ΕΝΗΜΕΡΩΤΙΚΟ ΔΕΛΤΙΟ ΕΚΚΕ • EKKE NEWSLETTER 5/2025
ΕΚΔΟΣΗ ONLINE
EKKE newsletter

EKKE NEWSLETTER 5/2025



Έναρξη του διεπιστημονικού προγράμματος «Εύλογον» και συμμετοχή στην 4η συνάντηση TMM-CH (International Conference on Transdisciplinary Multispectral Modelling and Cooperation for the Preservation of Cultural Heritage Addressing World Challenges)

Πραγματοποιήθηκε στις 3 Απριλίου στο Τεχνικό Επιμελητήριο της Αθήνας η εναρκτήρια συνάντηση του έργου «Πρότυπη Διεπιστημονική Ανάπτυξη και Μεταφορά Τεχνογνωσίας και Συνεργασίας στην Αποκατάσταση Εμβληματικών Μνημείων και Ανάδειξη Αξίων του Χριστιανισμού σε Διάλογο με την Κοινωνία (Το Εύλογον)». Στο έργο συμμετέχουν το Εθνικό Μετσόβιο Πολυτεχνείο (ΕΜΠ), το Πανεπιστήμιο Πελοποννήσου (ΠΠ), το Πανεπιστήμιο Ιωαννίνων (ΠΙ), το Εθνικό Κέντρο Κοινωνικών Ερευνών (ΕΚΚΕ), το Τεχνικό Επιμελητήριο Ελλάδος (ΤΕΕ) και η Ορθόδοξη Ακαδημία Κρήτης (ΟΑΚ). Το ΕΚΚΕ εκπροσωπήθηκε από την διευθύντρια και πρόεδρο του ΔΣ καθηγήτρια Βασιλική Γεωργιάδου καθώς και από μέλη της ομάδας του έργου. Η Βασιλική Γεωργιάδου συμμετείχε με ομιλία και στην 4η συνάντηση του διεθνούς συνεδρίου TMM-CH, που πραγματοποιήθηκε στο Ίδρυμα Ευγενίδου 7-9 Απριλίου.

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

Νέα δημοσίευση σε διεθνές περιοδικό από το πρόγραμμα RaRE www.rareproject.info (χρηματοδότηση ΕΛΙΔΕΚ)

Νέα δημοσίευση ανοιχτής πρόσβασης στο περιοδικό GENUS Springer Nature, με θέμα τις απόψεις των εκπαιδευτικών για την πρόσβαση στην εκπαίδευση και τις σχολικές εμπειρίες του μαθητικού πληθυσμού με προσφυγικό υπόβαθρο στην Ελλάδα πραγματοποιήθηκε με συμμετοχή των ερευνητριών του ΕΚΚΕ Θ. Σταθοπούλου και Ν. Σπυροπούλου. Η δημοσίευση εντάσσεται στο ειδικό τεύχος του GENUS με τίτλο «Refugees, asylum seekers, undocumented migrants. Characteristics, trends, determinants, consequences», σε συνεπιμέλεια των Elena Ambrosettiκαι Manuela Stranges.Η δημοσίευση παρατίθεται ως εξής: Stathopoulou, T., Adamopoulou, E., Zirganou-Kazolea, L., Spyropoulou, N., Hatzinikolaou, K., &Cavounidis, J. (2025). Doomed to fail? A qualitative exploration of teachers’ perspectives on refugee students’ access to education and educational experiences in Greece. Genus, 81(4).

