ΕΝΗΜΕΡΩΤΙΚΟ ΔΕΛΤΙΟ ΕΚΚΕ • newsletter Απριλίου-Ιουνίου 2022
ΕΚΔΟΣΗ ONLINE
EKKE newsletter

Κυκλοφόρησε το νέο newsletter του ΕΚΚΕ!

Διαβάστε το νέο newsletter του ΕΚΚΕ!



ΕuSocSurvey- Έρευνα πεδίου για τη συλλογή δεδομένων στην Ελλάδα στο πλαίσιο του 10ου κύματος της Ευρωπαϊκής Κοινωνικής Έρευνας

Τη Δευτέρα, 11.7.2022, πραγματοποιήθηκε στο Μουσείο της Ακρόπολης ημερίδα στο πλαίσιο του έργου «ΕuSocSurvey- Έρευνα πεδίου για τη συλλογή δεδομένων στην Ελλάδα στο πλαίσιο του 10ουκύματος της Ευρωπαϊκής Κοινωνικής Έρευνας» (Grantno.1414), το οποίο χρηματοδοτείται ως Εμβληματική Δράση από το ΕΛΙΔΕΚ, με φορέα υποδοχής το ΕΚΚΕ.Πλοηγηθείτε στον ιστότοπο του ESS και διαβάστε τις λεπτομέρειες.

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

Πολιτικό Πορτραίτο ΙΙ

Κυκλοφόρησε από το ΕΚΚΕ το δεύτερο «Πολιτικό Πορτραίτο». Στο διάστημα που μεσολάβησε από την έκδοση του πρώτου τόμου, η χώρα διέσχισε την τελευταία φάση μίας κρίσης και εισήλθε σε μία νέα. Η πρώτη οικονομική και κοινωνική, η δεύτερη υγειονομική στη βάση της με σημαντικότατες, ωστόσο, οικονομικές και κοινωνικές επιπτώσεις.

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

Συνέδριο της «Κοινότητας Δεδομένων» IASSIST

Πραγματοποιήθηκε από 7 ως 10 Ιουνίου στο Gothenburg της Σουηδίας ένα από τα μεγαλύτερα συνέδρια της κοινότητας των δεδομένων IASSIST ((International Association for Social Science Information Service and Technology) με τίτλο «Data by Design: Building a Sustainable Data Culture» σε υβριδική μορφή. H διευθύντρια ερευνών Δήμητρα Κονδύλη συμμετείχε εκ μέρους του ΕΚΚΕ και της υποδομής SoDaNet.

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

Κλιματική Αλλαγή και Ατμοσφαιρική Ρύπανση

Ο Πρόεδρος του ΕΚΚΕ καθηγητής Νίκος Δεμερτζής πήρε μέρος στο 5ο forum του Δικτύου CLIMPACT, στο οποίο συμμετέχει το ΕΚΚΕ, με θέμα «Κλιματική Αλλαγή και Ατμοσφαιρική Ρύπανση» (Κύθηρα, 3 Ιουνίου 2022). Η εκδήλωση προβάλλεται στο κανάλι youtube και συγκεκριμένα στη διεύθυνση https://www.youtube.com/channel/UCoJhWyGmrTii_l8LlwhbO9A

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

Fake news, Conspiracy Theories and Antivax Movements: the case of Greece

Με εισήγηση στην εκδήλωση με θέμα «Fake news, Conspiracy Theories and Antivax Movements: the case of Greece», που διοργανώθηκε στις 28 Ιουνίου από το ΕΛΙΑΜΕΠ, πήρε μέρος ο Πρόεδρος του ΕΚΚΕ καθηγητής Νίκος Δεμερτζής.

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

Ολοκλήρωση του έργου για την προοπτική μακροχρόνιας παραμονής προσφύγων και μεταναστών στην Ελλάδα

Το έργο με πλήρη τίτλο «Η προοπτική μιας μακροχρόνιας παραμονής των προσφύγων και των μεταναστών στην Ελλάδα: ανάδειξη των δημογραφικών και κοινωνικο-οικονομικών συνεπειών και η σημασία τους για την αποδοχή της προοπτικής αυτής από την ελληνική κοινωνία» εκτελέστηκε από την επιστημονική ομάδα του Εργαστηρίου Κοινωνικής Πληροφορικής, Στατιστικής και Ερευνητικών Υποδομών του Τμήματος Κοινωνιολογίας του Πανεπιστημίου Αιγαίου σε συνεργασία με το Οικονομικό Πανεπιστήμιο Αθηνών, Το Εθνικό Κέντρο Κοινωνικών Ερευνών και το Γερμανικό Πανεπιστήμιο της Ιορδανίας.

