ΕΝΗΜΕΡΩΤΙΚΟ ΔΕΛΤΙΟ ΕΚΚΕ • Newsletter Ιουλίου Σεπτεμβρίου 2022
ΕΚΔΟΣΗ ONLINE
EKKE newsletter

Κυκλοφόρησε το νέο newsletter του ΕΚΚΕ!

Διαβάστε το νέο newsletter του ΕΚΚΕ!



For, Against, Together: Antagonistic Political Emotions

Ο Πρόεδρος του ΕΚΚΕ καθηγητής Νίκος Δεμερτζής ήταν προσκεκλημένος ομιλητής σε συνέδριο με τίτλο «For, against, together: Antagonistic political emotions», που διοργανώθηκε από το Πανεπιστήμιο της Κοπεγχάγης στις 7-8 Σεπτεμβρίου 2022. Η εισήγησή του είχε τίτλο «The complex emitionality of grievance politics».

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

CLARIN:EL, το αξιόπιστο αποθετήριο δεδομένων

Η Εθνική Υποδομή Γλωσσικών Πόρων και Τεχνολογιών στην Ελλάδα CLARIN:EL αξιολογήθηκε με επιτυχία. Πιστοποιήθηκε ως CLARIN B-Centre της Ευρωπαϊκής Υποδομής CLARIN ERIC και Αξιόπιστο Αποθετήριο Δεδομένων (Trustworthy Data Repository) από το Συμβούλιο Προδιαγραφών και Πιστοποίησης του CoreTrustSeal (Σεπτέμβριος 2022). Αποτελεί ένα από τα συνολικά 24 επίσημα αναγνωρισμένα CLARIN B-Centres του CLARIN ERIC. Έπειτα από απαιτητική διαδικασία αξιολόγησης, βρίσκεται επίσης στη λίστα των 132 μέχρι στιγμής παγκοσμίως πιστοποιημένων Αποθετηρίων του CoreTrustSeal.

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

Athens International Workshop Migrant’s and refugee’s Education Opportunities and lessons learned

Διεθνής ημερίδα που διοργανώθηκε στο Χαροκόπειο Πανεπιστήμιο στις 29/9/2022 για τις ευκαιρίες εκπαίδευσης των μεταναστών και προσφύγων αφορούσε δράση του έργου www.maxipac.eu, που υλοποιεί το ΕΚΚΕ στο πλαίσιο του Erasmus+ και διοργανώνεται στην αγγλική γλώσσα.

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

Ετήσιο συνέδριο της International Political Psychology Society

Ο Πρόεδρος του ΕΚΚΕ καθηγητής Νίκος Δεμερτζής ήταν key note speaker στο ετήσιο συνέδριο της International Political Psychology Society (ISPP), που είχε θέμα Democracy as an Achievement: RecognizingTensions, Challenges, and Aspirations through Political Psychology. Ο τίτλος της ομιλίας του ήταν «Challenges, paradoxes, and the emotionality of democracy» και πραγματοποιήθηκε στις 15 Ιουλίου.

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

Ημερολόγιο του γλύπτη Κλέαρχου Λουκόπουλου

Κυκλοφόρησε από το ΜΙΕΤ με την εκδοτική φροντίδα της Κωστούλας Σκλαβενίτη και με εισαγωγή και υπομνηματισμό της διευθύντριας ερευνών του ΕΚΚΕ Ιωάννας Παπαθανασίου το ημερολόγιο του γλύπτη Κλέαρχου Λουκόπουλου από την κράτησή του στο στρατόπεδο της Ελ Ντάμπα, την περίοδο των Δεκεμβριανών.

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

Για το μέλλον της εργασίας

Σε συζήτηση που συνδιοργάνωσαν το InSocial και το Ίδρυμα FriedrichEberto διευθυντής ερευνών του ΕΚΚΕ Ηλίας Κικίλιαςστάθηκε στην αβεβαιότητα που επικρατεί σε όλο το φάσμα των εργαζομένων, τόσο ως προς το εισόδημα όσο και ως προς τις ώρες εργασίας και στην ανάγκη νέων ρυθμίσεων και νέων διαπραγματεύσεων αφού πλέον έχουν ανατραπεί οι παραδοσιακοί όροι του ποιος είναι ο εργαζόμενος και ποιος ο εργοδότης. Παρουσίασε ως μείζονα πρόκληση για την Σοσιαλδημοκρατία την ρύθμιση του περιβάλλοντος που διαμορφώνεται «υπέρ των αδυνάτων αλλά και με ενίσχυση της ασφάλειας των εργαζομένων» και αναφέρθηκε σε νέους όρους προστασίας «πλέον όχι της θέσης, όπως γινόταν παλαιότερα αλλά του εισοδήματος των εργαζομένων».

