ
ΕΠΙΘΕΩΡΗΣΗ ΚΟΙΝΩΝΙΚΩΝ ΕΡΕΥΝΩΝ


Αφαίρεση από τη λίστα