ΕΝΗΜΕΡΩΤΙΚΟ ΔΕΛΤΙΟ ΕΚΚΕ • Συμμετοχή ΕΚΚΕ στο Ευρωπαϊκό Πρόγραμμα_Open and digital resources for primary school principals
ΕΚΔΟΣΗ ONLINE
EKKE Δελτίο τύπου

Διεξαγωγή Κοινωνικής Ποιοτικής Έρευνας από Εθνικό Κέντρο Κοινωνικών Ερευνών

Το Εθνικό Κέντρο Κοινωνικών Ερευνών συμμετέχει στο Ευρωπαϊκό Πρόγραμμα «Open and digital resources for primary school principals to support inclusive education through online learning» (e-PRI4ALL), το οποίο εντάσσεται στο Erasmus+, στο Key Action 2 - COOPERATION PARTNERSHIPS στο πεδίο SCHOOLS (KA220-SCH). 

Πρόκειται για μία κοινωνική, ποιοτική έρευνα για την κατανόηση των αναγκών, την ανάπτυξη και την ενίσχυση των ψηφιακών δεξιοτήτων των διευθυντών και διευθυντριών της πρωτοβάθμιας εκπαίδευσης, τόσο σε εκπαιδευτικά όσο και σε διοικητικά θέματα. Με αφορμή τη ραγδαία ανάπτυξη της εξ αποστάσεως εκπαίδευσης των τελευταίων ετών, ιδίως λόγω της πανδημίας, αλλά και τη δημιουργία της εικονικής σχολικής κοινότητας, οι εκπαιδευτικές κοινότητες αντιμετώπισαν μια πρωτόγνωρη και αχαρτογράφητη κατάσταση που απαιτούσε, το λιγότερο, βασικές ψηφιακές δεξιότητες. Οι διευθυντές/ριες των σχολείων, στην κορυφή της διοικητικής οργάνωσης της σχολικής κοινότητας (δάσκαλοι/ες-μαθητές/ριες-γονείς), κλήθηκαν να συντονίσουν την όλη διαδικασία και να ανταποκριθούν τόσο στις ανάγκες των εκπαιδευτικών και των τεχνολογικών ζητημάτων όσο και του συνόλου της σχολικής κοινότητας. 

 Στόχος λοιπόν αυτού του ερευνητικού έργου είναι η κατανόηση των αναγκών των διευθυντών και διευθυντριών και, μέσω αυτών, της εκπαιδευτικής κοινότητας στη νέα ψηφιακή εποχή. Εξετάζεται η εξοικείωσή τους με πηγές ανοιχτής πρόσβασης, και προτείνονται μέθοδοι βελτίωσης των δεξιοτήτων τους τόσο στο διοικητικό έργο όσο και στη χρήση διαδικτυακών πηγών για την εκπαιδευτική διαδικασία. Προσδοκά να προωθήσει την ισότητα στην πρόσβαση και τη χρήση ψηφιακών διοικητικών εργαλείων και διαδικτυακών εκπαιδευτικών μεθόδων με ιδιαίτερη έμφαση στις ομάδες με μειωμένες δυνατότητες πρόσβασης. Τέλος, στοχεύει στην ανάδειξη και προώθηση του Ευρωπαϊκού πλαισίου για τις ψηφιακές δεξιότητες των εκπαιδευτών και των εκπαιδευτικών οργανισμών μέσω της αξιοποίησης ανοιχτών εκπαιδευτικών πόρων, ελεύθερου εκπαιδευτικού λογισμικού, όπως είναι για παράδειγμα το School Education Gateway ή το eTwinning. Συντονιστής εταίρος του Προγράμματος «e-PRI4ALL» είναι το Πανεπιστήμιο της Αλμερίας, ενώ στη διεξαγωγή και την ολοκλήρωση της έρευνας συμμετέχουν επιπλέον το Εθνικό Κέντρο Κοινωνικών Ερευνών, το Πανεπιστήμιο της Μόντενα και του Ρέτζιο Εμίλια και η εταιρεία Danmar Computers από την Πολωνία.



ΕΚΚΕ
ΔΙΑΔΙΚΤΥΑΚΕΣ ΕΡΕΥΝΕΣ
ΔΕΔΟΜΕΝΑ ΚΑΙ ΑΠΟΘΕΤΗΡΙΑ
ΕΚΔΟΣΕΙΣ ΕΚΚΕ
ΕΠΙΘΕΩΡΗΣΗ ΚΟΙΝΩΝΙΚΩΝ ΕΡΕΥΝΩΝ


Αφαίρεση από τη λίστα