ΕΝΗΜΕΡΩΤΙΚΟ ΔΕΛΤΙΟ ΕΚΚΕ • Newsletter ΕΚΚΕ 5/2024
ΕΚΔΟΣΗ ONLINE
EKKE newsletter

Newsletter ΕΚΚΕ 5/2024



Νέα έκδοση: Η επαναδιεκδίκηση των ψηφοφόρων της Άκρας Δεξιάς από τα καθιερωμένα κόμματα. Η περίπτωση των εκλογέων της Ελληνικής Λύσης

Εκδόθηκε και παρουσιάστηκε η μελέτη των Βασιλικής Γεωργιάδου και Τζένης Μαυροπούλου με τίτλο «Η επαναδιεκδίκηση των ψηφοφόρων της Άκρας Δεξιάς από τα καθιερωμένα κόμματα. Η περίπτωση των εκλογέων της Ελληνικής Λύσης» (έκδοση Ιδρύματος Friedrich Ebert, Αθήνα 2024). Η μελέτη είναι ανοικτής πρόσβασης και είναι διαθέσιμη εδώ https://library.fes.de/pdf-files/bueros/athen/21111.pdf Η εκδήλωση στην οποία παρουσιάστηκε η μελέτη έλαβε χώρα στις 3 Απριλίου, στο Impact Hub Athens και συντονίστηκε από τη δημοσιογράφο κα Ξένια Κουναλάκη. Οι λεπτομέρειες είναι διαθέσιμες στον σύνδεσμο https://athens.fes.de/gr/de-2/pos-apantoyn-stin-akrodexia-ta-alla-kommata

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

Δημόσια εκδήλωση: Παραπληροφόρηση και Θεωρίες Συνωμοσίας

Το Εργαστήριο Κοινωνικών και Μεταναστευτικών Σπουδών του Τμήματος Επικοινωνίας και Ψηφιακών Μέσων - Πανεπιστήμιο Δυτικής Μακεδονίας σε συνεργασία με το Εθνικό Κέντρο Κοινωνικών Ερευνών - ΕΚΚΕ διοργάνωσαν ανοιχτή στο κοινό επιστημονική εκδήλωση με θέμα: «Παραπληροφόρηση και Θεωρίες Συνωμοσίας». Η εκδήλωση επικεντρώθηκε στο ιδιαίτερα επίκαιρο ζήτημα της παραπληροφόρησης και στο «συγγενές» θέμα των θεωριών συνωμοσίας, ζητήματα τα οποία διαμορφώνουν συνθήκες που υπονομεύουν την ποιότητα του δημόσιου διαλόγου και εν τέλει την ίδια τη δημοκρατία.

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

Το ΕΚΚΕ στη Θεσσαλονίκη στο πλαίσιο του έργου DIALECT3

Στις 28-29 Μαρτίου 2024 διοργανώθηκε από το ΑΠΘ στη Θεσσαλονίκη η τρίτη συνάντηση των εταίρων του έργου «DIALECT 3 - ADdressIng intersectionAL stEreotypes, building sChool communities of Tolerance through physical education», στην οποία συμμετείχε η ερευνήτρια Ναταλία Σπυροπούλου, συνυπεύθυνη του έργου στο ΕΚΚΕ.Κατά τη διάρκεια της διήμερης συνάντησής τους οι τρεις εταίροι (ActionAidHellas, Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης, Εθνικό Κέντρο Κοινωνικών Ερευνών) συζήτησαν για την πρόοδο των τρεχουσών δράσεων του έργου και σχεδίασαν τις επόμενες.

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

Πρώτο ενημερωτικό δελτίο της εμβληματικής δράσης JustReDI

Εκδόθηκε το πρώτο ενημερωτικό δελτίο της εμβληματικής δράσης JustReDI [Ανθεκτικότητα, Συμπερίληψη και Ανάπτυξη: Προς μια Δίκαιη Πράσινη και Ψηφιακή Μετάβαση των Ελληνικών Περιφερειών] χρηματοδοτούμενης από το πρόγραμμα Ελλάδα 2.0 ΕΘΝΙΚΟ ΣΧΕΔΙΟ ΑΝΑΚΑΜΨΗΣ ΚΑΙ ΑΝΘΕΚΤΙΚΟΤΗΤΑΣ. Το ενημερωτικό δελτίο έχει τίτλο: «Κλιματική Κρίση και Πράσινη Μετάβαση» και κυκλοφόρησε με αφορμή το φόρουμ διαλόγου που πραγματοποιήθηκε την προηγούμενη εβδομάδα στην Κοζάνη στο πλαίσιο της δημοσιότητας της Δράσης, στην οποία προβλέπονται επιπλέον ενέργειες δημοσιότητας στο προσεχές διάστημα.

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

Τα διακόσια χρόνια του ελληνικού κράτους. Δομές και θεσμοί.

Ο διευθυντής του ΙΠΕ/ΕΚΚΕ καθηγητής Θεόδωρος Τσέκος συμμετέχει σε συλλογικό τόμο ελεύθερης πρόσβασης για τα 200 χρόνια του ελληνικού κράτους (έκδοση του ΕΚΠΑ εκτός εμπορίου).