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

Δημογραφικές Ενδείξεις για Άνιση Μεταχείριση των Κοριτσιών στην Προπολεμική Ελλάδα

Εκδόθηκε συλλογικός τόμος με τίτλο Χωροταξικός Σχεδιασμός, Πολιτιστική Κληρονομιά & Τοπική Ανάπτυξη στην μνήμη του Καθηγητή Γ.Φώτη. Στον εν λόγω τόμο συμμετέχει ο ερευνητής του ΕΚΚΕ Παύλος Α. Μπαλτάς σε συνεργασία με τον Β. Γαβαλά, με το Κεφάλαιο 12: Δημογραφικές Ενδείξεις για Άνιση Μεταχείριση των Κοριτσιών στην Προπολεμική Ελλάδα. Ο συλλογικός τόμος έχει αναρτηθεί και ηλεκτρονικά στον ακόλουθο ισότοπο του Τμήματος Γεωγραφίας του Πανεπιστημίου Αιγαίου:

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

Επιστημονική συνάντηση «Οι τιμές της ενέργειας και η ενεργειακή φτώχεια στην Νότια Ευρώπη»

Στις 15-16 Σεπτεμβρίου 2022 πραγματοποιήθηκε στη Μαδρίτη επιστημονική συνάντηση με θέμα «Energy prices and energy poverty in Southern Europe: realities and perspectives» με πρωτοβουλία των FEANTSA, ECODES και Caritas Espanola. Τα θέματα της ενεργειακής φτώχειας στην Ελλάδα ανέπτυξε η Φερενίκη Βαταβάλη, ΕΛΕ Β΄ βαθμίδας στο ΕΚΚΕ, και η Ευαγγελία Χατζηκωνσταντίνου.

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

Οι πρόσφυγες ως μοχλός ανάπτυξης

Ο Παύλος Μπαλτάς έλαβε μέρος μέσω Zoom στο υβριδικό συνέδριο που διοργάνωσε το Πανεπιστήμιο Μακεδονίας και είχε τίτλο ΠΡΟΣΦΥΓΕΣ ΩΣ ΜΟΧΛΟΣ ΑΝΑΠΤΥΞΗΣ Μαθήματα από το 1922 και προοπτικές. Το συνέδριο πραγματοποιήθηκε στην Θεσσαλονίκη 23-24/9/2022. Η εισήγησή του είχε τίτλο «Δημογραφικές και κοινωνικοοικονομικές συνέπειες του προσφυγικού ρεύματος του 1922 προς τα νησιά του Ανατολικού Αιγαίου». Η σχετική εργασία έγινε σε συνεργασία με τον καθηγητή Κ.Ρόντο, τον αναπληρωτή καθηγητή Π. Γιαβρίμη και τον υποψήφιο διδάκτορα. Ν. Πανάγο (όλοι από το Πανεπιστήμιο Αιγαίου) και θα περιληφθεί στον υπό έκδοση συλλογικό τόμο του συνεδρίου.

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

Οι πολιτικές εξελίξεις στην Ελλάδα

Ο ερευνητής του ΕΚΚΕ Γιώργος Κατσαμπέκης μίλησε στη γαλλική εφημερίδα Libération με αφορμή τις πολιτικές εξελίξεις στην Ελλάδα. Μέρος της συζήτησής του με τον δημοσιογράφο FabienPerrier δημοσιεύτηκε στο φύλλο της 12ης Σεπτεμβρίου 2022.

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

OPUS, Young Scholars Initiative on Populism

Στις 27 Σεπτεμβρίου 2022 ο ερευνητής του ΕΚΚΕ Γιώργος Κατσαμπέκης ήταν καλεσμένος ομιλητής της ομάδας νέων ερευνητών/τριών OPUS, Young Scholars Initiative on Populism, στο πλαίσιο σειράς συζητήσεων που διοργανώνουν με διακεκριμένους μελετητές του λαϊκιστικού φαινομένου.

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

 
ΕΚΚΕ
ΔΙΑΔΙΚΤΥΑΚΕΣ ΕΡΕΥΝΕΣ
ΔΕΔΟΜΕΝΑ ΚΑΙ ΑΠΟΘΕΤΗΡΙΑ
ΕΚΔΟΣΕΙΣ ΕΚΚΕ
ΕΠΙΘΕΩΡΗΣΗ ΚΟΙΝΩΝΙΚΩΝ ΕΡΕΥΝΩΝ


Αφαίρεση από τη λίστα