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

Το ΕΚΚΕ στο 10ο Οικονομικό Φόρουμ Δελφών

Στο πλαίσιο του 10ου Οικονομικού Φόρουμ Δελφών, η διευθύντρια και πρόεδρος του ΔΣ του ΕΚΚΕ καθηγήτρια Βασιλική Γεωργιάδου συμμετείχε σε πάνελ της «Διανέοσις»με θέμα την παρουσίαση των προκαταρκτικών αποτελεσμάτων του 8ουγύρου της παγκόσμιας Έρευνας Αξιών. Το ΕΚΚΕ συμμετέχει ως εταίρος στην έρευνα αυτή με ερευνητικά συνυπεύθυνη του έργου την Βασιλική Γεωργιάδου, ενώ ερευνητικά υπεύθυνος είναι ο ομότιμος καθηγητής Σωκράτης Κονιόρδος. Στο πάνελ μετείχαν, επίσης, οι Γιώργος Μαύρος (Γενικός Διευθυντής MRB-Hellas), Μαρία Δαμανάκη (πρώην Επίτροπος ΕΕ και νυν σύμβουλος για την κλιματική αλλαγή) και Κώστας Κωστής (καθηγητής ΕΚΠΑ & Διευθυντής Μορφωτικού Ιδρύματος Εθνικής Τράπεζας). Συντόνισε ο Ηλίας Νικολαΐδης, διευθυντής περιεχομένου, Διανέοσις

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

Online Workshop SkillsPULSE: Are skill shortages and gaps holding Europe back? New insights and measurement approaches

Στις 16 Απριλίου, στο online workshop του έργου SkillsPULSE, με τίτλο «Are skill shortages and gaps holding Europe back? New insights and measurement approaches», παρουσιάστηκαν τα πρώτα αποτελέσματα του έργου σε σχέση με τεχνικές και μεθόδους μέτρησης κενών και ελλειμμάτων δεξιοτήτων, καθώς και ορισμένα ευρήματα σε εθνικό και πανευρωπαϊκό επίπεδο. Το workshop διοργανώθηκε από το Fondazione Giacomo Brodolini και τον συντονισμό ανέλαβε η συντονίστρια του έργου LigaBaltina. Το ΕΚΚΕ εκπροσωπήθηκε από τον ερευνητή Γιώργο Μπιθυμήτρη και την ερευνήτρια Δήμητρα Κονδύλη, υπεύθυνο και συνυπεύθυνη του έργου, αντίστοιχα. Οι Μπιθυμήτρης και Κονδύλη παρουσίασαν το θεσμικό τοπίο σε σχέση με την έρευνα για κενά και ελλείμματα σε δεξιότητες στην Ελλάδα, καθώς και ορισμένα εμπειρικά δεδομένα από μελέτες του Μηχανισμού Διάγνωσης Αναγκών της Αγοράς Εργασίας (https://mdaae.gr/) και από δευτερογενείς επεξεργασίες δεδομένων έρευνας σε επαγγέλματα και δεξιότητες του Ινστιτούτου Εργασίας της ΓΣΕΕ.

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

Εκδήλωση διάχυσης του έργου QUANTUM πραγματοποιήθηκε στη Ρώμη, 9-10 Απριλίου

Η ερευνήτρια του ΙΚΕ/ΕΚΚΕ Δήμητρα Κονδύλη εκπροσώπησε την ευρωπαϊκή υποδομή CESSDAERIC και το ΕΚΚΕ στην εκδήλωση διάχυσης του έργου QUANTUM, που πραγματοποιήθηκε στη Ρώμη 9-10 Απριλίου με στόχο τη συζήτηση για τη συγκρότηση δεδομένων υγείας υψηλής ποιότητας με τη συμμετοχή 40 επιστημόνων και ερευνητών/τριών ανά την Ευρώπη.

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

Δεύτερη θητεία στο Επιστημονικό Συμβούλιο της Γαλλικής Υποδομής Progedo/CNRS

Ανανεώθηκε σε δεύτερη θητεία (2025-2028) η συμμετοχή της ερευνήτριας ΙΚΕ/ΕΚΚΕ Δήμητρας Κονδύλη στο επιστημονικό συμβούλιο της γαλλικής υποδομής Progedo/CNRS: the French national infrastructure for data and methods in quantitative social sciences, μέλος της αντίστοιχης ευρωπαϊκής υποδομής CESSDA ERIC. Η γαλλική υποδομή Progedo/CNRS υλοποιεί όλες τις μεγάλες συγκριτικές έρευνες για τη Γαλλία και συμμετέχει στις αντίστοιχες ευρωπαϊκές υποδομές ESFRI των κοινωνικών επιστημών της Ευρώπης (SHARE-, European Social Survey-ESS, EuropeanValues Survey-EVS, Generation and Gender Program -GGP, International Social Survey Programme (ISSP).