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

Ομιλία σε συνέδριο: Διασύνδεση Έρευνας και Αγοράς στο Εμπόριο

Η διευθύντρια και πρόεδρος του ΔΣ του ΕΚΚΕ καθηγήτρια Βασιλική Γεωργιάδου πήρε μέρος ως ομιλήτρια στο συνέδριο της Ελληνικής Συνομοσπονδίας Εμπορίου και Επιχειρηματικότητας (ΕΣΕΕ) με κεντρικό θέμα «Future of Retail». Το πάνελ είχε τίτλο «Διασύνδεση Έρευνας και Αγοράς στο Εμπόριο» και σε αυτό συμμετείχαν, επίσης, ο Νεκτάριος Ταβερναράκης | Πρόεδρος ΙΤΕ, Καθηγητής Ιατρικής Σχολής Παν/μίο Κρήτη, ο Σάββας Χατζηχριστοφής Αντιπρύτανης Έρευνας και Καινοτομίας και Καθηγητής στο Πανεπιστήμιο Νεάπολις και ο Νίκος Παπαδάκης, Καθηγητής Πανεπιστημίου Κρήτης.Τη συζήτηση συντόνισε η αναπληρώτρια καθηγήτρια Βάλια Αρανίτου, διευθύντρια ΙΝΕΜΥ-ΕΣΕΕ.

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

«Τι πιστεύουν οι Έλληνες» - έρευνα που παρουσιάστηκε στους Δελφούς

Η διευθύντρια και πρόεδρος του ΔΣ του ΕΚΚΕ καθηγήτρια Βασιλική Γεωργιάδου συμμετείχε στο Delphi Economic Forum, σε συζήτηση με θέμα «Τι πιστεύουν οι Έλληνες». Εκεί παρουσιάστηκε το τελευταίο (7ο ) κύμα της ομότιτλης έρευνας της ΔιαΝΕΟσις. Στη συζήτηση συμμετείχαν,επίσης, οι: Ευάγγελος Βενιζέλος, καθηγητής στο Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης, πρώην αντιπρόεδρος της κυβέρνησης και υπουργός εξωτερικών (2013-2015), ο Κωνσταντίνος Καρτάλης, καθηγητής στο ΕΚΠΑ, η Νεφέλη Στουρνάρα, Research Analyst, MINDVIEW και ο Στράτος Φαναράς, πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος της Metron Analysis S.A. Τη συζήτηση συντόνισε ο Ηλίας Νικολαΐδης, διευθυντής περιεχομένου της διαΝΕΟσις.

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

Κλιματική Κρίση και Άκρα Δεξιά

Στο εφημερίδα «Το Βήμα» (14/4) και στο ένθετο «Νέες Εποχές» δημοσιεύθηκε άρθρο της διευθύντριας και προέδρου του ΔΣ του ΕΚΚΕ καθηγήτριας Βασιλικής Γεωργιάδου με τίτλο «Κλιματική Κρίση και Άκρα Δεξιά».

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

Στάσεις και αντιλήψεις για το Δημογραφικό στην Περιφέρεια Στερεάς Ελλάδας

O διευθυντής του ΙΚΕ/ΕΚΚΕ καθηγητής Απόστολος Γ. Παπαδόπουλος και ο ερευνητής του ΕΚΚΕ Παύλος Μπαλτάς συμμετείχαν στον σχολιασμό των αποτελεσμάτων έρευνας με τίτλο «Στάσεις και αντιλήψεις για το Δημογραφικό στη Περιφέρεια Στερεάς Ελλάδας», που πραγματοποίησε το «Eteron - Ινστιτούτο για την έρευνα και την Κοινωνική Αλλαγή», σε συνεργασία με την Aboutpeople, για λογαριασμό του τηλεοπτικού σταθμού Star Κεντρικής Ελλάδας. Η συζήτηση πραγματοποιήθηκε στη διάρκεια της πρώτης μέρας εργασιών του συνεδρίου STAR Forum ΙΙ, στον χώρο της Πανελλήνιας Έκθεσης Λαμίας. Στο πάνελ συμμετείχε, επίσης, η διευθύντρια ερευνών του diaNEOsis Φαίη Μακαντάση, ενώ τον συντονισμό της συζήτησης έκανε η συντονίστρια project του Eteron, Αγγελική Κ. Καραγεώργου.

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

Ομιλία σε εκδήλωση με θέμα «Ακρίβεια, φόροι και ανάπτυξη»

Ο διευθυντής ερευνών του ΕΚΚΕ Ηλίας Κικίλιας ήταν ομιλητής στην εκδήλωση του InSocial με θέμα «Ακρίβεια, φόροι και ανάπτυξη», στις 26 Μαρτίου 2024.

