ΕΝΗΜΕΡΩΤΙΚΟ ΔΕΛΤΙΟ ΕΚΚΕ • Ιανουάριος-Μάρτιος 2022
ΕΚΔΟΣΗ ONLINE
EKKE newsletter

Κυκλοφόρησε το νέο newsletter του ΕΚΚΕ!

Λαμβάνετε αυτό το τεύχος επειδή έχετε γραφτεί στη λίστα των παραληπτών του newsletter του Εθνικού Κέντρου Κοινωνικών Ερευνών (ΕΚΚΕ)



Θεωρίες συνωμοσίας και επιστημονική αλήθεια

Δώδεκα επιστήμονες από το Εθνικό Αστεροσκοπείο Αθηνών, το Εθνικό Κέντρο Κοινωνικών Ερευνών και το Ελληνικό Ινστιτούτο Παστέρ παρουσίασαν την επιστημονική αλήθεια σχετικά με δώδεκα συνήθεις θεωρίες συνωμοσίας, σε μια διαδικτυακή εκδήλωση, η οποία πραγματοποιήθηκε στις 2.2.2022 για το ευρύτερο κοινό. Εκ μέρους του ΕΚΚΕ συμμετείχε με εισήγησή του ο Πρόεδρός του καθηγητής Νίκος Δεμερτζής. Δείτε όλη την εκδήλωση εδώ:

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

Προφίλ υποψηφίων Ελληνικού Κοινοβουλίου και διαδικασίες επιλογής

Η Μ. Κακεπάκη, ερευνήτρια ΙΠΕ/ΕΚΚΕ, δημοσίευσε στο περιοδικό «Frontiers in Political Science», θεματική ενότητα Beyond the Secret Garden of Politics: Internal Party Dynamics of Candidate Selection άρθρο για τις διαδικασίες επιλογής υποψηφίων και κατάρτισης των ψηφοδελτίων στην Ελλάδα πριν τις εθνικές εκλογές του 2019. Αποτυπώνεται και το κοινωνικό και δημογραφικό προφίλ όσων εκλέχθηκαν στο Ελληνικό Κοινοβούλιο.

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

A Generational Divide? Age-related Aspects of Political Transformation in Post-crisis Southern Europe

Ο Εμμανουήλ Τσατσάνης, ερευνητής ΙΠΕ-ΕΚΚΕ, επιμελήθηκε (με τους Marco Lisi, André Freire) θεματικό τεύχος του «South European Society and Politics» με τίτλο «A Generational Divide? Age-related Aspects of Political Transformation in Post-crisis Southern Europe». Το τεύχος επικεντρώνεται στα ηλικιακά και γενεακά χάσματα σε διαφορετικές εκφάνσεις της πολιτικής κουλτούρας, συμπεριφοράς και αντιπροσώπευσης στις χώρες της «παλαιάς Νότιας Ευρώπης» (Ελλάδα, Ιταλία, Ισπανία και Πορτογαλία).

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

Πρόγραμμα «Διάλογος», 5η συνάντηση

Στις 10-11.3.2022 πραγματοποιήθηκε στη Νάπολη η 5η Διεθνής συνάντηση στο πλαίσιο του έργου «Διάλογος– dialogue down the post-truthhole: programmes and tools for digging through information and beliefs in the post-truth era» (2019-1-EL01-KA203-062969). Το έργο συντονίζεται από το Εθνικό Κέντρο Κοινωνικών Ερευνών (ΕΚΚΕ) και έχει λάβει χρηματοδότηση από το Ίδρυμα Κρατικών Υποτροφιών (ΙΚΥ) στο πλαίσιο του προγράμματος Erasmus+HigherEducation.

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

Fashwave και Ακροδεξιά

Με τίτλο «Μουσική, πολιτική και νοσταλγία: Η Fashwave ως μιντιακή τακτική της ακροδεξιάς» οι Πέτρος Πετρίδης, Αλέξανδρος Αφουξενίδης (ερευνητής ΕΚΚΕ), Μιχάλης Πέτρου (ερευνητής ΕΚΚΕ), Κάρολος Καβουλάκος δημοσίευσαν άρθρο στο επιστημονικό περιοδικό ψηφιακών μέσων και πολιτισμού «Αυτόματον». Διαβάστε το περιοδικό εδώ:

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

Η αφύπνιση του γίγαντα: Το ελληνικό κομματικό σύστημα και η Ευρωπαϊκή Ένωση

Ο Εμμανουήλ Τσατσάνης (ερευνητής του ΙΠΕ-ΕΚΚΕ) δημοσίευσε κεφάλαιο με τίτλο «Η αφύπνιση του γίγαντα. Το ελληνικό κομματικό σύστημα και η Ευρωπαϊκή Ένωση» στον επετειακό συλλογικό τόμο για τα 40 χρόνια της Ελλάδας στην Ευρωπαϊκή Ένωση (επιμ. Αργύρης Πασσάς, Κωνσταντίνος Αρβανιτόπουλος και Μαριλένα Κοππά). Το κεφάλαιο επικεντρώνεται στον αντίκτυπο της ένταξης της Ελλάδας στην Ευρωπαϊκή Ένωση στο κομματικό σύστημα της χώρας.

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

Values and emotionality in Greek political culture: a study of ressentiment

Ο Πρόεδρος καθηγητής Νίκος Δεμερτζής σε συνεργασία με τον ερευνητή του ΕΚΚΕ Γιώργο Παπαδούδη και την επίκουρη καθηγήτρια του Πανεπιστημίου Birmingham Τερέζα Καπέλου δημοσίευσαν στο περιοδικό Emotions and Society το άρθρο Values and emotionality in Greek political culture: a study of ressentiment. Emotions and Society, 4(1): 27-48DOI: https://doi.org/10.1332/263169021X16369909746307.

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

Sour grapes: ressentiment as the affective response of grievance politics

Ο Πρόεδρος καθηγητής Νίκος Δεμερτζής σε συνεργασία με την επίκουρη καθηγήτρια του Πανεπιστημίου Birmingham Τερέζα Καπέλου δημοσίευσαν στο έγκριτο περιοδικό Innovation το άρθρο Sour grapes: ressentiment asthe affective response of grievance politics, Innovation: The European Journal of Social Science Research. Το κείμενο στηρίζεται σε ευρήματα του 7ου γύρου της WVS και συμπληρώνει και επεκτείνει τη θεματική του προηγούμενου Το άρθρο είναι ανοικτής πρόσβασης και μπορεί κανείς να το βρει στον παρακάτω σύνδεσμο:

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

ΕΚΚΕ
ΔΙΑΔΙΚΤΥΑΚΕΣ ΕΡΕΥΝΕΣ
ΔΕΔΟΜΕΝΑ ΚΑΙ ΑΠΟΘΕΤΗΡΙΑ
ΕΚΔΟΣΕΙΣ ΕΚΚΕ
ΕΠΙΘΕΩΡΗΣΗ ΚΟΙΝΩΝΙΚΩΝ ΕΡΕΥΝΩΝ


Αφαίρεση από τη λίστα