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

Λειτουργία του ιστότοπου check4facts

Aπό τις 23 Ιουνίου λειτουργεί κανονικά ο ιστότοπος του έργου check4facts. Υλοποιείται από το ΕΚΚΕ (συντονιστής εταίρος), το ΕΚ ΑΘΗΝΑ και το Eργαστήριο Κοινωνικής Έρευνας στα ΜΜΕ του Τμήματος ΕΜΜΕ του ΕΚΠΑ. Το έργο χρηματοδοτείται από το ΕΛΙΔΕΚ βρίσκεται στην τελευταία φάση της ολοκλήρωσής του και μάλιστα έχει εξασφαλιστεί η βιωσιμότητά του. Πρόκειται για μια συνεργατική προσπάθεια ελέγχου της αξιοπιστίας δηλώσεων πολιτικών προσώπων για το προσφυγικό/μεταναστευτικό ζήτημα, αφενός, και την παραβατικότητα/εγκληματικότητα αφετέρου.

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

Νέος συλλογικός τόμος για τα δεδομένα στις κοινωνικές επιστήμες

Κυκλοφόρησε ο νέος συλλογικός τόμος με τίτλο «Ανάπτυξη Υποδομών για την Παραγωγή και τη Διαχείριση Δεδομένων στις Κοινωνικές Επιστήμες» σε επιμέλεια Γ. Κάλλα, Δ. Κονδύλη, Α. Λιναρδή, Ν. Ναγόπουλου, Γ. Τσιώλη. Είναιέκδοση της ελληνικής ερευνητικής υποδομής για τις κοινωνικές επιστήμες (SoDaNet), χρηματοδοτούμενος στο πλαίσιο της Πράξης SoDaNetinAction. Ο τόμος πραγματεύεται θεωρητικά και εφαρμογής ζητήματα της αναβαθμισμένης υποδομής. Είναι διαθέσιμος σε ηλεκτρονική και έντυπη μορφή.

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

Σεμινάριο ΕΚΚΕ: «Κάνετε μόνοι την έρευνά σας» - Χειμερινός κύκλος 2022

Ξεκίνησαν οι προεγγραφές για τον χειμερινό κύκλο του σεμιναρίου του ΕΚΚΕ «Κάνετε μόνοι την έρευνά σας με τη χρήση ποσοτικών μεθοδολογιών και εργαλείων». Oι συμμετέχοντες αναμένεται να μπορούν να διαμορφώνουν ένα ολοκληρωμένο σχέδιο έρευνας, να διεξάγουν μόνοι τους την έρευνα με τη χρήση ηλεκτρονικού ερωτηματολογίου στο Limesurvey, να επεξεργάζονται τα δεδομένα στο SPSS και να καταλήγουν σε δόκιμα συμπεράσματα ως προς τα ερευνητικά ερωτήματα που έχουν θέσει. Τα μαθήματα θα διεξάγονται με διά ζώσης παρουσία για οκτώ Σάββατα - από 15/10 έως 03/12 - και ώρες 10 π.μ. με 2 μ.μ στo ΕΚΚΕ.

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

Συνέδριο με θέμα «GENDER PERSPECTIVES OF THE PANDEMIC: WOMEN IN RESEARCH AND GOVERNANCE»

Πραγματοποιήθηκε στις 16 Ιουνίου 2022 online συνέδριο με θέμα «GENDER PERSPECTIVES OF THE PANDEMIC: WOMEN IN RESEARCH AND GOVERNANCE» ως συνδιοργάνωση ανάμεσα στην Ελλάδα, την Ισλανδία και τη Νορβηγία. Από πλευράς ΕΚΚΕ συμμετείχε η κύρια ερευνήτρια Μανίνα Κακεπάκη.