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

«Διαδικασίες Υλοποίησης Τηλεφωνικών και Διαδικτυακών Κοινωνικών Ερευνών και Δευτερογενής Χρήση και Ανάλυση των Δεδομένων μέσα από Αποθετήρια Δεδομένων»- μια ομιλία στον Βόλο

Στο πλαίσιο του Σεμιναρίου Μεθοδολογίας Έρευνας ΙΙ του ΠΜΣ Εφαρμοσμένη Οικονομική στις 30/3 στην αίθουσα Β1 του κτιρίου Ματσάγγου μίλησε ο κ. Απόστολος Λιναρδής, διευθυντής ερευνών στο Ινστιτούτο Κοινωνικών Ερευνών (ΙΚΕ) του Εθνικού Κέντρου Κοινωνικών Ερευνών (ΕΚΚΕ). Η εκδήλωση ήταν ανοιχτή στο κοινό. Η διάλεξη είχε ως θέμα: Διαδικασίες υλοποίησης τηλεφωνικών και διαδικτυακών κοινωνικώνερευνών καιδευτερογενής χρήση και ανάλυση των δεδομένων μέσα από αποθετήρια δεδομένων.

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

Συμμετοχή σε συνέδριο: The Greek crisis as an (in)adequately processed trauma: a psychosocial approach

Στο διάστημα 3 έως 5 Απριλίου 2024, πραγματοποιήθηκε διαδικτυακά το ετήσιο συνέδριο της Βρετανικής Κοινωνιολογικής Εταιρείας. Στο συνέδριο που είχε τίτλο Crisis, Continuity and Change συμμετείχε με ανακοίνωση ο ερευνητής του ΙΚΕ-ΕΚΚΕ, Γιώργος Μπιθυμήτρης. ΗπαρουσίασητουΓ. Μπιθυμήτρημετίτλο «TheGreekcrisisasan (in)adequatelyprocessedtrauma: apsychosocialapproach»επικεντρώθηκεστηβιωμένηεμπειρία της κρίσης ως τραύματος. Για τις ανάγκες της συγκεκριμένης μελέτης αξιοποιήθηκαν δέκα βιογραφικές συνεντεύξεις από ένα σύνολο 91 συνεντεύξεων που συλλέχθηκαν σε δύο κύματα (2020 και 2023) με τη συμμετοχή κατοίκων περιοχών με βιομηχανικό υπόβαθρο (Πειραιάς, Δυτική Αττική, Λαύριο). Για περισσότερες πληροφορίες για την έρευνα στον Πειραιά και την Δυτική Αττική, ο αναγνώστης μπορεί να ανατρέξει στο βιβλίο Class, Trauma, Identity, London: Routledge, 2023

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

Συμμετοχή του ερευνητή Ν. Σαρρή στον συλλογικό τόμο: «Διακρίσεις στον Δημόσιο Τομέα»

Ο ερευνητής του Ινστιτούτου Πολιτικών Ερευνών Νίκος Σαρρής συμμετείχε με άρθρο του με τίτλο «Διακρίσεις λόγω αναπηρίας στην πρόσβαση αγαθών και υπηρεσιών του δημόσιου τομέα» στο Συλλογικό Τόμο «Διακρίσεις στον Δημόσιο Τομέα» μελέτη που εκδόθηκε από το Κοινωνικό Πολύκεντρο της ΑΔΕΔΥ, με επιμέλεια-εισαγωγή της καθηγήτριας Μ. Στρατηγάκη.

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

Δύο ακόμα σεμινάρια του Εργαστηρίου Πολιτικής Κουλτούρας και Συμπεριφοράς του ΕΚΚΕ

Πραγματοποιήθηκε στις 4 Απριλίου 2024 η 3ηπαρουσίαση στο πλαίσιο του Ερευνητικού Σεμιναρίου του Εργαστηρίου Πολιτικής Κουλτούρας και Συμπεριφοράς του ΕΚΚΕ, με θέμα «Είναι ακόμη η έννοια του ευρωσκεπτικισμού αναλυτικά χρήσιμη; Στοιχεία από την πολιτικοποίηση της ευρωπαϊκής ενοποίησης στην Ελλάδα» και ομιλητή τον Δρ Κώστα Κανελλόπουλο, Ερευνητή στο ΙΠΕ/EKKE. Στις 18 Απριλίου 2024 πραγματοποιήθηκε αντίστοιχα4ηπαρουσίαση στο πλαίσιο του ίδιου Σεμιναρίου, με θέμα «Εξίσωση προς τα κάτω; Στρατηγικές και κομματικός ανταγωνισμός στη σκιά της ανόδου της ακροδεξιάς στην Ελλάδα» και ομιλήτρια την Μαρίνα Σαουλίδου, διδάκτορα του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών.

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

ΕΚΚΕ
ΔΙΑΔΙΚΤΥΑΚΕΣ ΕΡΕΥΝΕΣ
ΔΕΔΟΜΕΝΑ ΚΑΙ ΑΠΟΘΕΤΗΡΙΑ
ΕΚΔΟΣΕΙΣ ΕΚΚΕ
ΕΠΙΘΕΩΡΗΣΗ ΚΟΙΝΩΝΙΚΩΝ ΕΡΕΥΝΩΝ


Αφαίρεση από τη λίστα