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

Ομαδικά εστιασμένες συζητήσεις με τη συμμετοχή παιδιών ηλικίας 10 έως 12 ετών και προπονητών/τριών φυσικής αγωγής στο πλαίσιο του έργου DIALECT4 «Οικοδόμηση κοινοτήτων ανοχής μέσω της εκπαίδευσης της φυσικής αγωγής – ποδοσφαίρου σε παιδιά πρωτοβάθμιας εκπ

Στις 14 και 15 Απριλίου 2025 πραγματοποιήθηκε από τα μέλη της ομάδας έργου του ΕΚΚΕ Κ. Βεζυργιάννη, Ν. Σπυροπούλου και Μ. Τσεβρένη η διεξαγωγή των δύο ομαδικά εστιασμένων συζητήσεων στο πλαίσιο του ευρωπαϊκού έργου DIALECT4 «Οικοδόμηση κοινοτήτων ανοχής μέσω της εκπαίδευσης της φυσικής αγωγής – ποδοσφαίρου σε παιδιά πρωτοβάθμιας εκπαίδευσης (10-12 ετών)», με τη συμμετοχή παιδιών ηλικίας 10-12 ετών και προπονητών/τριών φυσικής αγωγής από τους φορείς ΕΘΝΟΑ, Α.Ο. Κολωνού, Οργάνωση ΓΗ και Φωστήρας Καισαριανής, αντίστοιχα .Στόχος του έργου είναι η προσαρμογή και μεταφορά της αρχικής μεθοδολογίας DIALECT football for inclusion, η οποία απευθυνόταν σε έφηβους σε μειονεκτούσες κοινότητες, σε παιδιά πρωτοβάθμιας εκπαίδευσης (ηλικίας 10-12 ετών) για την ενίσχυση της ανθεκτικότητάς τους απέναντι σε αποκλεισμούς, τόσο εντός όσο και εκτός διαδικτύου και τη δημιουργία ενταξιακών κοινοτήτων μέσω του ποδοσφαίρου.

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

Επίσκεψη στο Πανεπιστήμιο Batman της Τουρκίας

Από τις 18 έως τις 21 Μαρτίου 2025, η Φερενίκη Βαταβάλη, ειδική λειτουργική επιστήμονας του ΙΚΕ/ΕΚΚΕ, επισκέφτηκε το Πανεπιστήμιο Batmanτης Τουρκίας. Στο πλαίσιο της επίσκεψής της συμμετείχε σε συνέδριο του Γραφείου Ενέργειας του Πανεπιστημίου, πραγματοποιώντας κεντρική ομιλία με θέμα «Κατοικία και Ενέργεια». Επίσης, πραγματοποίησε σειρά διαλέξεων πάνω σε σύγχρονα θέματα αστικοποίησης και κατοικίας στην Ελλάδα με τη συμμετοχή προπτυχιακών και μεταπτυχιακών φοιτητών του Τμήματος Κινηματογράφου και Τηλεόρασης.

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

ΕΚΚΕ
ΔΙΑΔΙΚΤΥΑΚΕΣ ΕΡΕΥΝΕΣ
ΔΕΔΟΜΕΝΑ ΚΑΙ ΑΠΟΘΕΤΗΡΙΑ
ΕΚΔΟΣΕΙΣ ΕΚΚΕ
ΕΠΙΘΕΩΡΗΣΗ ΚΟΙΝΩΝΙΚΩΝ ΕΡΕΥΝΩΝ


Αφαίρεση από τη λίστα