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

Humanitarian assistance and social protection responses to the forcibly displaced in Greece

Δημοσιεύτηκε η Εθνική Έκθεση για την Ελλάδα του διεθνούς ερευνητικού προγράμματος Social Protection Responses to Forced Displacement. Η έκθεση εστιάζει στις επιπτώσεις που έχει η υλοποίηση του συστήματος ανθρωπιστικής προστασίας σε πρόσφυγες και αιτούντες άσυλο στην χώρα. Το εν λόγω ερευνητικό πρόγραμμα χρηματοδοτήθηκε από την Παγκόσμια Τράπεζα, και υλοποιήθηκε σε Ελλάδα, Καμερούν και Κολομβία. Η έκθεση είναι διαθέσιμη στον παρακάτω σύνδεσμο:

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

Ημερίδα για την κοινωνική προστασία και την κοινωνική ένταξη των εκτοπισμένων πληθυσμών στην Ελλάδα σήμερα

Τα κύρια ευρήματα του διεθνούς ερευνητικού προγράμματος με τίτλο Social Protection Responses to Forced Displacement, καθώς και βασικές διαστάσεις του προσφυγικού ζητήματος, παρουσιάστηκαν σε ημερίδα στις 14 Απριλίου 2022. Τα ευρήματα προέκυψαν από εμπειρική έρευνα που υλοποιήθηκε στις αρχές του 2021 σε Αττική και Ιωάννινα. Η ποσοτική έρευνα πραγματοποιήθηκε σε δείγμα 1496 προσφύγων, αιτούντων άσυλο και γηγενών, ενώ παράλληλα εκπονήθηκε και ποιοτική έρευνα σε δείγμα 96 προσφύγων, αιτούντων άσυλο και κύριων πληροφορητών. Μπορείτε να δείτε το πρόγραμμα της ημερίδας εδώ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

Γυναίκες και Απασχόληση Οικοδομώντας μία βιώσιμη και συμπεριληπτική κοινωνία

Με θέμα «Γυναίκες και απασχόληση, οικοδομώντας μια βιώσιμη και συμπεριληπτική κοινωνία» πραγματοποιήθηκε στις 25 Μαΐου εκδήλωση του RiseClub. Από το ΕΚΚΕ συμμετείχαν οι Διονύσης Μπαλούρδος, Ομότιμος Διευθυντής Ερευνών Εθνικό Κέντρο Κοινωνικών Ερευνών και η Ιωάννα Τσίγκανου, διευθύντρια Ερευνών, ΙΠΕ/ΕΚΚΕ. Μπορείτε να δείτε το πλήρες πρόγραμμα εδώ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

At the Gates: Borders, National Identity, and Social Media During the «Evros Incident»

Δημοσιεύτηκε στο περιοδικό Journal of Borderlands Studies άρθροτης Χαράς Στρατουδάκη, Διευθύντριας Ερευνών στο ΙΠΕ-ΕΚΚΕ, με τίτλο At the Gates: Borders, National Identity, and Social Media During the “Evros Incident”. Το άρθρο χρησιμοποιεί τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης για να κατανοήσει την ελληνική εθνική ταυτότητα όπως εκφράστηκε στη διάρκεια της ελληνοτουρκικής κρίσης στα τέλη Φεβρουαρίου του 2020, στη συνοριακή γραμμή του Έβρου. Ανακαλύπτει τέσσερεις κύριες «αφηγήσεις»: την εκλαϊκευτική γεωπολιτική ανάλυση, το λόγο περί συνόρων, την παρουσίαση των προσφύγων ως «εισβολέων», και τη σκιαγράφηση του «εσωτερικού εχθρού». Το άρθρο δείχνει εμπειρικά πως η ελληνική εθνική ταυτότητα είναι όντως διαιρεμένη, σε κατευθύνσεις όμως διαφορετικές από εκείνες που προβλέπει η θεωρία. Μπορείτε να το διαβάσετε εδώ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

Greek national identity on twitter: re-negotiating markers and boundaries

Δημοσιεύτηκε στο περιοδικό National Ιdentities άρθρο της Χαράς Στρατουδάκη, Διευθύντριας Ερευνών στο ΙΠΕ-ΕΚΚΕ, με τίτλο Greek national identity on twitter: re-negotiating markers and boundaries. Το άρθρο αναζητά εκφάνσεις της ελληνικής εθνικής ταυτότητας στον λόγο των πολιτών όπως εκφράστηκε στο Twitter κατά το διήμερο της συζήτησης και ψήφισης της Συμφωνίας των Πρεσπών στο Ελληνικό Κοινοβούλιο, τον Ιανουάριο του 2019. Δείχνει πως η αλλαγή της προοπτικής του ερευνητή, όταν κοιτάζει την ταυτότητα «από κάτω προς τα πάνω» από την πλευρά των «απλών πολιτών», μπορεί να διακρίνει πτυχές της πραγματικότητας αρκετά διαφορετικές από τις αναμενόμενες. Ένα από τα κύρια ευρήματα της ανάλυσης είναι πως παρά τις αναφορές στο ηρωικό παρελθόν, η έμφαση δίνεται στα καυτά ζητήματα του παρόντος. Επίσης, διαπιστώνεται πως διατηρείται ένας βαθύς διχασμός που διαμορφώθηκε στα χρόνια της κρίσης. Ο εμφύλιος είναι ωσεί παρών. Διαβάστε το άρθρο εδώ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

Συμμετοχή του ΕΚΚΕ στην ιδρυτική συνάντηση των μελών του νεοσύστατου Κέντρου «Έρευνας Κοινωνικών και Ανθρωπιστικών Κρίσεων» (KEKAK)

Την Τετάρτη, 8 Ιουνίου 2022 πραγματοποιήθηκε η ιδρυτική συνάντηση των συνεργατών και συνεργατιδών του νεοσύστατου Κέντρου ‘Έρευνας Κοινωνικών και Ανθρωπιστικών Κρίσεων (KEKAK), παρουσία της πλειοψηφίας των μελών που το απαρτίζουν. Στη συνάντηση συμμετείχε ο Γιώργος Μπιθυμήτρης, Εντεταλμένος Ερευνητής Γ’ του ΙΚΕ – ΕΚΚΕ και ιδρυτικό μέλος του ΚΕΚΑΚ.

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

Κατανάλωση και καταναλωτισμός σε συνθήκες κρίσης: ρεπερτόρια καταναλωτικής δράσης και λόγου

Στο βιβλίο με τίτλο «Κατανάλωση και καταναλωτισμός σε συνθήκες κρίσης: ρεπερτόρια καταναλωτικής δράσης και λόγου»που κυκλοφόρησε από τις εκδόσεις Παπαζήση και το ΕΚΚΕ ο συγγραφέας Δημήτρης Λάλλας επιχειρεί να ανασυνθέσει και να ερμηνεύσει κριτικά κάποια βασικά «ρεπερτόρια καταναλωτικής δράσης και λόγου» των μεσοστρωματικών υποκειμένων της έρευνας.

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

Κατανάλωση, καταναλωτές, καταναλωτισμός: πολιτικές αναπαράστασης και πρακτικές διακυβέρνησης σε καιρό κρίσης

Σε επιστημονική επιμέλεια Δημήτρη Λάλλα κυκλοφόρησε συλλογικός τόμος με συμμετοχή των Roberta Sassatelli, Βασίλη Βαμβακά, Νίκου Δεμερτζή, Γιώργου Δρόσου, Ιάσωνα Ζαρίκου, Κωνσταντίνου Θεοδωρίδη, Δημήτρη Λάλλα, Γιάννη Μυλωνά, Αλέξανδρου Σακελλαρίου, Μάνιας (Μαρίας) Σωτηροπούλου και τίτλο «Κατανάλωση, καταναλωτές, καταναλωτισμός: πολιτικές αναπαράστασης και πρακτικές διακυβέρνησης σε καιρό κρίσης».

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

Μνημόνιο συνεργασίας

Στις 24 Ιουνίου 2022υπογράφηκε Μνημόνιο Συνεργασίας μεταξύ του Εργαστηρίου Οργάνωσης, Διοίκησης Υπηρεσιών & Ποιότητας Ζωής (iSportManagementLAB) του Τμήματος Οργάνωσης & Διαχείρισης Αθλητισμού, Πανεπιστήμιο Πελοποννήσου,και του Εθνικού Κέντρου Κοινωνικών Ερευνών (ΕΚΚΕ). Η συμφωνία υπογράφηκε ανάμεσα στους νόμιμους εκπροσώπους των δύο φορέων: για λογαριασμό του Εργαστηρίου Οργάνωσης, Διοίκησης Υπηρεσιών & Ποιότητας Ζωής από τον Διευθυντή του Εργαστηρίου, Καθηγητή κ. Παναγιώτη (Τάκη) Αλεξόπουλο, και για λογαριασμό του Εθνικού Κέντρου Κοινωνικών Ερευνών, από τον Πρόεδρο του Διοικητικού Συμβουλίου & Διευθυντή, Καθηγητή κ. Νίκο Δεμερτζή.

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

 
ΕΚΚΕ
ΔΙΑΔΙΚΤΥΑΚΕΣ ΕΡΕΥΝΕΣ
ΔΕΔΟΜΕΝΑ ΚΑΙ ΑΠΟΘΕΤΗΡΙΑ
ΕΚΔΟΣΕΙΣ ΕΚΚΕ
ΕΠΙΘΕΩΡΗΣΗ ΚΟΙΝΩΝΙΚΩΝ ΕΡΕΥΝΩΝ


Αφαίρεση από τη λίστα